Karitsankylkipaistia hasselpähkinöillä, aurinkokuivatuilla
tomaateilla sekä tuoreella basilikalla ja timjamilla täytettynä. Gluteeniton pähkinöillä,
tomaateilla ja tuoreyrteillä täytetty karitsankylki kullan keltaisen tomaattihyytelön kera. Näyttävää
ja keliaakikoillekin sopivaa täytettyä kylkipaistia pääsiäisenä tarjoiltavaksi.
Voisi luulla että meillä on jo pääsiäinen koska meillä juuri
nyt syödään sekä karitsaa että kilipukkia mutta ei, näin ei kuitenkaan ole. Pääsiäinen
on vasta kuun lopussa tulossa mutta pakastimeen on saata lisätilaavillisialle joka myöhemmin tänä kevään pannaan lihoiksi ja suuri osa siitä
pakastimeen. Sattumalta tämäkin resepti sopii pääsiäisen herkkujen seuraan, ja
tämä kylkipaisti on gluteeniton ja siihen käytettiin hasselpähkinöitä
korppujauhojen sijaan joten myös keliaakikot voivat sitä huoletta syödä. Täytteessä ei myöskään ole paljon hiilareita joten se sopii myös karppaajille, kunhan vain lisukkeet ovat toiset kuin tässä mainitut. Voit myös kokeilla perinteistä ranskalaista täytettyä karitsan kylkipaistia jos voit syödä gluteenia.
Kylkipaistista poistettu kylkiluut |
Muista
vain ettei yrtit saa olla kosteita koska täytteessä ei ole mitään viljaa sitä
sitomaan ja täytteen pitää olla melko kuivaa tahnaa ja sipulista tulee
normaalisti tarpeeksi paljon kosteutta. Mutta, jos tahnastasi jostain syystä
tulisi aivan liian kuivaa etkä saisi sitä levitettyä kylkilihalle, voit lisätä
pienen tilkan oliiviöljyä sen sekaan kunnes saat sen levittyvään muotoon.
Kylkipaistin luiden poistaminen on aika työlästä joten jollei
sinulla ole karitsaa pakastimessa ja ostat lihan kauppiaalta etkä itse halua poistaa
luita kannattaa pyytää lihakauppiasta tekemään sen.
Itse kylkipaisti voi olla työlästä kokemattomalle saada
täytettyä ja sidottua, mutta tämä on hyvin näyttävä ruoka, ja siinä sitomisessa
voit hyvin oikaista. Paistin sitomisen voit joko tehdä kunnolla seuraamalla
ohjettani paistin sitominen, tai vain kääriä narua kokoon käärityn paistin
ympäri siksakkia edestakaisin paistin pituutta edeten.
Vielä näyttävämmän paistin saat kunhan vielä muistat kevyesti
viiltää karitsankylkipaistin pintaan viiltoja poikittain, muista vain varoa naruja joilla olet sitonut paistin kiinni käärölle. Lihan pintaviiltely on
vanha perinteinen ranskalainen tapa saada lihapaistin omaa rasvaa maustamaan
sitä sen paahtuessa, jota on käytetty jo ainakin keskiajalta lähtien. Tämän
lihan sitomisen ja viiltelyn jälkeen saat lopun ajan maata sohvalla jalat
ilmassa kunhan vain perunat ja porkkanat ovat kuorittuja, vain pari kertaa
kannattaa kurkata uuniin ja tarkistaa ettei kaikki nesteet ole kuivuneet vuoasta,
ja valella paistia samalla.
Pintaviilletty karitsankylkipaisti sidottuna laiskan emännän tapaan |
Lisää vuokaan
vettä jos se uhkaa kuivua liikaa, mutta juureksista valuu niin paljon
nesteitä ettei se yleensä ole tarpeen. Perunat
voi jättää kuorimatta ja vain harjata huolellisesti jos ne ovat uusia
perunoita, talvella ne sen sijaan useimmiten kannattaa kuoria. Itse kuitenkin
haluan niistä hyvin karamellisoituneita ja paahtuneita joten annan niiden useimmiten
olla uunin lämmössä pidempään kuin vain kypsiksi jotta ne saavat sen oikean
värin. Tällä reseptillä tuttuun hyväksi todettuun tapaan lämmintä hasselpähkinöillä
ja tuoreyrteillä täytettyä karitsankylkipaistia.
Aurinkokuivatuilla tomaateilla
täytetty karitsankylkipaisti
1 luuton lampaan tai karitsankylki
500 g perunoita
500 g porkkanoita
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl hasselpähkinöitä
1 kananmuna
½ nippu tuoretta basilikaa
½ nippu tuoretta timjamia
1-2 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria
oliiviöljyä vuokaan
Ota liha ulos
huoneenlämpöön ajoissa jo tunti ennen sen kypsentämistä, jotta se ehtii
temperoitua huoneenlämpöön. Huuhtele yrtit ja anna niiden kuivua kokokaan
puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
Kuori sipuli ja valkosipuli.
Riivi basilikan varista lehdet ja tee samoin timjamille jos sen varret ovat
kovia ja puisia. Pistä pähkinät, sipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit
monitoimikoneeseen yrttien kanssa. Lisää sekaan myös teelusikallinen suolaa
sekä rouhittua mustapippuria ja hienonna ja sekoita kaikki keskenään karkeaksi
tahnaksi. Suolaa liha kummaltakin
puolelta sekä suolalla että mustapippurilla. Levitä karitsankylkipala
voipaperille pöydälle luupuoli ylöspäin ja levitä sen päälle tasainen kerros täytettä.
Älä levitä täytettä aivan reunoihin asti vaan jätä pari senttiä tyhjäksi
reunoista. Kääri liha kokoon tiukalle rullalle jottei siinä ole liikaa ilmaa ja
sido paisti narulla ohjeen mukaan. Viillä paistin pintaan nahan läpi viiltoja
mutta varo leikkaamasta naruja poikki. Lorauta uunivuokaan oliiviöljyä ja lisää
paisti vuokaan. Kypsennä paistia noin 1½ tuntia 200 asteen lämmössä. Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele ne
karkeasti tasakokoisiksi paloiksi. Lisää ne samaan vuokaan karitsan kanssa noin
puolen kypsennysajan jälkeen. Valele paistia ja vihanneksia vuokaan valuneilla
nesteillä pari, kolme kertaa kypsennyksen aikana ja lisää vesitilkka jos neste
uhkaa haihtua kokonaan. Nosta paisti sivuun ja anna sen tekeytyä vähintään
kymmenen minuuttia, mielellään parisenkymmentä minuuttia folion alla. Perunat ja
porkkanat voivat jatkaa ruskeaksi paahtumista uunissa tämän ajan. Poista
vetäytyneestä paistista narut ja leikkaa paisti noin vajaan sentin paksuisiksi
viipaleiksi. Annostele lämpimille lautasille viipale, pari kylkipaistia viereen
paahdettuja porkkanoita ja perunoita. Lusikoi annosten päälle ja ympärille
paistinnesteitä ja lisää viereen ruokalusikallinen tomaattihyytelöä ja tarjoile
annokset oitis lämpiminä raikkaan vihreän salaatin kanssa.