17. marraskuuta 2012

Herbie 23 IndoorgardenTuoreita yrttejä vuoden ympäri omassa keittiössä pienessä sisäpuutarhassa vesiviljelyllä helposti itse kasvatettuna Herbie Indoorgarden vesiviljelyssä.

Koska pidän ruokablogia on ruoan viimeistely tärkeää ruokakuvilleni, ja tuoreet yrtit ovat tässä kohdassa hyvä lisä, ruokabloggarille jopa elinehto. Kasvatan kyllä parvekkeella yrttejä mutta koska suomessa niin hyvin lyhyt kesäkausi (edes lasitetulla parvekkeella) olen samalla tavalla kuten kaikki muutkin kotikokit ostanut kaupasta tuoreita yrttejä viimeistelyyn ja ruokaan.
Nyt tähän onneksi tuli muutos. 

Otin jokin aika sitten yhteyttä Herbie 23 myyvään yhtiöön koska olin kuullut heidän tuotteestaan ja halusin kokeilla sitä. Yllätyin iloisesti saadessani vastauksen ja keskustelimme jonkin kerran sähköpostitse jotta asiat tarkentuivat puolin ja toisin ennen kuin päädyimme sopimukseen. Sain jo jonkin verran käytetyn messukappaleen itselleni jotta voisin kokeilla Herbietä kaikin tavoin tuoreyrteillä, salaatilla ja muun muassa chilinkasvatukseen sekä ensi vuoden keväänä esiviljelyssä ja idätyksessä siitä hyvästä että kertoisin rehellisen mielipiteeni Herbiestä täällä Herkkusuun lautasella ruokablogissa. 

Ostoyrtit muovikääröissään
Heti ensimmäiseksi saatuani Herbien hankin tietenkin kaupasta kokeeksi pari ruukkua tuoreyrttiä, koska halusin kokeilla miten kaupan yrtit toimivat Herbiessä. Nämä yrtit nyt vain sattumalta olivat ne jotka olivat koska kävin kaupassa sunnuntaina. Huomaan vain että tarkistat ostaessasi yrttejä Herbieen kasvatukseen näiden juuret. Juuret eivät saa olla liiaksi kuivuneet tai muuten vioittuneet, tällöin ne eivät kasva ja menesty vesiviljelyssä Herbiessä. Kaupasta ostetut yrtit kannattaa myös pitää vähintään pari tuntia muovikääreessään, jotkut jopa seuraavaan päivään ennen kuin poista niiden muovikääreen, jotta ne saavat vielä tukea kääröstään ja samalla mahdollisuuden imeä itseensä runsaasti vettä, jotteivät niiden varret taitu poikki poistaessasi muovia. Leikkaa vain muovipussin pohjaan reikä josta yrtti voi imeä itseensä ravinteikasta vettä Herbiestä.

Suurin huoleni Herbien suhteen oli että kasvualustan vesipumppu olisi pitänyt hirveää meteliä, kuten akvaarionpumput ennen aikaan konsanaan, mutta yllätyin pumpun miellyttävän matalaan ja vaimeaan hurinaan jonka keittiön pakastin aika ajoin hävittää taustalle. Herbiessä virtaa koko ajan vettä pumpun avulla, joten se tulee sijoittaa vaakatasossa olevalle alustalle jotta vesi virtaa laitteessa koko ajan oikealla tavalla.

Ostoyrtin juurakakko
Herbien käyttöohjeissa suositellaan valonpäällä pitämistä koko ajan, mutta koska haluaisin kauniita kukintoja yrteistä, päätin pitää myös kasveilla yön ja samalla saan itsekin paremmin nukuttua. Kissatkin ovat jo alkaneet tottua tähän valoon, sen itsestään syttymiseen ja sammumiseen, eivätkä enää joka kerta aamulla varhain tule herättelemään valojen syttyessä, jopa keittiössä Herbien vieressä vahtaaminen valon sammuttua on vihdoinkin loppunut.

Tuoreyrtit menivät heti käyttöön samana päivänä kun ne laitteeseen asettelin, ja niitä on nyt käytetty sitä lähtien, yrtit ovat ajan myötä vaihtuneet ja olen hyvin tyytyväinen Herbien toimivuuteen, enkä vielä ole löytänyt siitä mitään huonoa, mahdollisesti vain että se on minulle jo nyt liian pieni koska olen ”ahne” tuoreiden yrttien lajikkeiden suhteen ja haluaisin niitä enemmän.

Tyhjä Herbie 23 kavialusta
Huomaa ettei kokonaan tyveen asti leikattua yrttiä kannata yrittää pelastaa, hyvänä esimerkkinä tillipuntti jonka leikkaat kokonaan kaikki samalla kertaa, se on jo mennyttä, ja vain yrtit joista käytätä joko vain joitakin lehtiä, tai varsittain, ja joista suurin osa yrtistä jää kasvialustaan, menestyvät Herbiessä.

Herbien käyttöohjeessa mainitaan että veden korkeutta sisäpuutarhassa on tarkkailtava veden vaihtojen välissä, (joka tapahtuu kolmesta neljän viikon välein) ja huomasin että tämä kannatta tehdä noin kerran, pari viikossa koska veden taso vähenee ajan mittaan. Tämä johtuu veden vähentyminen johtuu veden haihtumisesta huoneiston ilmaan, ja veden haihtumisnopeus riippuu asunnon ilmankosteudesta ja vaihtelee täten aina jonkin verran asunnosta toiseen. Tämä tarkoittaa että samalla kun kasvatat Herbiessä yrttejä tai salaattia, se myös kosteuttaa asunnon ilmaa.

Siirsin myös syksyllä sisälle siirtämät yrtit lähelle Herbietä samaan hyllyyn keittiöön, jotta ne saisivat samalla vähän siinä sen ohessa korkeampaa ilmakosteutta, vaikka suurimpana taka-ajatuksena olikin että ne saavat Herbien vieressä enemmän valoa kuin kalpeaa talviaurinkoa ikkunalaudalla. Ja nämä kyseiset yrtit menestyvät siinä Herbien vieressä tosiaankin paremmin, jopa Stevia innostui kasvattamaan lisää lehtiä vaikka sen olin ottanut sisälle talveksi uinumaan ja odottamaan ensi kesän kasvukautta parvekkeella. 

Itäneet salaatin siemenet Herbiessä
Mutta, koska kasvualustaan mahtuu kolme kasvia samaan aikaan ryhdyin myös vesiviljelmään salaattia siemenistä. Kyseiset siemenet ovat itse tehdystä omasta sekoituksesta jota olen jo parvekkeella kasvattanut hyvällä menestyksellä ja siinä on sekaisin joitakin lehti sekä sidesalaattilajikkeita, tavallista Rucolaa ja villiä mausteista Rucolaa sekä Vihannesportulakkaa. Herbien tuottajan mukaan siemenet suositeltiin kylvettäväksi valmiiksi tehtyihin reikiin ja niin minäkin tein ja setin kasvualustan pimeään kannen alle sisäpuutarhaan. 

Kokeilemani siemenet ovat osalta jo itäneet, osa niistä iti kyllä mutta ovat sen jälkeen ilmeisesti tilan puutteesta kuolleet mutta kyllä niistä jäljelle jääneistä pitäisi kohta alkaa pikkuhiljaa saada salaattia, ensiksi pienen pieniä mikrosalaatteja annosten viimeistelyyn ja myöhemmin jo toiveena on syötävän kokoista salaattia.

Herbien vesiastia on elintarvikekelpoista ABS muovia ja valaisin alumiinia ja sitä valmistaa suomalainen yritys nimeltään IndoorGarden. Herbie kootaan Espoossa osista joista suurin osa tietojeni mukaan on valmistettu EU:ssa ja osa tulee Kiinasta. Herbien kasvu-alustat ovat biohajoavaa ruoantuotantoon suunniteltua muovivaahtoa ja tämän muovivaahdon voi esiviljelyn jälkeen siirtää ruukkuun kasvin kanssa jossa se noin vuoden sisällä pitäisi hajota ja vesiviljelyyn tarkoitetut ravinteet ovat Kekkilän valmistamaa juuri tähän tarkoituksen suunnittelemaa ravinnetta.

Herbietä saa valkoisena, mustana sekä Ferrarin punaisena tai Granny Smithin vihreänä, ja itse valitsin sen omenan vihreän jotta en olisi aina niin ennalta arvatta valintojeni suhteen. Voin hyvällä mielellä sanoa että olen erittäin mieluisasti yllättynyt Herbien helppokäyttöisyydestä ja sen toimivuudesta, ja tähänastiset käyttökokemukseni ovat vain positiivisia ja suosittelenkin ruoasta innostuneille kotikokeille lämpimästi hankkimaan Herbien. Tämä voisi jopa olla hyvä joululahja sille kokille jolla on jo kaikki keittiövempaimet valmiina.

15 kommenttia:

 1. Mukava pikku puutarhalaite tuo Herbie.Katselin jo muutama vuosi sitten kiinnostuneena AeroGardenin sivuja,ja se taisi olla ensimmäinen tuon tapainen laite.Täälläpäin tuollainen laite taas on hieman turha,koska yrttejä on niin helposti saatavilla,mutta Suomessa,etenkin talvella,tuollainen on tosi mukava:)

  VastaaPoista
 2. Tuo vaikuttaa kyllä pätevältä laitteelta ja täytyy varmasti itsekkin jossain vaiheessa tuohon tarkemmin tutustua. :)

  VastaaPoista
 3. Mä olen myös haaveillut moisesta kapistuksesta ja itselleni joululahjaksi oon nyt tota kaavaillut mutta toisiaan noi kissat ! Jättääkö tiedän kissat kasvit rauhaan vai nakerteleeko ne niitä ?

  VastaaPoista
 4. hei milma, ja kiitos kommentistasi. ei ole meidän kissat käyneet yrttejä nakertelemassa, edes chiliä joka on herbien vieressä hyllyssä johon kissat sekä yltäisi vieressä olevalta jakkaralta että hyppäämällä hyllylle...sanotaan kuitenkin näin, en vieläkään tänän vuonna uskalla hankkia joulutähteä, koska nuorempi maistelee kasveja jos uusia tulee huusholliin.;)

  VastaaPoista
 5. hei iherb, ja kiitos kommenstistasi. olen erittäin tyytyväinen herbiehen, ja se on pitänyt kaiken mitä on luvannut tähän asti.

  VastaaPoista
 6. hei yaelian, juu kyllä taitaa teilläpäin olla vähän turha laite kun kasvit kasvavat ympärivuoden mutta tosiaan täällä siitä tosiaan on hyötyä kun ei tarvitse koko ajan olla oastelemassa yrttejä joista ei välttämättä kaikkea saa käytettyä ennenkuin ne ovat jo entisiä ja loput on kuivattava.;)

  VastaaPoista
 7. Moi,

  kiitos mielenkiintoisesta aiheesta näin harmauden keskellä! Tätä yhtä kappaleen alkua voisit vähän selkeyttää, tainnut jäädä ajatus kesken editoinnissa: "käyttöohjeissa suositellaan valonpäällä pitämistä koko ajan päällä, mutta koska haluaisin kauniita kukintoja yrteistä, päätin sen sijaan että pidän valoa vuorokauden läpipäällä pitää kasveilla yön,"

  VastaaPoista
 8. kiitos anonyymi huomautuksestasi, korjaan tekstin oitis. olisitko mahdollisesti kiinnostunut oikolukijan pestistä? ;)
  minulla olisi tarve sellaiselle mutta kun en valitettavasti voi maksaa siitä mitään niin pitäisi tehdä työtä vain "nälkäpalkalla" kun kuviakaan ei voi syödä..

  VastaaPoista
 9. mä joudun palaamaan tohon tekstin korjaamiseen myöhemmin kun juuri nyt bloggeri ei toimi kuten pitäisi.

  VastaaPoista
 10. Tervetuloa Herbien pariin. Itse ostin aikoinaan Herbien erään sisustuslehden tarjouksen saattelemana kotiin ja on kyllä ollut paras ostos aikoihin. Monet yrtit on kasvatettu ja syöty parempiin suihin :D Ohessa oma juttuni Herbiestä ja tänhetkisistä kasvatuksista.

  http://snapshotmotions.blogspot.fi/2013/02/yrtittanytta-ei-laiteta-herbie-23.html

  -El Pesó

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei el pesó, ja kiitos kommentistasi. olen vain huomannut että vähän tuottajasti riippuen ei niitä kaupasta ostettuja yrttejä kannata jättää liian pitkäksi aikaa kasvamaan herbiehen, niissä voi olla ötököitä ja ne leviävät muihinkin kukkiin ja yrtteihin, meinaan juuri nyt ollut ongelmia joista olen tainnut vihdoin päästä eroon.

   Poista
 11. Oleb hankkinut tuollaisen kotipuutarhan, jossa olen meinannut kasvattaa salaattia. Jos kasvattaa kaupasta ostetussa ruukussa, kuinka salaatti kannattaa leikata, että siitä lähtisi nopeiten kasvamaan uutta? Ihan juuresta ei vissiin kannata katkoa? Kuinka kauan kasvamisessa menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! itse poimin salaattia aivan samalla tavalla kuten kasvimaasta, uloimmasta lehdestä aloittaen ja sisään edeten kun niitä ajan myöten kasvaa lisää. onnea kasvatukselle!

   Poista
 12. minulla pumppu lakkasi toimimasta on noin kasivuotta vanha.mitä maksaa uusi pumppu ja mistä sen saan asun tukholmassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. minulla on ollut sammaa ongelmaa, pumppu lakkaa toimimasta jonkin ajan kulutua, tekstistä löytyy linkki valmistajalle, he myyvät postin välityksellä ja varmasti lähettävät sinullekin ruotsiin. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...