16. joulukuuta 2012

Omenasiideriglögi



Lämmintä joulun mausteista omenaglögiä. Omenasiideristä valmistettua perinteisillä joulumausteilla ja sekä vaniljalla että muskotinkukalla terästettyä lämmintä omenasiideriglögiä jouluksi.

Glögi on oikeasti lämmintä maustettua viiniä, ja ranskassa sitä tarjoillaan joka baarissa, lämmintä viiniä johon itse saa lisätä sokeria haluamansa määrän. Yleensä tätä viiniä ei sen enempää mausteta mutta joskus olen nähnyt että siihen lisätään joko appelsiinin tai sitruunan viipale. Englannissa harrastetaan taas sekä viinistä että siideristä valmistettuja lämpimiä maustettuja juomia joulun aikaan. 

Glögimausteita
Meillä täällä Pohjolassa glögin perinteiset mausteet ovat kaneli, kardemumma, inkivääri pomeranssinkuoren ja neilikan lisäksi ja niitä minäkin tähän käytin ja lisäsin periaatteessa vain vaniljan sekä käytin kotitekoista omenasiideriä viinin sijaan. Ja jollet innostu omenaglögistä voit myös kokeilla perinteisempiä reseptejäni joulun vaaleat viiniglögit sekä punaiset viiniglögit joista kummastakin versiota löytyy aikuisille sopivan glögin lisäksi lapsillekin sopiva alkoholiton glögiversio.

Glögi valmistetaan joko samana päivänä heti lämpimänä juomatavaksi, tai valmistetaan etukäteen ja kaadetaan puhtaaseen pulloon. Pullossa glögi maustuu paremmin ja sen maku tasautuu ja glögin voi hyvin valmistaa pari, kolme päivää etukäteen ja vain lämmittää kun on aika juoda sitä. Glögiä lämmitetään mutta se ei saa kiehua, tällöin alkoholi haihtuu. Kaikki siiderin sekaan makeutusaineen kanssa ja lämmitetään kunnes sokeri tai hunaja on liuennut siideriin. Mausteet siivilöidään glögin seasta, mutta jauhetut mausteet sen sijan eivät kelpaa, tällöin sen on vaikea saada pois glögistä omenasiideri jota käytin oli itse kotona valmistettua joten se on suodattamatonta hieman sameaa omenasiideriä. 

Omaa omenasiideriä
Kaikki siiderin hiilihappo häviää lämmityksen aikana, ja jos unohdat siiderin kattilaan liian pitkäksi ajaksi, tai lämmität sitä liian kuumaksi haihtuu kaikki siiderin sisältämä alkoholi, jolloin saat siitä alkoholitonta siideriä. Muuten saat tahallisesti valmistettua saat alkoholittoman version tästä glögistä kun käytät omenamehua siiderin sijaan.

Kardemummana käytin glögiin tavallista kardemummaa, mutta kokonainen kardemumma kotineen kaikkineen ei tähän sovi, se antaa liian eukalyptysmaisen sivumaun joka ei tähän omenaglögiin sovi. Kardemumma kokonaisena sopii paremmin ruokiin esimerkiksi curryihin kun se ensin paahdetaan öljyssä. Sekä muskotinkukka, kaneli että vaniljatanko ovat kokonaisena glögiä maustamassa ja voit niitä halutessasi käyttää uudestaan kunhan vain huuhtelee ne ja annat niiden kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huomaa vain että niiden maut pikkuhiljaa vaimenevat ja kuolevat.

Tähän siideriglögiin käytän pomeranssin kuoria, mutta sen puutteessa myös tuore appelsiinin kuori tai kuivattu kuorikin käy. Inkivääri voi olla joko tuoretta joka kuoritaan ja paloitellaan tai kokonainen kuivattu pala inkivääriä. Inkivääristä omenasiideriglögi saa hieman potkua, ja se lämmittää kivasti vaikka olisi flunssainen, ja flunssaa meillä on hyvin usein podettu juuri joulun aikoihin. Jälkikasvulla oli jostain syystä tapana aina sairastua joko viimeisenä koulupäivänä tai juuri kun joululoma alkoi ja olla sairaana suurimman osan lomasta tämä on myös syy miksi meillä tähän käytetään hunajaa makeutukseen. 

Lämmintä glögiä omenasiideristä
Makeutuksen määrä vaihtelee ensinnäkin siiderin makeuden mukaan, ja tietenkin sen mukaan miten makeaa glögistäsi haluat, itse pidättäydyn vähimmässä määrässä sokeria kuin mahdollista. Myös se millä glögisi makeutat vaikuttaa glögin ulkonäköön, esimerkiksi hunaja sopii tähän erittäin hyvin antamaan glögille miellyttävän pyöreän makeuden mutta se samentaa glögiä joten jos haluat kirkkaan läpinäkyvän glögin, käytä ravallista valkoista taloussokeria.

Tällä reseptillä saat lämmintä glögiä noin kuudesta kahdeksalle hengelle vähän riippuen siitä miten isoista tai pienistä mukeista glögin tarjoilet. Omenaglögin kanssa en tarjoile rusinoita tai manteleita koska ne sopivat mielestäni paremmin viiniglögin kera. Omenaglögin kanssa sen sijaan sopii tarjoilla vaikkapa helposti leivottavia piparkakkuja, joulunmakuisia kurpitsamuffineita, sahramipullia tai jouluista punajuurikakkua.

Omenasiideriglögi
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
1 pala kuivattua pomeranssia
1 pala kuivattua inkivääriä
1 muskotinkukka
4 neilikkaa
1 tl kardemummaa
½-1 dl hunajaa tai ruokosokeria

Kaada omenasiideri kattilaan, lisää mausteet kokonaisina sekä hunaja. Lämmitä juomaa miedolla lämmöllä kannella peitettynä sitä aika ajoin sekoittaen kunnes kaikki hunaja on liuennut juomaan. Ota glögi pois lämmöltä ja anna makujen vetäytyä kannen alla viitisen minuuttia. Siivilöi mausteet juomasta ja kaada se tarjoilukannuun. Tarjoile omenasiideriglögi heti kuumana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...