Intialaiset Naanleivät. Uunituoreet
intialaiset helposti ja vaivattomasti leivottavat Naanleivät tandoorikanan kurkkuraitalle
syömisvälineeksi.
Tänään nyt olisi pitänyt olla
vegaanikeskiviikko mutta kun tämä resepti unohtui eilisestä jossa sitä oli
lisukkeena ajattelin laittaa sen tänään, vaikka se sisältääkin jogurttia. Intialaiset,
vaikka ovat kasvissyöjiä, eivät välttämättä ole vegaaneja, vaan he käyttävät
sekä kanamunia että maitotuotteita ruokaan. Ja koska Naanleivät myös sisältävät
kananmunia ei niitä valitettavasti voi valmistaa vegaanina versiona.
Intialaista ruokaa, varsinkaan
Tandoorikana ei olisi sama ilman Naanleipää, ja kokemuksella voin sanoa että ne
ovat parhaimmillaan juuri uunilämpiminä ja tuoreina. Ja nämä leivät ovat se
millä tätä ruokaa syödään, siihen ei tarvitse mitään haarukkaa. On hauskempaa
syödä sormin.
Taikina jaettu kuuteen Naanleipään |
Naanleipä parasta tuoreena
Naanleipiä ei kuitenkaan kannata
tehdä pitkään etukäteen koska ne eivät maistu ollenkaan samalle. Eiliset ovat
jo koppuraisia ja pahasti kovettuneita ja koska niiden valmistus ole mikään
pitkä koko päivän projekti, pitää vain osata ennakoida milloin pistää taikina
nousemaan ennekuin kaulitaan ja leivät uuniin paistumaan jossa ne kypsyvät
minuuteissa, jotta ne ovat valmiita samoihin aikoihin tandoorikanan kanssa.
Takina onnistu parhaiten jos muistat antaa
jogurtin ensin temperoitua huoneenlämpöiseksi ennen taikinan tekoa, mutta jogurtin
voi antaa myös lämmetä taikinan seassa. Tällöin taikinan nostaminen kuitenkin
kestää pidempään ensin lämmetä huoneenlämpöiseksi ja alkaa nousemaan koska
jogurtti on suoraan jääkapista kylmää.
Naanleipien reseptissä käytetään sekä
tuorehiivaa että leivinjauhetta, samoin kuten vanhan ajan laskiaispullien
reseptissä. Tässä käytetään myös samalla tavalla öljyä, ja sen tulee olla
neutraalinmakuista kuten esimerkiksi maapähkinäöljy, viinirypäleen siemenöljy
tai rypsiöljy. Oliiviöljyllä on liian voimakas maku eikä sitä perinteisesti käytettäisi
Naanleipiin.
Supisuomalainen puikula avuksi |
Karjalanpiirakoiden kaulimiseen
käytetty puikula on meillä todettu erinomaiseksi apuvälineeksi jotta saadaan
hyvän muotoisia Naanleipiä ja ne pyörivät aivan samalla tavalla kuin
karjalanpiirakoiden kuoret jauhotetulla pöydällä.
Korianteria vai Nigellan siemeniä
Naanleipiin opin käyttämään
tuoretta korianterinlehtiä mutta niiden puutteessa jollei, kuten tänään kaupasta löytynyt korianteria voit käyttää kuivattuja korianterinlehtiä, tai kuten itse, kuivattuja korinterin kukintoja niiden hentoine kärkilehtineen. Myös
korianterin siemenet käyvät, ja vaihtoehtoisesti Naanleivän voi myös maustaa
mustan Nigellan siemenillä tai seesamin siemenillä.
Mustan Nigellan siemenet |
Nämä mausteet kannattaa sekoittaa
taikinaan sen sijaan että ne ripotellaan leipien päälle. Siemeniä voi kuitenkin
ripotella lisää naanleipien päälle mutta ne pysyvät siinä hyvin huonosti jollei
leipää sivele kananmunalla tai vedellä.
Tällä reseptillä saat kuusi Naanleipää
jota voit kastaa tandoorikanan kastikkeeseen. Leipä on aina parhaimmillaan
uunituoreena ja koska se on niin helppoa tehdä ei sitä kannata pakastaa tai muuten
ennakoida vaan tehdään vasta samana päivänä kun sille on tarvetta.
Intialaiset Naanleivät
1 tl tuorehiivaa
1 ¾ dl jogurttia
1 dl maitoa
1 tl ruokosokeria
1 kanamuna
1 rkl öljyä
3½-4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
1 tl korianterinlehtiä
1-2 rkl Nigellan siemeniä
Ota jogurtti ulos jääkaapista
ja anna sen temperoitua huoneenlämpöiseksi. Sekoita kosteat ainekset keskenään kulhossa
ja anna niiden olla parikymmentä minuuttia. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja
lisää ne nousseeseen kosteisiin raaka-aineisiin. Sekoita kunnes olet saanut
aikaiseksi taikinan, joka on kiiltävä ja notkea, noin kymmenisen minuuttia. Laita taikina kulhoon ja peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna taikinan nousta
tunnin verran. Pistä uuniin pelti ja lämmitä uuni pellin kanssa 300 asteeseen. Uunin
tulee olla niin kuuma kuin vain mahdollista. Voit myös panna grillinvastuksen
päälle mutta se pitää muistaa kytkeä pois päältä ennen kuin leivät menevät
uuniin kypsymään. Jaa taikina kuuteen osaan ja kauli niistä pyöreitä littanoita
leipiä, samankokoisiksi kuin pitaleivät. Laita leivät kuumalle pellille ja
kypsennä ne uunissa 2-3 minuuttia. Leipiä ei tarvitse kääntää, riittää että ne
saavat väriä vain yläpuolelle. Kun leivät ovat nousseet ja pullistuneet, sekä
saaneet kaunista ruskean paahtunutta väriä pintaan ovat ne kypsiä ja ne voi
ottaa uunista ulos. Peitä leivät puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna niiden
jäähtyä peiteltyinä kunnes on aika syödä. Tarjoile uunituoreita hivenen
jäähtyneitä mutta vielä lämpimiä Naanleipiä lämpimän tandoorikanan, keltaisen mausteriisin,
mangochutneyn, kurkkuraitakastikkeen ja salaatin kanssa.