10. marraskuuta 2012

VadelmamarengitIsoja marenkeja joissa punaisia raitoja vadelmahillosta, pinnalta rapeita ja sisältä makean tahmeita marenkeja makeaksi suupalaksi kahvin kanssa tai osaksi jälkiruokia.

Marengit sopivat hyvin moneen jälkiruokaan, ja marenkien valmistus on hyvä tapa hyödyntää valkuaisia jotka ovat jääneet Bearnaisekastikkeen, Choronkastikkeen, Sabayonkastikkeen tai vaniljakastikkeen valmistuksesta. Erottele keltuaiset valkuaisista kastikkeeseen ja säästä valkuaiset pakastamalla ne puhtaaseen rasiaan. Jollei sinulla ole valmiina valkuaisia kannatta sinua pakastaa keltuaiset myöhempään kertaan ne pakastamalla kastikkeeseen. Sekä valkuaiset että keltuaiset säilyvät jopa vuoden pakastettuna kunhan ne vain ovat pakastettuina erikseen, kananmunat joissa keltuainen on valkuaisen seassa eivät säily pakkasessa. Sekä valkuaiset että keltuaiset säilyvät myös jääkaapissa säilytettynä pari päivää tiiviissä rasiassa tai kulhossa muovilla peitettynä.

Kiiltävää marenkimassaa
Kehittelin tätä reseptiä pitkään ennen kuin sain vadelmahillon ja marenkimassan suhteen oikeaksi. Olen huomannut että hyvin tuoreet valkuaiset eivät sovellu yhtä hyvin marengin valmistukseen kuin hieman vanhemmat joten suoraan kanan alta kerätyistä munista on vaikeampaa saada marenkeja aikaiseksi kuin joitakin päiviä vanhoista hyvin tuoreista munista. Tuoreet munat eivät jostain syystä vaahtoudu yhtä hyvin kuin kuoriinsa asettuneet kanamunat.

Marenki valmistetaan kananmunan valkuaisesta ja sokerista ja sokerin valinta päättää minkälaisen marengistaan saa ja tässä valitsin käyttää ruokosokeria josta saa hieman ruskeansävyisiä marenkeja. Valmistan marengit italialaiseen tapaan yhdistämällä sokerin valkuaisiin ja lämmittämällä vesihauteessa vispaten saada aikaan kovan, kauniin kiiltävän ja kestävän marenkimassan. Tähän tarvitset kulhon joka kestää lämpöä, ja tämä kulho ei saa olla kosketuksessa veden pinnan kanssa, vaan kulhon tulee olla kattilassa veden pinnan yläpuolella.

Vadelmahilloraidat marenkimassassa
Marenkimassaa vispataan samalla kun se lämpiää joten tähän kannattaa ottaa avuksi sähkövispilä, jollei halua käsivarsille vaativaa jumppasessiota. Nämä marengit halkeilevat hieman uunissa. Tämä johtuu siitä että ne kypsennetään hieman normaalia korkeammassa lämpötilassa, ja tämä korkeampi lämpötila antaa marengeille kovan ja rapean pinnan samalla jättäen niiden sisustan pehmeän sitkeäksi, ja sellainen marengin kuuluukin olla. Jos et halua että marengit halkeilevat, kypsennä ne 125 asteessa.

Tällä reseptillä saat noin kahdeksan isoa marenkia, tai tuplan määrän normaalimman kokoista marenkia. Marengit säilyvät hyvinä tiiviissä rasiassa säilytettynä huoneenlämmössä viikkoja ja kun marenkeja valmistaa kannattaa niitä myös valmistaa enemmän kuin niitä tarvitsee.

Vadelmamarengit

4 munan valkuaista
2½ dl ruokosokeria
1-2 tl vadelmahilloa

Kaada kattilaan sen verran vettä ettei se kosketa kulhon pohjaan kun kulho on paikallaan kattilassa. Pane kattila miedolle lämmölle lämpiämään. Veden pitää hautua ai poreilla, ei kiehua. Erottele valkuaiset keltuaisista isoon kulhoon ja keltuaiset pieneen tiiviiseen rasiaan. Pakasta keltuaiset myöhempään käyttöön. Pane kulho kattilan päälle ja vispaa marenkimassaa. Lämmitä marenkimassaan koko ajan vispaten.  Kokeile marenkimassan koostumusta aika ajoin ja jääkö muotoonsa vai lässähtääkö takaisin vaahdon sekaan. Jatka marenkimassan lämmittämistä vesihauteessa ja lis'' sokeri liúsikllinen kerrallaan ja vtka sokerin liäämisenn välissä. Vatkaa vaahtoa sokerin lisämisn jäkeen kunnes se on kiiltävää ja siitä on paksua kuin vispattu kerma. Ota kulho lämmöltä ja lisää marenkimassan sekaan teelusikalla pieniä nokareita vadelmahilloa. Sekoita massaa varovasti nuolijalla tai lusikalla jotta siihen muodostuu raitoja. Älä sekoita massaa liikaa jollet halua marengeista tasaisen värisiä vaalean punaisia marenkeja. Täytä tyllalla varustettu pursotuspussi marenkimassalla ja pursota sillä haluamasi kokoisia marenkeja (tai lusikoi) uunipellille voipaperin päälle marenkeja Älä pane marenkeja liian lähelle toisiaan pellille, ne paisuvat jonkin verran uunissa kysyessään. Paista marengit 150 asteen lämmössä 20-30 minuuttia kunnes ne ovat pinnalta kovia ja ovat saaneet hieman väriä pintaan mutteivät kuitenkaan ole tumman ruskeiksi paahtuneita. Anna marenkien jäähtyä kokonaan ennen niiden syöntiä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...