Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Hevospyyt pivossa, hevosenlihapyyt tummassa olutkastikkeessa
perunamuusilla ja puolukkaisella kaalisalaatilla. Perinteistä kotiruoka lihapullat
uudenmuotoisina perunamuusilla ja puolukkaisella kaalisalaatilla. Lihapyyt vaihtoehtoisesti
ei hevosenlihasta, jos ei sitä haluaa syödä.
Pivoa
Minua on aina ihmetyttänyt sana pivo suomenkielessä koska se
muistaakseni tarkoittaa olutta tšekiksi, ja oluella ei ole tässä mitään tämän
ruoan kanssa tekemistä muuta kuin mahdollisesti ruokajuomana tai kuten tässä
tapauksessa kastikkeessa. Olin jostain lukevinani että se pivo tarkoittaisi
suomeksi joko kättä tai kainaloa. Mutta olen kyllä sitä mieltä että pyyt, tai
tässä tapauksessa nyt lihapyyt kädessä on parempi kuin kymmenen missään
muualla, koska sen joka on kädessä tai kainalossa, sen voi syödä.
Ruskistettuja hevosenlihapyitä |
Pyytä
Pyy on metsässä asuva kanalintu mutta nämä taas ovat hevospyitä,
ei pyylintua. Lihapyy on ruotsissa nimike jauhelihasta valmistetuille pitkulaisille
lihapullille tai pyöryköille. Nimi tulee ruotsin pyystä, järpe, ja se oli jo
keskiajalla käytetty nimike tämän muotoisilla paistetuille lihapullille tai
pienille pihveille. Tämä lihapyy on siis periaatteessa vain vaihtoehtoinen tapa
muovailla lihapullia tai pyöryköitä. Vaikka tämä pyy on usein käyttämän nimityksen
kvenellien muotoinen ei se kuitenkaan ole sitä. Kvenellit ovat yleisimmin
kalasta tai vihanneksista ja kasviksista muovailtuja pyöryköitä ja apuna tähän
käytetään usein kahta lusikkaa ja kvenellit voi joko keittää tai paistaa hyvänä
vegaanit Härkäpäpukvenellit, vegaanit punajuuripihvit tai kesäkurpitsapihvit jotka
muotoilin kvenellien muotoisiksi.
Hevosen jauhelihaa
Koska ruoan nimi oikeasti on lihapyy jauhelihan olla häränlihaa
mutta, voit halutessasi tietenkin yleiseurooppalaisesti trendikkäästi olla käyttämättä hevosen ja korvate sen toisella jauhelihalla jos sinulla on sille eettisiä tai
tunnepitoisia esteitä. Itse syön huoletta hevosen lihaa mutta haluan itse
valita milloin sitä teen, ja olla siitä tietoinen kun sitä syön. Ja tämä onkin
se syy miksi en syö valmisruokia. Hevosen lihan maku ei suuresti eriä härän
lihasta, hevonen maistuu hyvin samalle ja jos pidät häränliha mausta ei sinulla
pitäisi olla mitään hevosen lihan syöntiä vastaan. Parhaiten hevosen liha oman
maun voit kokeilla reseptilläni Carpaccion hevosen sisäfileestä.
Lihapyyt pannulla ruskistumassa |
Kannattaa myös jauhaa itse se liha jota ruokaasi käytät
jotta teidät aivan varmasti myös mitä ruhon osaa se liha on ja ettei ruokasi
sisällä nahkaa, jänteitä tms. vaan ainoastaan jauhettua lihaskudosta. Ja jollei
sinulla vielä ole lihamyllyä voit pyytää lihakauppiasta jauhamaan lihat
jauhelihaksi valmiiksi jo kaupassa. Jauhelihan itse jauhamisesta kirjoitan muistaakseni
ensimäistä kertaa kirjoitin jo melkein kaksi ja puoli vuotta sitten
reseptissäni kananmurekepihvit.
Jollet nyt innostu näistä hevosenlihapyistä pivossa voit
valmistaa saman pyyn muotoisia lihapyöryköitä voit myös valmistaa samalla
lihamureketaikinalla kuten resepteissäni lihamureke pinjansiemenillä,
Lindströmin muffinit tai proteiinilla vahvistetut jauhelihapihvit.
Tummaa olutta
Kastike perustuu perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen mutta
siinä on osana nestettä käytetty tummaa olutta. Myös sipulit ovat saanet imeä
itseensä tätä samaa olutta joten ruoasta tulee oikein pivoinen. Jollet pidä
oluesta voit korvata sen punaviinillä tai siiderillä, samat määrät toimivat
tähän hyvin. Punaviiniä tai siideriä voi jopa lisätä sipulin sekaan tuplasti ja
antaa sen imeytyä niihin. Oluen kanssa sen sijaan ei pahemmin kannata
liioitella jottei kastikkeesta tule liian kitkerää oluen sisältämän humalan
takia. Suosittelisin tähän jotain oikein tummaa porteria tai Stoutia kuten Guinnessiä.
Pakastepuolukoita sokerissa sulamassa survokseen |
Puolukkainen kaalisalaatti valmistuu ripeästi puolukkasurvoksesta
ja kaalista, muuta jollei sinulla ole puolukkasurvosta valmiina saat sen
nopeasti valmistettua lihapyiden valmistuksen aikana pakastepuolukoista
seuraamalla reseptiäni puolukkasurvos. Peitä kaalisalaatti tiivisti muovilla ja
säilytä se jääkaapissa jossa se säilyy hyvänä pari, kolme päivää. Tällä reseptillä
saat ruokaa neljän hengen perheelle tuttuun hyväksi todettuun tapaan.
Hevospyyt oluessa
400 g hevosen jauhelihaa
1 sipuli
2 tl mustapippuria
1-2 rkl Worcestershirekastiketta
1-2 dl punaviiniä
1 valkosipulin kynsi
1 laakerinlehti
1 kananmuna
1½ dl korppujauhoja
½ dl tummaa olutta
Olutkastike lihapyille
2- rkl vehnäjauhoja
2- rkl voita
1 dl tummaa olutta
muusiperunoiden keitinlientä
½-1 dl kermaa
valkopippuria
suolaa
Puolukkainen lisukekaalisalaatti
2-3 dl puolukkasurvosta
puolikas kaalia
1 tl suolaa
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
½-1 tl mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
lisukkeeksi perunamuusia
Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Ruskista sipuli
öljytilkassa paistinpannulla ja lisää puristettua valkosipulia juuri
paistamisen lopussa pariksi minuutiksi pannulle. Sekoita sipulia kunnes
valkosipulin tuoksu levittäytyy keittiöön ja kaada olutta pannulle. Lisää
pannulle laakerinlehti ja anna oluen hautua sipuliin miedolla lämmöllä aika ajoin
sekoittaen sipulia. Nosta pannu lämmöltä kun kaikki neste on imeytynyt sipuliin
ja anna sen jäähtyä kokonaan. Poista laakerinlehti sipulin seasta ja pane
sipuli kulhoon. Lisää kulhoon jauhelihan ja sekoita . Jauha kokonaiset pippurit
rouheeksi morttelissa. Lisää mausteet, kananmuna sekä korppujauhot ja sekoita
lihapullataikina hyvin. Anna lihapullataikinan tekeytyä puolisen tuntia
viileässä. Valmista perunasose ohjeen mukaan. Tee lihataikinasta kostein käsin tasakokoisia
pitkulaisia lihapyitä. Ruskista lihapyyt samassa pannussa jossa paistoit
sipulin, mahdollisesti lisäten hieman öljyä. Anna pullien paistua kauniin
ruskeiksi joka puolelta. Siirrä ruskistetut lihapyyt sivuun odottamaan
kastiketta.
Pivokastike
Lisää paistinpannulle jauhot ja anna ruskistua koko ajan
hämmentäen. Juuri ennen kuin jauhot alkavat kärytä ja palavat pohjaan, lisää pannulle
muusiperunoiden olutta ja vähän keitinlientä hämmentäen koko ajan jottei
kastikkeeseen muodostu klimppejä. Lisää perunan keitinvettä kunnes kastike on halutun
paksuuden. Lisää siihen Worcestershirekastiketta kerman kanssa ja sekoita
kunnolla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Lisää lihapyyt pannulle kastikkeeseen ja anna lihapyiden hautua kastikkeessa miedolla
lämmöllä kymmenisen minuuttia.
Puolukkainen kaalisalaatti
Leikkaa koko kaalin mittaan viisi senttiä leveiksi paloiksi.
Suikaloi kaalin palat koko hienon hienosti ja pane ne kylmään veteen likoamaan
vartiksi. Valuta kaikki vesi lävikössä pois kaalista, purista kaalista käsin viimeisetkin
vedet jotta siitä tulee oikein kuivaa. Pane kaalisuikaleet salaattikulhoon ja
lisää sekaan viinietikkaa, öljy ja puolukkasurvos. Sekoita kaikki keskenään ja
tarkista salaatin maku, lisää suolaa ja mustaa pippuria oman makusi mukaan.
Annosten kokoaminen
Lusikoi lämmintä kotona tehtyä perunamuusia lämpimille
lautasille, asettele lihapyitä sen päälle ja lusikoi olutkastiketta päälle.
Viimeistele annokset lisäämällä päällimmäiseksi puolukkaista kaalisalaattia ja
tarjoile annokset oitis.
Viinisuositus: Lindemans Bin 50 Shiraz punaviini
Australiasta.