9. marraskuuta 2012

Maltainen näkkileipäKuminalla maustettua hapanjuuresta leivottua näkkileipää, vai merilevällä maustettua hapanta näkkileipää. Ohuen ohutta maltaista näkkileipää joka sopii juustotarjottimelle juhlaan tai naposteltavaksi arkeen, myös kiva lahja tai tuliainen ruokaa rakastavalle ystävälle.

Maltaat antavat tälle näkkileivälle ihanan tumman, aromaattisen maun, ja sekä olutmallas että mämmimallas käyvät kummatkin. Tämä ei ole mitään paksua perinteistä suomalaista näkkileipää vaan ohuen ohutta rapeaa näkkäriä, rapeaa ohutleipää, joten kaikkein vaikein vaihe sen leipomisessa on saada kaulittua taikina tarpeeksi ohueksi. Eikä ole mitään väliä käytätkö vehnäistä taikinajuurta vai rukiista hapanjuurta, kummatkin käyvät hyvin koska taikinassa käytetään ruisjauhoja ja näkkileivän leipomiseen taas hienoja vehnäjauhoja. Ja jos pidät näkkileivästä pitää sinun myös kokeilla reseptiäni vehnäinen hapannäkkileipä.

Rakkolevällä maustettua maltaista näkkäriä
Tämä maltainen näkkileipä taas maustetaan oman mielen ja makutottumuksien mukaan, ja tähän suosittelen käyttämään omaa mielikuvitustasi. Meillä tätä näkkileipää tavallisesti maustetaan joko kuminalla, rakkolevällä, Nigellan siemenillä ja seesaminsiemenillä. Kaikilla näillä mausteilla on oma makunsa, ja suosikkia on vaikea valita. Ja pitäähän sitä näkkäriä syödä ja maistella jotta saisi päätettyä mikä niistä on suosikki. Jos rakkolevä on sinulle oudompi mauste, voit lukea siitä lisää reseptistäni lohipiirakkan mustalla riisillä jossa olen asiaan vähän enemmän syventynyt. Tämä kyseinen voitaikinaa leivottu lohipiirakka on maustettu kuivatetusta rakkolevästä jauhamalla valmistetulla jauheella.

Taikina hapatetaan ennen sen leipomista, ja keitä vesi tavalliseen tapaan aina ensin ja anna sen jäähtyä ennen sen käyttämistä hapanjuureen jotta hapanjuuresi toimisi parhaiten.
Liian paksusta näkkileivästä tulee kiven kovaa kuivaa korppua jolla voi murtaa hampaita, joten kauli, kaulin ja kauli taikinaa ohueksi. Huomasin myös että löysää ja hieman valuvaa taikinaa jossa on liian vähän jauhoja helpompaa kaulia ohueksi, ainoa huono tässä on että löysä taikina taas tarttuu kaulimeen kiinni. Tähän tepsii taas se että sirottelet taikinalle lisää jauhoja joko siivilällä tai sirottimella, ja pidät tämän lisäksi  kaulimen jauhotettuna jottei taikina jää kiinni siihen. Käytä kaulimiseen joko hienoja vehnäjauhoja tai ruisjauhoja jotka menevät helposti siivilästä läpi.

Mallasnäkkileivän jauhotettu löysä taikina
En sekoita näkkileivän mausteita suoraan taikinaan, van lisään ne vasta viimeisellä kaulimiskerralla taikinanpinnalle jauhojen sijaan, jolloin ne painuvat näkkileipään ja pysyvät siellä joten tähän ei tarvitse mitään vippaskonsteja liimaamaan mausteita näkkileipään.
Näkkileivän paistoajat vaihtelevat joskus rajustikin uunista uuniin, asia jonka huomasin viimeksi kun olin vieraissa valmistamassa ruokaa, mutta pääsääntöisesti 8-10 minuutissa uunissa saa sitkeää mutta pehmeää näkkileipää ja samassa lämpötilassa 10–15 minuuttia uunissa saat rapeaa ja kovaa näkkileipää. Säilytä kuiva näkkileipiä ilmatiiviissä rasiassa, tai kuivassa viileässä valolta suojattuna. Näkkileipä säilyy jopa vuosia mutta suojele sitä kuitenkin pölyltä.

Maltainen näkkileipä

Hapatukseen:
3 dl ruisjauhoja
1 dl olut- tai mämmimaltaita
3 dl vettä

Taikinaan:
3 dl ruisjauhoja
1-2 dl hienoja vehnäjauhoja
1-2 tl suolaa
10 g hiivaa

Mausteeksi pinnalle:
kuivattua rakkolevää, kuminaa tai seesamin siemeniä

Lisää taikinakulhoon hapanjuuri, vesi sekä puolet jauhoista ja sekoita kunnolla. Anna taikinan hapattua seuraavaan päivään huoneenlämmössä puhtaan keittiöpyyhkeen alla, taikina voi hyvin tekeytyä jopa kolme päivää huoneenlämmössä. Lisää taikinakulhoon loput ruisjauhot sekä suola ja sekoita kaikki kunnolla keskenään kunnes olet saanut löysän taikinan. Anna taikinan nousta kaksi tuntia liinalla peitettynä. Jaa taikina pöydälle, ja jaa se kahdeksaan osaan. Säilytä palat liinan alla pöydällä jotteivät ne kuivu. Ota yksi paloista ja kauli taikina se kevyesti jauhotetun voipaperin päällä pöydällä parin kolmen millin paksuisiksi levyiksi. Pidä kaulin jauhotettuna jottei se tartu taikinaan kiinni ja sirottele taikina päälle kevyesti lisää jauhoja Kitsastele jauhojen kanssa jottei leivästä tule liian kuivaa ja kovaa. Älä kauli taikinaa isommaksi kuin uunipellit ovat. ripottele ennen viimeistä kaulimiskertaa taikinalevyn pinnalle mausteita ja kauli taikina viimeinen kerta. Pistele tämän jälkeen taikinaan reikiä reikäkaulimella, tai sen puutteessa haarukalla. Leikkaa taikina sentin paloiksi ja siirrä hapannäkkileipä voipaperilla uunipellille. Paista näkkileipää kuumassa uunissa 250 asteen lämmössä 10–15 minuuttia. Anna jo kypsennetyn näkkileivän jäähtyä pellillä sen aikaa kun toinen näkkileipä on unissa paistumassa. Siirrä vasta tämän jälkeen vähän aikaa jäähtynyt näkkileipä ritilälle jäähtymään loppuun. Siirrä uusi näkkileivät pelleille ja paista samalla tavalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...