Joulun perinteinen
imelletty perunaloora. Makeaa muskottipähkinällä maustettua perinteisesti imellettyä uunissa
kypsennettyä perunalaatikkoa joulukinkun seuraksi.
En lapsena pitänyt
imelletystä perunalaatikosta, mutta sitä piti joka vuosi maistaa ja äitini on
joka joulu valmistanut imellettyä perunalooraa periaatteessa vain itselleen.
Minulla kesti pitkälle aikuisikään ennen kuin totuin sen imellettyyn makuun. Toisin
taas on puolisoni kanssa, hän jotenkin niin helposti vain soljui meidän perheemme
vanhoihin jo vakiintuneisiin ruokaperinteisiin ja kysyin vasta viime vuonna
häneltä mitä jouluruokia hänelle on tärkeitä ja joita hän haluaisi jouluna syödä.
No hän kertoi että niitä oli joitakin aikoinaan ollut, ja että hän oli vuosien
mittaan muuttanut mielipidettään niiden suhteen mutta imelletty perunaloora oli
asia jota hän mielellään olisi halunnut jouluksi, muttei ollut sitä koskaan
muistanut mainita ennen kuin kysyin. Hassua näinkin monen yhdessäolovuoden
jälkeen kuulla että joulupöydästä puuttui imelletty perunalaatikko, joten
ryhdyin viime vuonna tomerasti asiaan.
Raakoja kuorimattomia perunoita |
Yritin tosiaankin
viime vuonna ensimmäistä kertaa itse imeltää perunalaatikkoa jouluksi. Puoliso,
joka on paljasjalkainen Tamperelainen, ei ollut oikein vaikuttunut
uurastuksistani. Sain vihdoin ja viimein myöhään illalla aikaiseksi hyvin tönkköä
ja paksua harmaata kuivaa kovettunutta mössöä lautaselle kinkun viereen.
Tämä imellettyperunalaatikko oli uunissa kuivunut kokoon ja tiivistynyt joten se oli kamalan
suolaista tämän lisäksi. Puolisoni kuitenkin kohteliaana miehenä suostui sitä
maistamaan muttei maininnut asiasta sen enempää koska tiesin itse
epäonnistuneeni tyystin. Mutta, vaikka viime vuonaa epäonnistuin tyystin jouluna
sen imeltämisen suhteen, antoi se kuitenkin minulla hyvää tietoa pääsiäisenmämmin suhteen, jonka kanssa onnistuin yliodotusten joten jotain hyvää siitäkin
perunalooran kanssa epäonnistumisesta oli.
Olen tämän menneen vuoden mittaan
keskustellut imelletystä perunalaatikosta monenkin henkilön kanssa äitini
lisäksi, jopa yhden ammattimaisen perunalaatikon imeltäjän kanssa joten tänä
vuonna viimevuotisesta erehdyksestäni viisaampana ryhdyin taas rohkeasti työhön
paljon paremmalla tuloksella. Mikä vain syötävä on parempaa kuin viimejouluinenperunalaatikkokokeiluni.
Kaikki sanovat
että perunalaatikon imellyksen edellytys on oikeanlainen perunalajike, sen pitää olla jauhoinen eli
tärkkelyspitoinen joten muusiperunat ovat
tähän oivallisia joten sinun kannattaa käyttää tähän punaisen perunapussin perunoita
jotka ovat muusiperunoita.
Kaikki neuvovat
keittämään perunat kuorineen, joten ne kannattaa pestä hyvin. Kuoritut perunat
muusataan ja annetaan jäähtyä vähän ja sen sekaan lisätään jauhot jonka jälkeen
perunasose saa imeltyä. Perunasose muuttaa väriään imeltyessään ja tulee
harmaaksi samaan tapaan kuin raaka peruna tummuu.
Kuoriperunat kuoritaan |
Monissa ohjeissa
neuvotaan lisäämään rasva jo soseutuksen aikaan. Tässä en tiedä onko siinä
yhtään vähintäkään järkeä. Imeltyminen ei kaipaa rasvaa, ja rasva vaan hapettuu
suotta lämpimässä soseessa joten pidän paremmin menetelmässä jossa rasva lisätään
vasta kun perunalaatikko on menossa uuniin kypsymään valmiiksi. neuvotaan myös olla täyttämättä vuokia liikaa jottei perunalaatikko kuohu yli. Tämän epäilen olevan jäänne niistä ajoista jolloin käytettiin puulämmiteisiä uuneja perunalaatikon kypsennykseen, ja jos uunin lämpötila on liian korkea voi perunalaatikko sen sisältämänä maidon takia kuohahtaa yli äyriäiden. Moderneissa uuneissa lämpötila tuskin vaihtelee joten tätä kuohahtamisvaaraan tuskin on.
Perunalaatikon valmistustapa
sen maustaminen mutta myös löysyys vaihtelee hyvin paljon paikkakunnalta
toiseen mutta kukaan ei varmaan ole tähän asti tarjoillut yhtä suolaista,
tuhtia tönkkösuolattua harmaata perunalaatikkoa kuin minä viime vuonna. Aikaan saannokseni
ei ole perinteistä imellettyä perunalaatikkoa missään päin Suomea enkä halua
siitä meillekään mitään uutta tönkkösuolattua perinnettä.
Käytin jo viime
vuonna vehnäjauhoja, joita äitinikin käyttää mutta imeltämisen myötä tulvi
mieleeni monen monta uutta ideaa joita haluan imelletyn perunalaatikon suhteen
kokeilla kuten esimerkiksi gluteeniton imelletty perunaloora pitäisi onnistua
tattarijauhoilla, mutta jotain ideoita säästän vielä ensi jouluksi.
Itse imellytän
sosetta vesihauteessa samalla tavalla kuin mämmireseptissäni, mutta kokeilin nyt
myös imellyttää yön yli jogurttitermoksessa jossa se pysyy pidempään lämpimänä
kuin vesihauteessa ja sekin toimii jos perunaerä on tarpeeksi pieni, siis
termoksen vetoinen. Luin jostain (olisikohan se ollut Marttojen sivuilta) että
imeltyminen on parhaimmillaan 50 ja 75 asteen välillä joten imeltämisen voi
periaatteessa tehdä uunissakin ja ensi vuonna kokeilen perunalaatikon
imeltämistä 55 asteen lämpötilassa, joka on se hyväksi todettu tapa jolla
äitini sen perunalaatikkonsa joka joulu imellyttää.
Jauhoilla se perunasose imeltyy |
Sosetta on hyvä jonkun kertaa sekoittaa
imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä pariinkin otteeseen. Imeltynyt sose
löystyy hyvin huomattavasti vellimäiseksi puuroksi ja maistuu imelältä. Perunalaatikkoon
lisätään mausteet ja siirappia maidon ja voisulan kanssa ja pannaan uuniin
kysymään. Siirappi lisää perunalaatikon makeutta jollei se ole tarpeeksi
imeltynyt ja muskottipähkinä antaa sille kivan makusävyn, saman jota myös
käytän pottumuusissa ja imelletty pottuloorahan periaatteessa on makeaa uunissa kypsennettyä perunasosetta.
Siirappi antaa imelletylle perunalaatikolle hieman kauniin ruskeaa sävyä, ja itse käytän
tummaa siirappia. Laktoosittoman saat perunalaatikosta jos käytät rapsiöljyä voin
sijaan ja käytät vain keitinvettä nesteenä jolloin se sopii myös vegaaneille. Mutta voit myös käyttää laktoositonta voita ja
maitoa jolloin se myös on laktoositonta, ja tattarijauhoja käyttäen saat perunalaatikosta gluteenittoman.
Samalla tavalla kuten
teen muidenkin laatikoiden kanssa jouluksi valmistan osan perunalaatikosta kauniissa
savivuoassa joka on paljon kauniimpi panna esille joulupöytään kuin
alumiinirasiat ja osan imelletystä perunalaatikosta valmistan arkea varten
juuri mainittuun alumiinivuokaan. Jos valmistat imellettyä
perunalaatikkoa etukäteen, voit sen hyvin pakastaa ennen sen uunissa
kypsennystä, antaa sulaa jääkaapissa hitaasti ja kypsentää vasta juuri ennen
sen tarjoilua. Perunalaatikon voi pakastaa myös kypsennettynä mutta tällä
tavalla se uhkaa kuivua liian kovaksi ja kuivaksi jollet ole sitä ennen
valmistanut. Perunalaatikon suurin
kompastuskivi on sen paksuus, se ei saa olla liian paksua ja tönkköä uuniin
mennessään vaan sen pitää olla melko ohutta ja juoksevaa kun olet lisännyt
maidon sen sekaan.
Täytä uunivuoka vain puolilleen imelletyllä perunasoseella |
Paistaminen tai
kypsennys uunissa tulee tehdä pitkään ja miedolla lämmöllä jotta
perunalaatikosta tulee oikeanlainen, sopivan makea, ei liian imelä hieman
juokseva muttei liian ohutta luirua ja pinnalta kauniin ruskeaksi paahtunutta.
Tämä kypsennysaika matalassa lämmössä mahdollistaa sen että jos olet saanut
perunalaatikosta liian ohutta ja luirua saat siitä halutunlaista pidentämällä
aikaa uunissa. Olen kokeillut myös imellettyä perunalaatikkoa eilispäivän keitetyistä perunoista ja se ei onnistu, se oli turha yritys, se ei ollut eikä mitenkään tällä oikealla tavalla valmistetun imelletyn perunalaatikon vertailukelpoinen.
Tällä reseptillä
saat sopivasti noin kuudesta kahdeksalle ruokailijalle jos joulupöydässä on
muutakin syötävää joulukinkun lisäksi kuten lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa tai keltaistaporkkanalaatikkoa. Ainoana lisukkeena esimerkiksi karjalanpaistille, jonka
kanssa imelletty perunaloora sopii myös, vaikkei se olekaan sen perinteinen
lisuke, tästä riittää vain kuudelle.
Imelletty perunalaatikko
4 - 6 rkl vehnäjauhoja
2 kg jauhoisia perunoita
2-3 rkl voita
2 tl suolaa
8 dl maitoa
1-3 rkl siirappia
perunan keitinvettä
Pese jauhoiset
muusiperunat huolellisesti mutta älä turhaan kuori niitä. Keitä perunat
kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina ja
säästä keitinvesi. Survo perunat joko perunasurvimella tai soseuta ne
sähkövatkaimella. Lisää perunasoseen joukkoon jäähtynyttä keitinvettä jos perunasose
on kovin kuivaa. Anna perunasoseen jäähtyä alle 75 astetta ja sirottele soseen
päälle noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita jauhot perunasoseen sekaan ja peitä
perunasose. Anna soseen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla noin tunti ja
lisää tämän jälkeen loput jauhot ja sekoita ne soseeseen. Peitä sose taas ja
anna perunasoseen imeltyä vähintään 3-5 tuntia, mieluummin yön yli. Pidä huolta
siitä, että seoksen lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta mutta alle 75
astetta. Sulata voi ja lisää se kun seos on löystynyt
ja maistuu mielestäsi tarpeeksi imelältä raastetun muskottipähkinän, maidon,
siirapin ja suolan kanssa. Sekoita kaikki kunnolla keskenään sekaisin ja
tarkista perunalaatikon maku ja sen koostumus. Perunalaatikon tulee olla löysän
puuron ja tukevan vellin väliltä ja vähän löysempää kuin osaat ajatella.
Voitele uunivuoka ja alumiinirasiat joissa perunalaatikon kypsennät ja kaada vuokiin
maustettu perunasose. Täytä vuoat vain noin 2/3 osaa jottaa perunalooralla on tilaa paisua kypsyessään. Paista imellettyä perunalaatikkoa 120–150 asteessa 2-4 tuntia kunnes se on
saanut kauniin ruskean paahtuneen pinnan. Tarjoile lämmintä imellettyä perunalooraa joulukinkun lisukkeena.