12. joulukuuta 2012

Samppanjaa ja kuohuviiniä


Samppanjaa, aitoa ranskalaista samppanjaa, ranskalaista kuohuviiniä, espanjalaista luomuviljeltyä cavaa sekä roseeta ranskalasta samppanjaa häihin, jouluksi, uudeksi vuodeksi, rippijuhliin, kevään lakkiaisiin tai kahden rakastavaisen juomaksi. Sekä kuohuviini että samppanja sopivat juhlistamaan tilaisuutta kuin tilaisuutta oli se sitten hääpäivä tai vuosipäivä.

Kaviaarimaistajaisten lomassa meillä tosiaankin oli myös samppanja ja kuohuviini maistiaiset, joten sukellan suoraan asiaan, ja kaviaarista voit lukea lisää tekstistäni aitoa kaviaaria

Samppanja on kotoisin Ranskasta Champagnen maakunnasta, ja se valmistetaan vain ja ainoastaan kolmesta viinirypäleaina valmistettu joko yhdistelmästä kaikista näistä kolmesta rypäleestä, tai jostain näistä rypälelajikkeista.  Kuohuviinit, siis kuohuvat viinit jotka eivät ole valmistettu Champagnen maakunnassa voivat olla valmistettu muistakin rypäleistä, vaikka näitä samoja kolmea ypälelajikketta suositaan eniten kuohuviinin valmistuksessa.

Kuohuviiniä jäävedessä jäähtymässä

Miten parhaiten jäähdyttät kuohiviinit

Samppanjaa tai kuohuviiniä ei koskaan saa panna pakkaseen jäähtymään, jottei se vahingossa yksikseen poksahda ja kalliit tipat mene hukkaan. Pakastin on valitettavan suosittu tapa jäähdyttää viiniä, mutta panemalla sen sijaan pullon viininjäähdyttimeen jossa on sekä kylmää vettä että jäitä, jäähtyy se jo kahdessa kymmenessä minuutissa oikeaan tarjoilulämpötilaan, noin 8-10 asteeseen joka sopii kuiville kuohuviineille ja samppanjalle. Mitä makeampi samppanja tai kuohuviini sitä viileämpänä sen voi tarjoilla. Ja jollei sinulla ole viininjäähdytintä saat samppanjan jäähdytettyä tiskialtaassa tai tavallisessa ämpärissä ja jos käytät ainoastaan jäitä jäähtyy viini hitaammin kuin jäävedessä. 

Kuohuviinipullon avaaminen

Pullon hallitulla avaamisella on oma tekniikkansa jota kannattaa harjoitella. Älä hölskytä kuohuviiniä ja annat korkin itse poksahtaa kuten formuloissa, jottei kukaan vahingoitu. Poista ensin pullon korkin ympärillä oleva kultapaperi ja kierrä varovasti auki ja poista metallivarmistin korkin ympäriltä. Ota kunnon ote pullon pohjasta yhdellä kädellä ja toisella hyvä ote pullon korkista.

Kierrä pullon korkkia varovasti koko ajan samaan suuntaan, kierrä vähän lisää kunnes korkki itsestään poksahtaa ulos pullosta. Muista vain pitää korkista kunnolla kiinni, ettei se karkaa sinulta hallitsemattomasti ja tee vahinkoa. Jos korkkia on vaikea saada käsin irtoamaan ja kääntymään pullonsuussa, voit ottaa avuksi puhtaan keittiöpyyhkeen tai kangasservietin ja kiertää kunnes korkki irtoaa. Kangaspyyhkeellä saat paremman otteen korkista. 

Cocktail-lasi ei sovi samppanjalle
Kaada kuohuviiniä aina pienissä osissa laseihin jottei se kuohahda yli lasin reunojen ja mene hukkaan. Tarjoile samppanja ja kuohuviinit yhtä kylmänä kuin valkoviinit, makeammat samppanjat voivat olla vielä hieman viileämpiä. Liian kylmä viini ei tule oikeuksiinsa vaan maistuu lattealta ja sen aromit ja maku menee hukkaan. Samppanja tarjoillaan kapeista ja korkeista samppanjalaseista. Pidä samppanjaa juodessasi lasia sen jalasta kiinni jottet vahingossa lämmitä viiniä viinilasin pohjasta kädelläsi.

Kuohuviinit ja samppanjat joita maistelimme kaviaarin kera eivät ole listättu tähän missään paremmuus järjestyksessä vaan ne ovat tässä satunnaisessa järjestyksessä joista kaksi viimeistä ovat saman samppanjantuottajan valmistamia. Oli kivaa myös saada maistaa kahta saman valmistajan samppanjaa, ja jotka olivat niin tyystin erilaiset. Tarkennan vielä mitä tarkoitan i kommentillani kuohuviinein ja samppanjan hinnoista; hyvä laatu samppanja maksaa noin nelisen kymmentä euroa Alkossa. 

Kiitän myös lämpimästi (vai pitäisikö se samppanjan ja kuohuviinin yhteydessä olla jääkylmästi?) maahantuojia jotka ystävällisesti olivat toimittaneet tuotteitaan meille kaviaarin, blinien ja osterien kanssa maisteltaviksi. 

Rypäleet: Chardonnay
Valmistaja: Nicolas Feuillate
Tämä on aito ranskaleinen Blanc de Blancs samppanja joka tarkoittaa että samppanjaan on käytetty ainoastaan Chardonnay rypäleitä. Se sopii erittäin hyvin kaviaarin kumppaniksi, myös miljonäärin osterin kanssa juotavaksi. Kivan kuiva, vienosti omenainen ja vähän aprikoosin sävyä pohjalla, kupliva samppanja joka on aivan samppanjan hintaista.

Rypäleet: Pinot Blanc d’Alsace
Valmistaja: Wolfberger
 
Kivan kuiva osuuskunnan valmistama ranskalainen kuohuviini jossa käytetty vain ja ainoastaan Pinot Blanc rypäleitä. Nimessä mainittu cremant tarkoittaa että kuohuviini on valmistettu samppanjamenetelmällä mutta siihen ei ole käytetty samppanjalle kolmea määriteltyä rypälelajiketta. Tämä kuohuviini oli minulle uusi tuttavuus, mutta seurueessa oli monta jotka olivat tätä kuohuviiniä jo ennenkin maistelleet, ja he totesivat nyt että tämä sopi erittäin hyvin kaviaarin kanssa yhteen juotavaksi, mietimme jopa olisiko tämä mahdollisesti jopa ollut parhain kumppani sille kaviaarille. Wolfbergerillä on kivan sitruksinen muttei kuitenkaan liian vahvasti ja tässä on todettava että tämä on hyvää ja laadukasta kuohuviiniä jossa hinta on kohtuullinen.

Rypäleet: Parellada, Macabeu, Xarel-lo
Valmistaja: Parés Baltà
 
Katalonialainen Cava, siis espanjalainen luomuviljelty kuohuviini aivan Barcelonan lähistöltä.Tähän cavaan on käytetty kolmea espanjalaista minulle ennestään tuntematonta viinirypälelajiketta. Viini on kivan kuiva ja aika hedelmäinen hyvin kevyen kesäkukkainen kesään sopiva kevyt kuohuviini. Se sopii hyvin äyriäisten ja osterien kera, tai tervetuliaisjuomaksi juhlistamaan tilaisuutta kuin tilaisuutta. Tämäkin on varteen otettava kuohuviini jossa hinta on kohtuullinen.

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Valmistaja: Jacquart
 
Ranskalainen osuuskunnan valmistama aito samppanja. Olen kuullut vain hyvää Jacquart’ista vuosien mittaan mutta sain vasta nyt mahdollisuuden tutustua heidän samppanjaansa. Hyvin tasapainoinen, raikas ja kivan hedelmäinen mutta samalla kuitenkin hyvin kuiva kuohuva samppanja. Sopii erittäin hyvin kaviaarin kumppaniksi ja tämä samppanja jakoi mielipiteet oliko tämä vai Wolfberger parhainta kaviaarin kanssa ja se sopi myös oivallisesti miljonäärin osterin kanssa. Hinta hieman edullisempi kuin perinteinen laatu samppanja.

Jacquart Brut Mosaïque Rosé

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Valmistaja: Jacquart

Ranskalainen osuuskunnan valmistama aito rosee samppanja. Tämä samppanja oli kaikista erikoisin, kauniin lohen punainen rosee samppanja joka jakoi mielipiteemme tyystin, olin ainoa joka pidin tästä erittäin kuivasta ja kauniin vaaleanpunaisesta kuohuvasta roseesta samppanjasta. Tällä samppanjalla on mahtavan aprikoosinen, kirsikkainen ja sherrymäinen maku, johon ihastuin aivan tyystin, ja mietin pitkään minkä kanssa se sopisi parhaiten. Hyvin omintakeinen ja hienostunut samppanja ja se sopii paremmin osterien tai lohen kanssa juotavaksi. Saamamme pullot olivat vielä vihreitä mutta Alkossa tämä samppanja on myynnissä kirkkaassa läpinäkyvässä pullossa, jossa sen kaunis rosee väri pääsee oikeuksiinsa. Jacquart Brut Mosaïque Roseeta myydään vain puolipulloissa, se oli myös maistajaisten toiseksi kallein juoma mutta kuitenkin normaalin laatusamppanjan hintainen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...