Vadelmainen pullavanukas jälkiruoaksi. Leipävanukas vadelmaisena muunnelmana johon rikkaiden ritarien tyyliin käytetty pullaa leivän sijaan. Vadelmapullavanukas, perinteinen lämmin jälkiruokavanukas, jälkiruokaa vaivattomasti kuivahtaneesta pullasta.
Meillä lapsuudessani mamma teki pullapröttiä, ja tämä vadelmainen pullavanukas perustuu siihen, valmistustapa on sama vaikka itse jälkiruoka on erimuotoinen ja makuinen. Pullaprötti oli mamman suurinta herkkua, ja olisi hän varmaan tästäkin pitänyt vaikka oli enemmän mansikkanaisia kuin tyttären tyttärensä joka ilmeisimmin taas on vadelmanaisia.
Pyöreä vadelmainen pullavanukas |
Pullapröttiin mamma hyödynsi tietenkin nimensä mukaan pullaa, ja samaa olen tässäkin käyttänyt kun sen aikoinaan niin opin. Joten kaikki rippiäisistä, lakkiaisista ja muista sukujuhlista ylijäänyt pulla pakkaseen ja pullavanukkaaseen kun sille on aikaa ja tarvetta. Mutta kyllä tähän leipäkin käy, se ei vain ole aivan yhtä hyvää, sanoo pullahiiri vai oliko se leipäsusi.
Kuivunutta pullaa
Parasta pulavanukkaasta kuitenkin tulee kun pulla on jo vähän kuivahtanut, joten jollei sinulla ole tarpeeksi vanhaa pullaa voit jättää sen pariksi, kolmeksi tunniksi kuivahtamaan. Tämä on asia josta olen aikaisemminkin maininnut, leivän on oltava jo kuivahtanutta jotta ruoka onnistuu parhaiten. Liian tuoreesta leivästä, vaikka se silloin on herkullisinta syötynä, ei aina saa valmistettua kaikkea kuten esimerkiksi greipillä ryyditetyt sienileivät, juustoinen leipäkeitto tai köyhät ritarit.
Tämä vadelmainen pullavanukas on hyvä tapa saada käytettyä ja hyödyntää kuivunutta pullaa, oli se sitten korvapuusteja, Lucian päivän sahramipullia tai pullapitkoa mutta niistä voit myös tehdä rikkaita ritareita.
Kuivattuja vadelmia
Kuivatut vadelmat maistuvat tiivistyneille vadelmille, ja sitä ne juuri ovatkin. Vadelmissa ei ole liikaa sokeria vain niissä on vain niiden oma luontaiset sokerit joten ne sopivat meikäläiselle kuin nakutettu. Mutta jos pidät enemmän makeasta voit tarjoilla pullavanukkaan vadelma hillon kera, tai vaihtoehtoisesti käyttää siihen enemmän sokeria kun reseptissä on mainittuna jos makeannälkä kolkuttaa.
Anna munamaidon imeytyä kunnolla |
Hienointa hienoa tästä tulee kun käytät kermamaitoa, mutta myös tavallinen maito käy jos haluat tehdä pullavanukkaasta kevyemmän version. Laktoosille herkät tietenkin korvaavat sekä maidon, kerman että voin laktoosittomilla sellaisilla. Tarjoile vadelmaista pullavanukasta joko vaniljalla maustetulla vispatun kerman, perinteisen vanhan ajan aidosta kermasta valmistetun vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Vaniljakastikkeen reseptin löydät reseptistäni mansikat laventelikastikkeessa ja jos sinulla on laktoosin kanssa ongelmia mutta voit syödä kutunmaitoa voit valmistaa kutunmaidoista kuusenkerkillämaustettua jogurttijäätelöä. Tällä saat vadelmaista pullavanukasta neljälle ruokailijalle jälkiruoaksi.
Vadelmapullavanukas
1 dl kuivattuja vadelmia
2 kanamunaa
3 dl maitoa
3 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
3-4 rkl ruokosokeria
kourallinen mantelirouhetta
Leikkaa pullapitko karkeasti vajaan viiden sentin paloiksi. Riko kanamunat isoon kulhoon, vispaa ne rikki ja lisää maito. Lisää kulhoon myös ripaus suolaa ja vaniljasokeri. Sekoita munamaito kunnolla ja lisää paloiteltu pulla munamaitoon nesteytymään. Anna munamaidon imeytyä leipään vähintään vartin. Kaada kuivatut vadelmat nesteytyneiden pullapalojen sekaan ja sekoita. Voitele pyöreä uunivuoka kevyesti voilla ja kaada pulla munamaitoineen sinne. Viimeistele pullavanukas ennen uuniin menoa ripottelemalla sen pinnalle ruokosokeria ja rouhittuja manteleita tai pähkinöitä. Paista pullavanukasta uunissa 175-200 asteen lämmössä noin pulisen tuntia, korkeintaan 40 minuuttia. Annostele pullavanukasta lautasille ja tarjoile sitä heti lämpimänä joko vaniljalla maustetulla vispatun kerman, kermajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa mutta pullavanukas maistuu kyllä herkulliselle vielä haaleanakin.