Kotitekoista omenaviinietikkaa, pyöreän pehmeää aromaattista viinietikkaa salaattikastikkeisiin ja muihin ruokiin. Nyt voit itse luonnollisella käymismenetelmällä itse oman puutarhan omenista valmistaa suodattamatonta omenaviinietikkaa jossa kaikki terveelliset hivenaineet ja vitamiinit ovat tallessa.
Syksyllä tulee säilöttyä omenoita keittämällä niistä omenahilloa, omenasosetta tai omenamarmeladia, omenia tulee myös käytettyä ruokaan, niitä tulee syötyä sellaisenaan ja satunnainen omenapiirakka kypsyy joskus uunissa. Tästä kaikesta jää vaihtelevasti rääppeeksi omenankuoria ja siemenkotia ja ne ovat hyvä hyödyntää käyttämällä etikaksi niiden roskiin biojätteen sekaan panemisen sijaan. Ehtivät ne kuoret ja siemenkodat sinne kompostiin biojätteeseen vielä sen etikan valmistuksenkin jälkeen.
Olen hyvin mieltynyt omenasiiderietikkaan, ja tänä vuonna sain vihdoinkin itse sitä tehtyä, kiitos Yrjölän emännän joka minulle kertoi salaisuuden siitä miten hän itse on omenaviinietikkaa vuosien mittaan valmistanut.
Kuoria ja siemenkotia tummumassa |
Omenaviinietikan valmistuksen salaisuus piilee siinä että ensin valmistetaan omenasiideriä tai viiniä jonka annetaan käydä liian pitkään ja mennä pilalle jolloin siitä hapen kanssa muodostuu etikkaa ja tämä omenaviinietikka valmistuu omenan käsittelystä ylijääneistä kuorista ja siemenkodista. Ensimmäinen pienempi ”kokeilu” erä valmistui juuri ja nyt minulla on ensimmäistä kertaa aivan omaan kotona valmistettua omenaetikkaa ja toinen ”oikea” erä on vielä valmistumassa.
Tässä ensimmäisessä kokeiluerässä omenaetikkaan on osana omenan lisäksi myös käytetty päärynää mutta seuraava ensi vuodenpuolella valmistuva erä on puhtaasti vain omenaviinietikkaa. Huomaa että käyttämäni omenat ovat kotimaisia eikä niiden kuoria ole vahattu tai muuten käsitelty. Omenat ja päärynälajikkeet joita tähän etikkaan käytin olivat muun muassa kaneliomenoita, Bergiusta ja joitain päärynöitä joiden lajikkeista en ole niinkään varma.
Etikan pinnalle muodostunutta "härmää" |
Omenansiemenkotia yms. voit lisätä astiaan niin kauan kun astiassa on tilaa tai kunnes käyminen lakkaa. Pidä lisätessäsi omenarääppeitä purkkiin huoli että myös kaikki ”uudet ja tuoreet” rääppeet ovat nesteen peittämiä. Tähän voit hyvin myös hyödyntää niitä ja vähän ryppyisiksi kurppuuntuneita omenoita ja päärynöitä.
Luin jostain netistä että etikka valmistuu parhaiten pimeässä ja lämpimässä, näin voi hyvinkin olla mutta olen itse antanut etikan olla keittiön nurkassa ja tekeytyä. Tämä käyminen tapahtuu myös viileämmässä paikassa mutta tällöin sen käyminen tietenkin kestää pidempään. Omenaviinietikan käyminen ja kirkastuminen kestää noin kolmisen kuukautta.
Omenan ja päärynän kuorien sekä siemekotien lisäksi tähän käytetään tavallista tuorehiivaa sekä hunajaa, ja huomasin toista erää valmistaessani että omenanrääppeet kannattaa jättää ilman kanssa kosketukseen kunnes ne ovat tullee ruskeiksi ja ovat hapettuneet, tällöin etikkaa saa kauniin tumman meripihkan värin. Jollei omenan anna hapettua ennen sen käymistä on tuloksena vaaleampaa kellerätvää etikkaa tumman meripihkan värisen sijaan.
Hunajaa ja hiivaa lisätään omenakuorien sekaan |
Älä sulje etikan käymisastiaa ilmatiiviisti, koska tarkoituksena on saada alkoholikäymisen lopputuotetta. Valmistin ensimmäisen erän etikkaa isossa 4 litran lasitölkissä jonka kannessa on reikiä jotta hapella on vapaa pääsy purkkiin. Voit myös käyttää tähän tölkkiä jolla ei ole kantta, kunhan vain peität tölkin harsokankaalla tms. jottei tölkkiin pääse hedelmäkärpäsiä, mustia kissankarvoja, emännän omia pitkiä vaaleita hiuksia tai pölyä.
Aluksi omenaviini käyminen voi olla aika voimakasta, joten älä täytä käymisastiaa liiaksi, vaan jätä käymiselle hieman tilaa. Muuten se voi käy yli äyräiden ja valuu pitkin keittiötä, meidät herätti yksi erittäin huolissaan oleva pieni kisuneiti keskellä yötä kun omenat innostuivat käymään olan takaa liian tiivisti sullottuna lasipurkissa. Kun omenaviinin käyminen loppuu ja siihen alkaa muodostua valkoista härmää, se siivilöidään omenanrääppeet pois ja etikka harsokankaan läpi valutettuna pullotetaan. Tämä etikka on nyt valmista käytettäväksi muttei se ei ole kirkasta. Kirkastuminen vaatii hieman aikaa jotta etikan kaikki hiutaleet asettuvat pohjalle, ja tätä voi nopeuttaa panemalla etikan viileään kirkastumaan.
Omenaviinietikan voimakas alkukäyminen |
Puhtaus on aina yhtä tärkeää säilönnässä, ja tässäkin käymisastioina käytettyjen lasipurkkien on oltava moitteettoman puhtaita, samoin kuin ne pullot johon etikkasi pullotat tekeytymään ja kirkastumaan. Aikaisemmista etikan valmistuksistani viisaana voisin epäillä että tämä omenaviinietikka säilyy noin kaksi vuotta huoneenlämmössä auringonvalolta suojattuna.
Etikan siemen on osa edellistä etikkaerää, ja erittäin onnistuneesta etikasta kannatta aina ottaa osa siemeneksi ja käyttää sitä seuraavalla kerralla omenaviinietikkaa valmistaessa. Määrät ovat vähän summittaisia, koska täytin lasipurkkeja sitä mukaan kuin omenan ja päärynän kuoria ja siemenkotia oli tarjolla. Lisäsin koko hiivan määrän ja hunajan heti alussa ja lisäsin keitettyä jäähtynyttä vettä sitä mukaan kun lisäsin uusia rääppeitä omenista ja päärynöistä kunnes ne peittyivät nesteeseen.
Viinietikka sisältää hivenaineita ja vitamiineja joiden väitetään olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia riippuen valmistajasta. Viinietikka sisältää näiden mainittujen aineiden lisäksi tietenkin etikkahappoa mutta myös omenahappoa, sitruunahappoa, sekä maitohappoa.
Omenaviinietikkaa siivilöidään puhtaisiin pulloihin kirkastumaan |
Jos olet omenalla allerginen ei omenaviinietikka tietenkään sovi sinulle, ja koska viinietikkaan käytetään omenan kuoria joka sisältää eniten omenan allergeenejä voivat koivun ristiallergikot saada oireita myös omenaviinietikasta. Tällä reseptillä saat vähän omenankuorien ja siemenkotien määrästä lisättynä veteen nelisen litraa omenaviinietikkaa.
Omenaviinietikka
3 l omenan siemenkotia ja kuoria
5 rkl hunajaa
2 tl hiivaa
3 l vettä
3 l omenan siemenkotia ja kuoria
5 rkl hunajaa
2 tl hiivaa
3 l vettä
(etikan siementä)
Kerää omenan ja päärynän kuoria ja siemenkotia isoon kulhoon. Jätä siemenkodat ja kuoret yön yli hapettumaan ja tummumaan ruskeiksi huoneenlämpöön. Keitä vesi ja jäähdytä se kädenlämpöiseksi. Pane etikansiemen ja hapettuneet omenansiemenkodat ja kuoret käymisastiaan. Lisää hunaja ja vettä kunnes kaikki omenan kuoret tms. ovat peittyneet vedellä. Peitä harsokankaalla tai ”ei-tiiviillä” kannella. Pidä etikankäymisastia lämpimässä paikassa kunnes käyminen loppuu ja etikan pinnalle on muodostunut valkoista härmää. Siivilöi käymisen päätyttyä etikasta kuoret ja pullota etikka puhtaisiin pulloihin. Säilytä pullot viileässä kunnes etikka on kirkastunut ja kaikki sakka on vajonnut pullon pohjalle.