31. tammikuuta 2013

Lisää herkullisia ruokablogeja




Lisää herkullisia ruokablogeja ja suositeltavaa luettavaa ruoasta sekä ruoanlaitosta suomalaisissa ruokablogeissa.

Sain yllättäen haasteen Onko nälkä blogilta. Nämä Blogistanian kiertävät haasteet ovat ihan kivoja juttuja kun sitä saa vähän palautetta muullakin tavalla kuin vain kommenttien muodossa.

Edellisestä haasteesta onkin jo vierähtänyt melkein vuosi. Ja sitä edeltävästä kahdesta,  jotka käytännönsyistä jouduin yhdistämään, oli vierähtänyt jonkin aikaa ennen kuin edes havahduin ja muistin ne, joten päätin nyt heti haasteen saatuani tarttua kynään ennen kuin taas unohdan. 

Halusin käyttää tähän tekstiin samaa herkullinen ruokablogikuvaa kuin edellisellä kerralla, ja saat käyttää sitä omassa blogissasi, jos haluat, joko tässä haasteessa tai kun suosittelet herkullisia ruokablogeja lukijoillesi. Onhan hyvä pantava kiertämään kuten tapoihin kuuluu, ja tässä se hyvä nyt kiertää ruokablogihaasteen muodossa.  

Tässä kiertävässä haasteessa pitää:
1. Kiittää haasteen antajaa. 
2. Jakaa haaste kahdeksalle ruokabloggaajalle.
3. Ilmoittaa näille kahdeksalle tästä haasteesta.
4. Kertoa 8 satunnaista asiaa itsestään.


Joten kiitän ensiksi Onko nälkä blogia ja jaan nyt tämän haasteen eteenpäin seuraaville ruokablogeille aivan satunnaisessa järjestyksessä, ei mitenkään niiden paremmuusjärjestyksessä tai ei edes aakkosjärjestyksessä.
 




Ja jatkan hasteen viimeisellä osalla kertomalla kahdeksan satunnaista asiaa itsestäni, jotka kaikki tietenkin jollain tavalla liittyvät ruokaan:

Rakastan ruokaa ja ruoanlaittoa.
Ne ovat aina mielessäni, tavalla tai toisella.

Inhoan ruokaostoksille lähtemistä, kuitenkin viihdyn ruokaostoksilla.

Haluan tietää mitä ruokani sisältää ja luen kaikki sisältöluettelot. 

Purskahdan joskus itkuun nähdessäni ravunpyrstöjä kalatiskissä.

Keittiössäni on tilaa vain ruoanlaitolle ison työpöydän takia.

Katsoin aikoinaan BBC-Food kanavaa ympärikelloa.

En ymmärrä sanontaa laittaa ruokaa sydämellään, laitan ruokaa rakkaudella omaan nälkääni.

30. tammikuuta 2013

Vegaani pannacotta




Pannacotta mantelimaidosta raikkaan kirpakkaan tyrnimarjahillokkeen ja mantelilastujen kera tarjoiltuna.
Vihreällä machateellä maustettua pannacottaa mantelimaidosta tai kookosmaidosta. Vegaaneille sopiva laktoositon jälkiruoka ilman gluteenia tai kananmunia. 

Viime aikoina minulla on ollut jokin päähänpinttymä japanilaisesta vihreästä teestä ja sen terveellisyydestä ja olen sitä sirotellut vähän sinne sun tänne ruokiin, varsinkin jälkiruokiin ja tämäkin vegaani jälkiruoka maustettiin sillä, samoin kuten vihreä ananas-smoothiejuoma sekä vegaanit vuokaleivokset. Vihreästä teestä ja sen terveellisyydestä voit lukea lisää reseptistäni senchatee-sorbetti.

Agar-agaria hyytelöimiseen

Vegaanit eivät syö liivatetta joten tämä pannacotta hyydytetään agar-agarilla joka on merilevästä valmistettua hyytelöimisainetta. Agar-agarissa on se hyvä puoli että se hyytyy jopa huoneenlämmössä, noin neljässä tunnissa, mutta jälkiruoka on kuitenkin parempi kylmänä joten hyydytä pannacotta jääkaapissa vaikka se ei sitä hyytyäkseen vaadi.

Tyrnimarjoja sulamassa
Tähän vegaaniin pannacottaan voit käyttää koko kookosmaitoa tai mantelimaitoa. Kookosmaidosta saat kauniimman valkoisen värin pannacottalle, kun taas mantelimaito on hieman ruskean harmaata eikä tulos ole yhtä kauniin valkoinen. Tämä ei sinänsä haittaa makua, vain ja ainoastaan ulkonäköä. Vihreätee vajoaa jostain syystä, varsinkin mantelimaidossa pohjalle, joten pinnalle muodostuu pieniä vihreitä väriläiskiä. Muotin pohja on jälkiruoan yläpinta kun pannacotta on kumottu lautaselle ja annokset viimeistellään sitruunalla maustetulla tyrnimarjahillokkeella sekä mustikkasiirapilla.

Voit valmistaa nämä vegaanit Pannacottat jo hyvissä ajoin edellisenä päivänä huoneenlämmössä, ja siirtää sen vasta samana päivänä jääkaappiin jäähtymään jollet tarjoile jälkiruokaa huoneenlämpöisenä. Pannacottan voi antaa hyytyä kauniisiin annoslaseihin joista se suoraan syödään, tai myös muotteihin esimerkiksi laseihin, kahvikuppeihin tai kulhoihin joista ne kumotaan lautaselle tarjolle ja syötäväksi. Tällä reseptillä saat vegaanit pannocottat 4-6 hengelle vähän riippuen miten isoihin muotteihin pannacottat valmistat ja miten isot jälkiruoat haluat valmistaa. 

Machalla maustettu pannacotta

2½ rkl agar-agaria
5 dl mantelimaitoa
½ dl ruokosokeria
½ tl machateetä
1 tl vaniljasokeria

Tyrnimarjahilloke

2-3 dl tyrnimarjoja
½ dl ruokosokeria
½ sitruunan kuori

Viimeistelyyn:
3-4 rkl mantelilastuja
1-2 rkl mustikkasiirappia

Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kunnolla. Mittaa maito kattilaan ja lisää agar-agarhiutaleet. Anna hiutaleiden olla maidossa ja imeä itseensä nestettä noin viitisen minuuttia. Kiehauta ylös maito, lisää sekaan sokeri vihreän machateen kanssa ja sekoita. Keitä mantelimaitoa miedolla lämmöllä kunnes kaikki agar-agar on liuennut maidon sekaan, noin kymmenisen minuuttia. Huuhtele muotit joissa pannacottan teet ja kaada maitoa muottiin ylös asti ja anna pannacottan hyytelöityä. Annan pannacottan jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä ennen kuin siirrät sen jääkaappiin jäähtymään. Ota tyrnimarjat pakastimesta ja pane ne kulhoon. Mittaa pieneen kattilaan 1 dl vettä ja lisää sekaan ½ dl ruokosokeria. Raasta sitruunakuori suikaleiksi ja lisää kattilaan. Keitä nestettä viitisen minuuttia kunnes olet saanut sitruunan kuorella maustetun sokeriliemen. Ota kattila lämmöltä ja lisää kattilaan tyrnimarjat. Sekoita ja anna hillokkeen tekeytyä kymmenisen minuuttia. Kasta muotti kuuman veteen pariksi sekunniksi ja kumoa pannacottat yksitellen omalle lautaselleen. Lusikoi päälle ja ympärille tyrnimarjojahilloketta sitruunankuorineen ja mustikkasiirappia. Viimeistele annokset ripottelemalla majojen päälle mantelilastuja ja tarjoile annokset oitis kylmänä jälkiruokana.

29. tammikuuta 2013

Kanapata chorizolla ja kahviherneillä




Espanjalaistyylinen kanapata kahviherneillä ja jossa ilmakuivattua Chorizoa mausteena, Cocido de garbanzos con pollo. Lämmintä ja mausteista pataruokaa espanjalaisittain kahviherneistä, tomaatista ja kanasta.

Olen viime aikoina pitkään pysynyt espanjalaisen keittiön makupiirissä ja valmistanut paljon espanjalaisvaikutteisia ruokia kuten esimerkiksi tämä kanapatan sekä tortilla espanola, espanjalainen perunamunakas. Tämä pataruoka kanasta on hyvin samantyyppinen ruoka kuin Marengon kana, jossa myös pitkään padassa haudutettua kanaa mutta tässä sen savupekonin sijaan pata on espanjalaisella chorizomakkaralla sekä savupaprikalla maustettua. 

Chorizosta makua

Ruoka on muiden pataruokien tapaan hyvä ruoka jota voi tehdä isomman satsin ja lämmittää uudelleen, pataa voi jopa pakastaa jotta sitä on valmiina pakastettuna niille päiville kun ei oikein huvita valmistaa ruokaa tai ei jostain syystä muuten ehdi. Kanapata saa makunsa espanjalaisesta chorizomakkarasta ja sen makua vielä vahvistetaan savupaprikajauheella ja valkosipulilla joita myös on makkarassa. Chorizosta sen verran, osta ilmakuivattua Chorizoa, älä raakamakkara Chorizoa joka on tarkoitettu grillattavaksi kuten voit lukea reseptistäni. Makkaran on tarkoitus luovuttaa oma makunsa pataan ja se Chorizo joka tähän sopii on ilmakuivattua, mausteista ja raakakypsytettyä.

Viipaloitua ilmakuivattua chorizoa
Ruoassa ei ole yhtään gluteenia, eikä myöskään laktoosia mutta tässä kohdassa joudun huomauttamaan että joissain chorizomakkaroissa on voitu lisätä sekaan sekä maitojauhetta tai jauhoja jostain viljasta, joten suosittelen että luet sisältöluettelon. Nämä eivät kuulu oikeaan ja aitoon chorizoon, joka koostuu periaatteessa vain lihasta, makkarankuoresta sekä sen mausteista. 

Kahviherneitä pataan

Lisä proteiinia sekä chorizon että kanan lisäksi pata saa garbanzopavuista, tai kikherneistä, kahviherneistä kuten ne ovat suomeksi. Itse keitän yleensä kaikki pavut joita ruokaa käytän ja kuivia kahviherneitä tarvitset noin 2 desilitraa jotka ensin liotetaan yön yli ja keitetään kypsiksi suolavedessä miedolla lämmöllä. Mutta tässä voit ihan hyvin myös oikaista ostamalla kaupasta jo valmiiksi kypsennettyjä kahviherneitä säilykkeenä.
Suosin patoihin koipireisipaloja koska niissä on enemmän makua kuin rintapaloissa. Paloittele koipi-reisipalat samalla tavalla kuin reseptissäni Marengon kana tai marokkolainen kanatagine.

Kanan koipi-reisipala paloiteltuna kolmeen

Poista liika rasva

Kanasta valuu sen verran rasvaa sitä ruskistaessa että padan pohjalla ruskistamisen jälkeen yleensä aina on aivan liikaa rasvaa pataan, joten poista liika rasva ennen sipulin ja valkosipulin kuullottamista. Tämä rasva koostu siitä oliiviöljystä jota alussa pataan panit, mutta myös siitä mistä kanarasvasta ja chorizosta on ruskistuksen aikana valunut pataan.  Padan pohjalla pitää olla noin pari, kolme ruokalusikallista rasvaa joka
Täällä samalla tavalla voit myös kanan lisäksi valmistaa kaniinia tai jänistä, jos sinulla sattuu niitä olemaan. Huomaa vain että kana on rasvaisempaa kuin jänis tai kani joten ne vaativat enemmän rasvaa kun kana.

Oikaisen tähän ruokaan yleensä käyttämällä tomaattimurskaa kun on kiire mutta tähän voit ihan yhtä hyvin käyttää tuoreita tomaatteja, leikkaat ne vain karkeasti paloiksi ja lisäät pataan kypsymään kanan kanssa.  Jos käytät murskattua säilyketomaattia tarvitset tähän kaksi tölkillistä, ja kikherneitä yhden tölkillisen.
Tällä reseptillä saat lämmintä arkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan kun tarjoilet kanapadan keitetyn riisin tai pastan ja raikkaan vihreän salaatin kera.

Esanjalainen kanapata Chorizolla

3 kanan koipi-reisipalaa
1 iso sipuli
100 g Chorizoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl chilitahnaa
1-2 tl savustettua paprikaa
1 laakerinlehti
3 dl valkoviiniä
500 g tomaattimurskaa
240 g garbanzopapuja
1 tl mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä ruskistamiseen

Huuhtele kuivatut pavut ja liota niitä yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois lävikössä ja kaada pavut kattilaan. Lisää kattilaan vettä kunnes pavut reilusti peittyvät ja keitä pavut kypsiksi miedolla lämmöllä.
Ota kana ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsentämistä. Paloittele koipi-reisi palat. Leikkaa Chorizo joko pieniksi kuutikoiksi tai suikaloi se. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Ruskista makkaranpalat kevyesti öljytilkassa jotta se maustaa öljyn. Nosta ylös chorizopalat ja pane sivuun odottamaan kulhoon. lisää pataan öljyn sekaan chiliä ja ruskista kanapalat erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Nosta ruskistetut palat ylös padasta. Vähennä rasvanmäärää padan pohjalla jottei ruoka ui öljyssä. Pari kolme ruokalusikallista öljyä riittää padan pohjalle. Kuullota sipulisuikaleet ruskeiksi kuumassa mausteöljyssä. Kuori ja hienonna valkosipuli ja lisää se sipulin sekaan chilin kanssa juuri viime tipassa ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Pane makkara ja kana takaisin pataan ja lisää pataan tomaatit, laakerinlehti, savupaprika ja ripaus sekä suolaa että mustapippuria. Kaada papujen keitinvesi pois lävikössä ja lisää valutetut pavut padan sekaan. Kaada pataan myös kanaliemi ja viini sekä vettä jollei kanapalat peity liemeen. Peitä pata kannella ja hauduta kanaa puolituntia kannen alla keskilämmöllä. Tarkista kanapadan maku ja mausta se oman mielesi mukaan suolalla ja pippurilla jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Tarjoile lämmintä kanapataa oitis joko keitetyn riisin tai pastan sekä raikkaan vihreän salaatin kera.

24. tammikuuta 2013

Tortilla espanola


Espanjalainen perunamunakas tomaatilla ja sipulilla. Aamiaiseksi, brunssille tai piknikille evääksi sopiva tomaattinen sipulilla höystetty perunaomeletti espanjasta.

Sana tortilla tarkoittaa tässä tapauksessa perunamunakasta, eikä meksikolaista maissilettua kuten quesadillassa. Espanjalainen tortilla on hyvä tapa hyödyntää tähteeksi jääneet keitetyt perunat herkulliseen perunamunakkaaseen Tortilla à la Provencalen lisäksi. Olen toisinaan keittänyt liian paljon perunoita jotta saisin tehdä niistä liioista ylijääneistä perunoista ruokaa. Viime aikoina se ei vain ole onnistunut, olen joko mitoittanut ruoan juuri sopivaksi nälkäiselle läsnä olevalle joukolle, tai seurueeseen on yllättäen ilmestynyt lisää nälkäisiä ruokailijoita joten olen viime aikoina keittänyt enemmän perunoita kuin koskaan saamatta niitä jäämään yli. 

Espanjalainen perunamunakas
Peruna onneksi on halpaa raaka-ainetta joten konkurssi ei nyt ainakaan johdu perunoiden hinnasta, vaikka osa viime kesän perunasadosta jäikin nostamatta. Jää nähtäväksi aiheuttaako se perunoiden hinnan nousua pääsiäisen aikoihin, vasta sen jälkeen vain ollenkaan. 

Minulla taitaa olla jonkin lukkarinrakkaus kananmunia kohtaan, olen ihmeissäni miten moneen se tuki tavallinen kanan muna taipuu ja mitä kaikkea siitä voi tehdä ruoaksi joten tänne blogiin ilmestyy aika monta munareseptiä. Lisäsin tavalliseen perunamunakkaaseen tällä kertaa myös tomaattia ja sipulia ja maustoin sen nyt espanjalaisittain savustetulla paprikalla. Tämä paprika on tulista lajiketta, mutta voit myös käyttää tähän chiliä makean paprikajauheen lisäksi. Perunamunakkaan on tarkoitus olla sopivasti lämmittävä muttei liian tulinen.

Rikottuja muttei vispattuja munia kulhossa
Tortilla on oivallista tarjoiltavaa vuorokauden ajasta riippumatta, se sopii yhtä hyvin aamiaiseksi, yömyöhään tai brunssille tai piknikille, ja mikä parasta perunamunakasta voi tarjoilla myös kylmänä. Tämä perunamunakas on sekä gluteeniton että laktoositon muttei kuitenkaan sovi kasvissyöjille ta vegaaneille koska se sisältää kanamunia. Asia joka kuulostaa itsestään selvältä muttei aina sitä ole, ei edes ammattilaisille, kuten valitettavan monesti vielä kasvissyöjänä ollessani sain huomata.

Reseptissä on mainittu perunan raaka määrä, keitettynä peruna eivät enää paina yhtä paljon ja että tämä reseptissä mainittu määrä vastaa noin kuutta isoa tai kahdeksaa keskikokoista perunaa. Samalla reseptillä saat lämmintä perunamunakasta neljälle hengelle, alkuruoaksi tai naposteltavaksi tästä samasta riittää kuudesta kahdeksalle hengelle. 

Tortilla espanola
700 g perunaa
6 kanan munaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
suolaa
valkopippuria
½ tl savupaprikaa
2-3 dl oliiviöljyä paistamiseen
tuoretta basilikaa koristeluun

Huuhtele basilika ja anna sen kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele tomaatit ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Pese perunat huolellisesti jos käytät ne kuorineen. Keitä perunat kypsiksi suolaamattomassa vedessä. Kaada perunoiden keitinvesi pois ja anna niiden jäähtyä.  Kuori perunat kun ne ovat jäähtyneet tarpeeksi jotta niitä voi käsitellä. Kuori sipuli ja valkosipuli. Leikkaa sipulista ohuen ohuita suikaleita, viipaloi myös tomaatit sekä perunat. Lämmitä paistinpannu kuumaksi. Lisää pannulle öljyä sekä viipaloidut perunat, tomaatit ja suikaloitu sipuli. Paista aika ajoin sekoittaen kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja perunat ovat saaneet hieman värin reunoihin. Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja sekoita. Anna sen paistua mukana parisen minuuttia kunnes tuoksu on leviää keittiöön. Kaada perunat pannulta kuivaan lävikköön jonka olet asettanut kolhon päälle jota liika rasva voi valua pois ja vähän jäähtyä.  Mausta perunat ja tomaatit suolalla ja pippurilla. Riko munat kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki, mausta suolalla, valkopippurilla sekä paprikajauheella ja lisää perunat sekaan ja sekoita. Pane pannu miedolle lämmölle, ja lisää pari kolme ruokalusikallista jo kerran perunoiden paistamiseen käyttämääsi rasvaa takaisin pannulle ja kaada munaseos pannulle. Anna tortillan kypsyä kunnes se alkaa kiinteytyä ja reunat ovat hyytyneet kunnolla. Aseta lautanen paistinpannun päälle ja käännä tortilla ympäri jolloin se on ylösalaisin lautasella. Pane paistinpannu takaisin lämmölle ja valuta varovasti tortilla takaisin lautaselta pannulle. Anna tortillan kypsyä kokonaan, siis kunnes munat ovat hyytyneet ja saaneet vähän väriä. Kaada tortilla varovasti pannua kallistaen isolle lautasella ja anna sen jäähtyä reilut 10 minuuttia ennen sen leikkaamista. Silppua basilikaa ja viimeistele tortillan pinta sillä ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Tarjoile tortillaa lounaaksi salaatin kera, alkuruokana, tapaksina tai muuten myöhäisen illanistujaisissa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...