7. maaliskuuta 2013

Pyyt pivossa




Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Hevospyyt pivossa, hevosenlihapyyt tummassa olutkastikkeessa perunamuusilla ja puolukkaisella kaalisalaatilla. Perinteistä kotiruoka lihapullat uudenmuotoisina perunamuusilla ja puolukkaisella kaalisalaatilla. Lihapyyt vaihtoehtoisesti ei hevosenlihasta, jos ei sitä haluaa syödä.

Pivoa

Minua on aina ihmetyttänyt sana pivo suomenkielessä koska se muistaakseni tarkoittaa olutta tšekiksi, ja oluella ei ole tässä mitään tämän ruoan kanssa tekemistä muuta kuin mahdollisesti ruokajuomana tai kuten tässä tapauksessa kastikkeessa. Olin jostain lukevinani että se pivo tarkoittaisi suomeksi joko kättä tai kainaloa. Mutta olen kyllä sitä mieltä että pyyt, tai tässä tapauksessa nyt lihapyyt kädessä on parempi kuin kymmenen missään muualla, koska sen joka on kädessä tai kainalossa, sen voi syödä.

Ruskistettuja hevosenlihapyitä

Pyytä

Pyy on metsässä asuva kanalintu mutta nämä taas ovat hevospyitä, ei pyylintua. Lihapyy on ruotsissa nimike jauhelihasta valmistetuille pitkulaisille lihapullille tai pyöryköille. Nimi tulee ruotsin pyystä, järpe, ja se oli jo keskiajalla käytetty nimike tämän muotoisilla paistetuille lihapullille tai pienille pihveille. Tämä lihapyy on siis periaatteessa vain vaihtoehtoinen tapa muovailla lihapullia tai pyöryköitä. Vaikka tämä pyy on usein käyttämän nimityksen kvenellien muotoinen ei se kuitenkaan ole sitä. Kvenellit ovat yleisimmin kalasta tai vihanneksista ja kasviksista muovailtuja pyöryköitä ja apuna tähän käytetään usein kahta lusikkaa ja kvenellit voi joko keittää tai paistaa hyvänä vegaanit Härkäpäpukvenellit, vegaanit punajuuripihvit tai kesäkurpitsapihvit jotka muotoilin kvenellien muotoisiksi.

Hevosen jauhelihaa

Koska ruoan nimi oikeasti on lihapyy jauhelihan olla häränlihaa mutta, voit halutessasi tietenkin yleiseurooppalaisesti trendikkäästi olla käyttämättä hevosen ja korvate sen toisella jauhelihalla jos sinulla on sille eettisiä tai tunnepitoisia esteitä. Itse syön huoletta hevosen lihaa mutta haluan itse valita milloin sitä teen, ja olla siitä tietoinen kun sitä syön. Ja tämä onkin se syy miksi en syö valmisruokia. Hevosen lihan maku ei suuresti eriä härän lihasta, hevonen maistuu hyvin samalle ja jos pidät häränliha mausta ei sinulla pitäisi olla mitään hevosen lihan syöntiä vastaan. Parhaiten hevosen liha oman maun voit kokeilla reseptilläni Carpaccion hevosen sisäfileestä

Lihapyyt pannulla ruskistumassa
Kannattaa myös jauhaa itse se liha jota ruokaasi käytät jotta teidät aivan varmasti myös mitä ruhon osaa se liha on ja ettei ruokasi sisällä nahkaa, jänteitä tms. vaan ainoastaan jauhettua lihaskudosta. Ja jollei sinulla vielä ole lihamyllyä voit pyytää lihakauppiasta jauhamaan lihat jauhelihaksi valmiiksi jo kaupassa. Jauhelihan itse jauhamisesta kirjoitan muistaakseni ensimäistä kertaa kirjoitin jo melkein kaksi ja puoli vuotta sitten reseptissäni kananmurekepihvit.

Jollet nyt innostu näistä hevosenlihapyistä pivossa voit valmistaa saman pyyn muotoisia lihapyöryköitä voit myös valmistaa samalla lihamureketaikinalla kuten resepteissäni lihamureke pinjansiemenillä, Lindströmin muffinit tai proteiinilla vahvistetut jauhelihapihvit.

Tummaa olutta

Kastike perustuu perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen mutta siinä on osana nestettä käytetty tummaa olutta. Myös sipulit ovat saanet imeä itseensä tätä samaa olutta joten ruoasta tulee oikein pivoinen. Jollet pidä oluesta voit korvata sen punaviinillä tai siiderillä, samat määrät toimivat tähän hyvin. Punaviiniä tai siideriä voi jopa lisätä sipulin sekaan tuplasti ja antaa sen imeytyä niihin. Oluen kanssa sen sijaan ei pahemmin kannata liioitella jottei kastikkeesta tule liian kitkerää oluen sisältämän humalan takia. Suosittelisin tähän jotain oikein tummaa porteria tai Stoutia kuten Guinnessiä.

Pakastepuolukoita sokerissa sulamassa survokseen
Puolukkainen kaalisalaatti valmistuu ripeästi puolukkasurvoksesta ja kaalista, muuta jollei sinulla ole puolukkasurvosta valmiina saat sen nopeasti valmistettua lihapyiden valmistuksen aikana pakastepuolukoista seuraamalla reseptiäni puolukkasurvos. Peitä kaalisalaatti tiivisti muovilla ja säilytä se jääkaapissa jossa se säilyy hyvänä pari, kolme päivää. Tällä reseptillä saat ruokaa neljän hengen perheelle tuttuun hyväksi todettuun tapaan. 

Hevospyyt oluessa

400 g hevosen jauhelihaa
1 sipuli
2 tl mustapippuria
1-2 dl punaviiniä
1 valkosipulin kynsi
1 laakerinlehti
1 kananmuna
1½ dl korppujauhoja
½ dl tummaa olutta

Olutkastike lihapyille

2- rkl vehnäjauhoja
2- rkl voita
1 dl tummaa olutta
muusiperunoiden keitinlientä
½-1 dl kermaa
valkopippuria
suolaa

Puolukkainen lisukekaalisalaatti

puolikas kaalia
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
½-1 tl mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
lisukkeeksi perunamuusia

Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Ruskista sipuli öljytilkassa paistinpannulla ja lisää puristettua valkosipulia juuri paistamisen lopussa pariksi minuutiksi pannulle. Sekoita sipulia kunnes valkosipulin tuoksu levittäytyy keittiöön ja kaada olutta pannulle. Lisää pannulle laakerinlehti ja anna oluen hautua sipuliin miedolla lämmöllä aika ajoin sekoittaen sipulia. Nosta pannu lämmöltä kun kaikki neste on imeytynyt sipuliin ja anna sen jäähtyä kokonaan. Poista laakerinlehti sipulin seasta ja pane sipuli kulhoon. Lisää kulhoon jauhelihan ja sekoita . Jauha kokonaiset pippurit rouheeksi morttelissa. Lisää mausteet, kananmuna sekä korppujauhot ja sekoita lihapullataikina hyvin. Anna lihapullataikinan tekeytyä puolisen tuntia viileässä. Valmista perunasose ohjeen mukaan. Tee lihataikinasta kostein käsin tasakokoisia pitkulaisia lihapyitä. Ruskista lihapyyt samassa pannussa jossa paistoit sipulin, mahdollisesti lisäten hieman öljyä. Anna pullien paistua kauniin ruskeiksi joka puolelta. Siirrä ruskistetut lihapyyt sivuun odottamaan kastiketta. 

Pivokastike
Lisää paistinpannulle jauhot ja anna ruskistua koko ajan hämmentäen. Juuri ennen kuin jauhot alkavat kärytä ja palavat pohjaan, lisää pannulle muusiperunoiden olutta ja vähän keitinlientä hämmentäen koko ajan jottei kastikkeeseen muodostu klimppejä. Lisää perunan keitinvettä kunnes kastike on halutun paksuuden. Lisää siihen Worcestershirekastiketta kerman kanssa ja sekoita kunnolla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla. Lisää lihapyyt pannulle kastikkeeseen ja anna lihapyiden hautua kastikkeessa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Puolukkainen kaalisalaatti
Leikkaa koko kaalin mittaan viisi senttiä leveiksi paloiksi. Suikaloi kaalin palat koko hienon hienosti ja pane ne kylmään veteen likoamaan vartiksi. Valuta kaikki vesi lävikössä pois kaalista, purista kaalista käsin viimeisetkin vedet jotta siitä tulee oikein kuivaa. Pane kaalisuikaleet salaattikulhoon ja lisää sekaan viinietikkaa, öljy ja puolukkasurvos. Sekoita kaikki keskenään ja tarkista salaatin maku, lisää suolaa ja mustaa pippuria oman makusi mukaan. 

Annosten kokoaminen
Lusikoi lämmintä kotona tehtyä perunamuusia lämpimille lautasille, asettele lihapyitä sen päälle ja lusikoi olutkastiketta päälle. Viimeistele annokset lisäämällä päällimmäiseksi puolukkaista kaalisalaattia ja tarjoile annokset oitis.


Viinisuositus: Lindemans Bin 50 Shiraz punaviini Australiasta.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...