14. tammikuuta 2013

Teoria munankuoressaKanan munat eivät ole pahaksi, vaikuttaa siltä että munie sisältämästä kolesterolista näyttäisi olevan luultua vähemmän haittaa ja että munien terveysvaikutukset olisi paljon suuremmat.

Munat, siis ne kanan munat ovat mielestäni niin kiehtovia ruoan raaka-aineita ettei niistä voi sanoa liikaa ja minä pidän kanan munista. Munia voi keittää kokonaisina kuorineen ja ne voivat olla kovaksi keitettyjä munia tai löysäksi keitettyjä munia. Kanan munia voi keittää poreilevassa vedessä uppomuniksi ja niitä voi paistaa voissa vain toiselta puolelta jolloin keltuainen jää vielä löysäksi ja juoksevaksi tai niitä voi paistaa kummaltakin puolelta jolloin keltuainen taas hyytyy. 

Kanan munat pannulla voissa paistumassa
Kananmunista saa sekä omelettia ja munakokkelia ja niitä voi myös paistaa pannumuniksi. Nämä nyt vain mainitakseni itse kanan munan monet valmistusmuodoista ja menemättä mitenkään niiden monipuoliseen käyttöön osana lukuisissa muissa ruoissa kuten jälkiruoissa, leivonnaisissa, piiraissa ja niin edelleen.

Kanan munan terveellisyys

Olen jo kirjoittanut kananmunien makueroista tekstissäni munia vaiko munia sekä miten tuore kanan muna suoraan kanan alta eroaa kaupasta ostetusta jääkaapissa säilytetystä tekstissäni liian tuoreen kanan munan ongelma, ja nyt sitten päädyin kirjoittamaan sen kanan munan terveellisyydestä.

Raa'at munat kulhossa odottamassa paistamista

Kolesteroli

Kanan munat sisältävät kolesterolia ja kolesteroli on iso paha sana, ja kanan munien syöntiä on siksi rajoitettu terveyssuosituksin. Kanan munien syöntiä on jo rajoitettu jo keskiajalla mutta vähän eri syistä kuin nykyaikana. 

Keskiajalla noin puolet viikonpäivistä oli paastopäiviä jolloin lihan syönti oli kiellettyä ja jotka korvattiin kanan munilla niin runsaina  määrinä liiallisuuksiin että niiden syömistä rajoitettiin tiukoin säännöin. Jossain saksalaisessa luostarissa munkit saivat muistaakseni syödä vain 55 kanan munaa päivässä. Määrä joka tänä päivänä kuulosta naurettavan suurelta, enkä halua edes kuvitella mitä sellainen määrä kanan munia päivässä ruoansulatukselleni tekisi.

Teoriani munankuoressa

Minulla on jo pitkään ollut valtavirrasta poikkeava teoria kanan munien terveydellisyydestä. Kanan munat sisältävät kolesterolia ja tämän kolesterolin lisäksi ne sisältävät myös lesitiiniä. Lesitiini on rasvan emulgointiaine ja teoriani mukaan tämä mainittu lesitiini nollaisi pois munan kolesterolin vaikutuksen, plusmiinus nolla ja että niiden syönnin rajoittaminen on ollut turhaa.

Maatiasimunat

Nostaa kolesterolia vähän

Teoriani näyttäisi tämän uuden tutkimuksen pohjalta saavan vahvistuksen koska siitä päätellen kanan munat nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä joko vähän tai ei ollenkaan. Ja että veren haitalliseen kolesterolin määrä vaikuttaisikin johtuvan perinnöllisistä tekijöistä sekä kovan rasvan nauttimisesta. Tämä tarkoittaa sitä että normaali terve ihminen jolla ei ole diabetesta voisi huoletta syödä niitä kanan munia kunhan niiden kanssa vain ei mene liiallisuuksiin kuten keskiajalla konsanaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...