30. marraskuuta 2012

OmenasiideriKotimaisista kaneliomenista valmistettua seljankukilla maustettua vienosti vähän kuplivaa omenasiideriä. Samalla reseptillä saat joko mustan seljankukilla maustettua omenasiideriä, tai tavallista maustamatonta omenasiideriä.

Keskustelin äitini kanssa alkusyksyllä omenista ja satuin mainitsemaan että suunnittelin taas kerran siiderin valmistusta. Samalla hengenvedolla suustani lipsahti että ensimmäisen kerran valmistin sitä kolme kymmentä vuotta sitten. Äitini hölmistyi ja meni hiljaiseksi, mietti asiaa tovin ja kysyi että miten niin, ethän siihen aikaan vielä ollut täysi-ikäinen, ja missä ja miten sitä siideriä teit. Jouduin hänelle myöntämään että olin aloittanut siiderin valmistuksen jo reilusti alaikäisenä ja olin sitä monesti valmistanut silloisen poikaystäväni isän talonkellarin pannuhuoneessa. Joten tosiaan, tämä ei ole ensimmäinen kerta kun valmista omenasiideriä, olen sitä harrastanut vuosien mittaan enemmänkin, ja sekä ajan että tilan puutteessa vähemmän. 

Kotimaisia kaneliomenia omenasiideriin
Siiderin valmistaminen kotona ei ole vaikeaa, koska se onnistuu salaa jopa naapurin kellarissa, se vaatii vain kärsivällisyyttä koska se kestää oman aikansa, ja tämä on noin kolmen kuukauden rupeama. Siiderinvalmistus myös vaatii tilaa unohtamatta siiderin kylmäsäilytystä sen valmistuksen jälkeen jolloin siiderin maut vielä puhkeavat kukkaan viileässä omassa pullossaan. Omenasiiderin valmistukseen tarvitset joitakin välineitä kuten käymisastian mutta kaksi on vieläkin parempi. Siivilä sekä harsokangas ovat tarpeellisia sekä vesilukko käymisastiaan mutta myös lappo auttaa paljon kun siideriä on siirrettävä astiasta toiseen sekä pullotettava.

Omenasiideri valmistetaan joko kokonaisista omenoista tai omenasta puristetusta raakamehusta ja jos omenien sekaan lisää sokeria luokitellaan se brittien saarilla omenaviiniksi. Joten lisäämällä sokeria saa tujumpaa siideriä, mutta tällöin se ei oikeasti ole siideriä ja tätä resepti on rajatapaus koska siihen lisätään sokeria mutta niin vähissä määrin.
Keskustelin viime talvena Yrjölän marjatilan emännän Tinan kanssa mistä omenasta parahiten saisin valmistettu siideriä, ja tänä vuonna kokeilen nyt ensimmäistä kertaa kaneliomenoita, ja siiderissä on sekä valkoisia että punaisia kaneliomenoita. 

Kaneliomenat monitoimikoneella silpuksi
Halusin tietenkin siideristäni kuohuvaa juomaa, ja ei lapsille sopivaa mutta aikuiselle sopivasti vähän alkoholipitoista siideriä, joten siiderin käytyä sen sekaan liuotetaan lisäsokeria jonka jälkeen siideri lasipulloihin jossa siideri saa käydä valmiiksi ja muodostaa hiilihappoa käydessään. Omenassa on itsestään luonnollisesti sokeria, ja tämän lisäksi olen huomannut että se vaatii vähän lisäsokeria.

Tämä resepti on parin, kolmen vuosikymmenen myötä hyväksi todettu yhdistelmä parista kolmesta reseptistä ja halusin tällä kertaa maustaa siiderin seljankukalla, mutta jos haluat tavallista siideriä jätä vain pois seljankukka niin saat maustamatonta siideriä. Mustan selja ei kuki nyt syksyllä, joten jos haluat maustaa siideriäsi sillä, on sinunkin käytettävä kuivattuja seljan kukintoja. Tähän määrään siideriä noin naisen kourallinen riittää, kuivattu selja kutistuu erittäin pieneksi kuivuessaan. 

Omensilppu siivilöidään siideristä
Sama kuin muussakin säilönnässä pätee myös siiderin valmistuksessa sama ikuinen sääntö, raaka-aineiden on oltava parasta laatua, ja puhtaus on kaiken säilönnän a ja o, tai suomeksi se kait on a ja ö, niin myös siiderin. Joten hanki itsellesi oikeaa puhdistusainetta jolla sinä sterilisoit ne välineet, käymisastiat ja pullot joihin siiderisi pullotat kun sen on käynyt valmiiksi.
Valitsin perinteisen siiderin valmistuksen ilman muita lisäaineita, joten siideristäni tuli ruskeaa, mutta jos itse haluat valmistaa vaaleaa siideriä on siiderin sekaan lisättävä askorbiinihappoa, siis puhdasta C-vitamiinia jota saa ostettua ainakin apteekista, noin 100 grammaa on tähän määrään sopiva määrä.

Siideriä voi tietenkin valmistaa myös omenamehusta, kylmäpuristetusta omenamehusta.
Omenat pestään ja huuhdellaan huolellisesti, ne murskataan ja laiskan emännän tapaan olen tähän löytänyt hyvän apuvälineen, monitoimikoneen mutta myös lihamylly toimii hyvin. Pestyt omenat paloitellaan pienemmiksi ja surautetaan monitoimikoneessa omenasilpuksi. Tämä omenasilppu kerätään käymisastiaan, johon kaadetaan kiehuvaa vettä omenasilpun päälle. Tämä siksi että omenankuoret sisältävät jo itsestään hiivaa, jota voisikin käyttää siiderin valmistukseen, mutta jos kuten minä, haluaa olla varma tuloksesta, omenoiden sekaan lisätään sokerin lisäksi myös sitä oikeanlaista itse valitsemaansa hiivaa. Villihiivalla onnistuu hyvin siiderin valmistus, mutta tällöin ei koskaan ole varma onnistuuko siideri.

Hiivan lisäämiselle oikeaa lämpötilaa odotellessa
Monet suosittelevat että siideriin käytetään samppanjahiivaa, mutta itse olen sitä mieltä että joko valkoviinihiiva tai jopa oluthiiva on tähän parempaa. Lisää hiiva sen pakkauksessa lukevien ohjeiden mukaan siiderisi sekaan. Viinin ja oluen valmistukseen tarkoitettu hiivaa saa ostettua tee-se-itse- viini ja olut kaupoista, samoista kaupoista joista myös voit ostaa valmiin viininvalmistussatsin kaikkine tarvikkeineen mm lapon, käymisastian ja vesilukon. Niitä on joskus myös myyty joissakin isommissa ruokakaupoissa, mutta ne ovat viime aikoina olleet häviämään päin. Tämä on myös se paikka josta kannatta ostaa sitä desinfioimisainetta välineisiin, käymisastioihin ja välineisiin.

Muista vain että kaadoit omenoiden päälle kiehuvaa vettä, joten anna omenaseoksen jäähtyä rauhassa oikeaan lämpötilaan ennen kuin sen sekaan lisätään hiivaa. Niin, se seljakukat, ne lisätään omenasilpun sekaan harsopussiin jotta ne voi helposti noukkia omenasilpun seasta pois. Seljankukat voit heittää pois nyt kun aletaa siivilöimään siideriä, ne ovat jo silloin tehneet tehtävänsä.

Omenasilppu valutetaan siivilän läpi ja tämän jäljelle jäänyt valunut omenasilppu valutetaan harsokankaan läpi, kun siideri on valunut tarpeeksi harson läpi puristetaan kaikki mehut isoon kulhoon, ja mitä enemmän jaksat puristaa sitä enemmän siideriä saat. Tästä määrästä omenasilppua sinun pitäisi saada noin kuutisen litraa lisää siideriä, ja vieläkin enemmän jos jaksat puristella omenasilpun aivan kuivaksi mutta säästä kuitenkin vielä se omenasilppu, ja valmista siitä omenaviinietikkaa ohjeen mukaan niin saat omenistasi kaiken hyödyn irti.

Mustanseljan kukat positettu siiderin seasta.
Siiderin käyminen aloitetaan huoneenlämmössä, tai hieman viileämmässä jonka jälkeen suositellaan siirtämään siideri käymään valmiiksi viileämmässä kun se on siivilöity omenasilpusta. Jollei tällaista viileää paikkaa ole tarjolla on siiderin parempi saada käydä valmiiksi huoneenlämmössä sen sijaan kuin että siirtelisi sitä edes takaisin ja käymisastian pohjalle vajonnut hiivasakka sekoittuisi siiderin sekaan. Käyneen hiivan pitää saada vajota itsestään astian pohjalle koska tätä siideriä ei suodateta, eikä kirkasteta kuin vain siiderissä olevien hiukkasten oman painon ja pohjalle vajoamisen myötä. Siiderin ei ole tarkoitus käydä loppuun asti käymisastiassa vaan vasta pullossa jotta siihen muodostuu hiilihappoa. Tällä tarkoitan sitä että siiderissä pitää vielä olla elämään kun se pullotetaan.   

Jos unohdat siiderisi liian pitkäksi aikaa ja se käy loppuun asti, ja se on käyttänyt kaiken sisältämänsä sokeriin käymiseen olet saanut aikaiseksi kuivaa siideriä, tai pikemminkin kuivaa omenaviiniä jossa maistuu alkoholin kitkerä ja voimakas maku. Tällöin siideri on käynyt niin pitkään että kaikki sokeri on muuttunut alkoholiksi, ja siiderin sisältämä alkoholipitoisuus on tappanut hiivan. Tätä siideriä, tai omenaviiniä voi vielä juoda mutta se vaatii tarpeeksi lisättyä sokeria jotta sokerin makeus tasapainottaa ja pyöristää alkoholin terävän kitkerän maun.

Veislukossa pulputtaa siiderin hiilihapot
Siiderin määrä riippuu tietenkin omenoiden sisältämästä nesteestä, ja sen alkoholipitoisuus niihin muodostuneesta sokerista siideriin valmistuksen aikana lisätyn sokerin lisäksi. Huomaa että siiderinkäyminen on tehtävä isossa käymisastiassa johon mahtuu sekä vesi, sokeri että omenasilppu tarvitset vähintään 25-litran kokoisen käymisastian. Tällä määrällä sain melkein kaikki siideripulloni paitsi yhden täyteen siideriä. Siideriä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian isossa astiassa jottei siitä vahingossa muodostu etikkaa. Kun alkoholi on hapen kanssa kosketuksessa siitä muodostuu etikkaa, kuten ohjeessani omenaviinietikka.

Lapolla saat helposti siirrettyä valmiiksi käyneen siiderin puhtaaseen astiaan jossa lisäät se sekaan sokerin jotta siideristä tulee kuplivaa, lapolla saat myös siiderin pullotettua vaivattomasti. Huomaa että pullojen on kestettävä painetta, ja siksi tähän ei voi käyttää viinipulloja, vaan tähän soveltuu vain joko siideri tai olutpullot patenttikorkilla, tai olutpullot olutkorkkeineen, joten siihen tarvitset siideripullojen tai olutpullojen korkkaamiseen tarkoitetun erikoislaitteen, jota minulla ei ole koska kytän patenttikorkeilla varustettuja pulloja siideriin.

Litran siideripullot kylmässää kirkastumassa
Siiderin käymisen ja sen pullottamisen jälkeen siideri ei kuitenkaan ole vielä ihan valmista, tämä siiderin valmistus on parin kolmen kuukauden projekti jotta siideri on käynyt valmiiksi pullossa ja tekeytynyt parhaimmilleen sekä kirkastunut.  Muista kuitenkin että siideri on tuoretta, joten sitä ei kannata säilyttää pitkään tämän jälkeen, vaan se on nautittavaksi tarkoitettua tuorejuomaa.

Tämä siideri on ns. suodattamatonta, se jää siis huikan sameaksi ja pulloihin muodostuu sakkaa, tämä ei ole vaarallista sekin on siideriä. Ainoa haitta tästä sakasta on että se tekee siideristä sameaa, joten tätä siideriä kannata käsitellä hellävaroin, ja kaataa koko pullollinen yhtä kyytiä joko lasiin tai kannuun varoa kaatamasta mukaan pullon pohjalle vajonnutta sakkaa.

Omenasiideri
12 kiloa kaneliomenoita
(kourallinen kuivattua seljankukkaa)
12 l vettä
½ pussi viinihiivaa
2 kg sokeria + 6g sokeria /l siideriä 

Huuhtele omenat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Paloittele omenat karkeasti ja suorauta ne silpuksi monitoimikoneessa, tai lihamyllyssä. Kaada omenasilppu käymisastiaan, sido seljankukinnot juustoharsosta valmistettuun pieneen pussiin ja sido se kiinni elintarvikenarulla jotta saat se helposti noukittua ylös ja lisää se omenasilpun sekaan. Jos käytät askorbiinihappoa lisää se nyt ja kaada kiehuvaa vettä omenasilpun päälle. Odota kunnes omenat ovat jäähtyneet noin 30 asteeseen ennenkuin lisäät omenoiden sekaan hiivan sen pakkauksen ohjeiden mukaan. Sulje käymisastia kannella ja sijoita vesilukko sen reikään. Siideri alkaa käydä huoneenlämmössä noin vuorokaudessa. Anna siiderin käydä omenasilpun kanssa huoneenlämmössä viikon päivät tai kunnes vesilukon ilmakuplat vesilukossa nousevat ylös parin minuutin välein. Siivilöi omenasilppu pois siideristä kaatamalla siideri toiseen puhtaaseen käymisastiaan harsokankaan asetetun siivilän tms. läpi. Ota omenasilppu talteen ja valmista siitä omenaviinietikkaa ohjeen mukaan. Ota osa siideristä kattilaan, lisää sokeri ja lämmitä sitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut siihen. Älä keitä siideriä jottei hiiva kuole, ja anna sokeroiduin siiderin jäähtyä kädenlämpöiseksi. Kaada sokerinen siideriliuos käymisastiaan ja sekoita kunnolla. Sulje käymisastia, pane vesilukko paikalleen ja siirrä siideri viileään 10–15 asteeseen käymään kunnes vesilukon ilmakuplien välillä on viisi minuuttia. Siirrä tämän jälkeen jos vain mahdollista siideri kylmään 2-3 vuorokaudeksi jotta sakka asettuu astian pohjalle. Siiderin voi olla jopa parissa asteessa nollan alapuolella mutta muista ettei astiaa tämän jälkeen enää pitäisi siirrellä. Siirrä siideri puhtaaseen astiaan lapolla mutta älä yritä siivilöidä kaikkea sakkaa pois, jätän vain pohjalle vajonnut sakka tyhjentyvään astiaan. Sakassa on vielä hiivaa ja se takaa että siideriin pullossa muodostuu hiilihappoa ja että siideristä tulee kuplivaa. Mittaa siiderin määrä ja lisää 6 gramma sokeria jokaista siiderilitraa kohden. Sekoita sokeri kunnolla siiderin sekaan astiassa. Tarkista varmuuden vuoksi siiderin maku sitä maistamalla, että se on tarpeeksi makea. Pullota siideri lapon avulla puhtaisiin patenttikorkilla varustettuihin lasipulloihin. Anna pullojen olla huoneenlämmössä pari vuorokautta jo tarkista että siiderin on alkanut sihistä pulloissa. Pane tämän jälkeen pullot viileään tekeytymään ja kirkastumaan tämä voi joskus kestää tuskallisen kaunan, varsinkin jos siiderin jano iskee yllättäen. Siideri säilyy noin vuoden viileässä säilytettynä. Tarjoile siideri kylmänä ilman jäitä.

53 kommenttia:

 1. Hih,nauratti tuo miten jäit kiinni teiniajan siiderinkeitosta näin aikuisena;D
  Omatekoinen siideri on varmaan tosi hyvää:) Onko teillä omenapuita omasta takaa?

  VastaaPoista
 2. Lämmin kiitos tästä reseptistä. Vaikuttaa juuri niin simppeliltä, että tätä uskaltaa aloittelijakin lähteä kokeilemaan :)
  Paljonko tälläiseen siideriin suurinpiirtein tulee alkoholi prosentteja?

  VastaaPoista
 3. hei aino, ja kiitos kommentistasi. juu, siiderin on aivan näin helppoa valmistaa on vain oltava sitä tilaa ja puhtaita asioita. tämän siiderin alkoholi on vähän omenista riippuen noin viiden prosentin mailla. en voinut sitä tänä vuonna tarkistaa kun alkomittarini oli mennyt rikki, joten toivon uuttaa joulupukilta.;)

  VastaaPoista
 4. hei yaelian ja kiitos taas kerran kommetistasi. ei miellä ei ole puutarhaa, asumme kerrostalossa, viljelyt äidin kasvimaassa ja kasvihuoneessa oman parvekkeen lisäksi, ja nykyään hebien. omenat noudettu ja ostettu yrjölän marjatilalta hämeenkyröstä, siellä viljellään muistaakseni 11 omenalajiketta. täsät syytä teidän tällä kertaa jopa mitä omenia käytin, asia joka ie ennen vahnaa ollut itsestään selvää kun käytiin jopa ompuvarkaissa hakemassa niitä omppuja siihrn siideriin kun omat olivat loppuneet.;) toivottavasti äiti ei nyt lue tätäkin, paljastuu kaikki nuoruuden kepposet samanjutun siiderin takia...

  VastaaPoista
 5. hui, huomasin että olin kirjannut tänne ylös tuplan määrän siihen mitä hiivaa siideriin käytin, pyydän tätä anteeksi, ja olen nyt korjannut tämän virheen reseptistäni. koko pussillinen hiivaa on tuplamäärään omenia.

  VastaaPoista
 6. Tämä menee tänä syksynä kokeiluun nyt kun on omeniakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommetistasi, toivottavasti onnistuu hyvin. olis myös hauskaa kuulla miten sinulla siiderin kanssa meni.

   Poista
 7. Hei! Laitoin ohjeesi mukaisen omenasiiderin alulle viime torstaina.Se on pulputtanut tuossa huoneen lämmössä siitä asti mutta tämän päivän aikana se on kuitenkin lakannut käymästä. Mistä mahtaa johtua ja voiko tilannetta mitenkään enää pelastaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei olekaan vielä täysin lakannut käymästä. Harvakseltaan pulpahtelee, vaihtelevasti mutta pääasiassa reilun parin minuutin välein. Tulisiko minun nyt jo siivilöidä omenasilppu pois ja lisätä sokeri vaikkei vielä viikkoa ole kulunutkaan?

   Poista
  2. hei johanna ja kiitos kommentistasi. miten kauan siideri on käynyt, siis montako päivää? eikä siider pulputa enään yhtään? ollenkaan edes pitkänkään tauon jälkeen? se voi käydä vielä ja pulputtaa pitkän ajan päästä, parin minuutin väliaika pulputuksella niin voit siivilöidä omenasilpun pois. tämä käymisaiak vähän riippuu huoneenlämmöstä ja omenien lajikkeesta ja miten paljon ne sisältävät sokeria ja se vaihtelee vuodesta toiseen ja lajikkeesta. onhan käymisastia tiivis ja vesilukko kunnossa?

   Poista
  3. Pulputtamisessa on välillä pidempiä taukoja mutta välillä se pulpahtaa juuri parin minuutin välein. Siideri on käynyt nyt kuusi päivää, joten taidan tänään siivilöidä omenasilpun. Käyttämäni omenalajike taisi olla aika kirpeä.

   Poista
  4. hei johanna ja kiitos kommenteistasi. luin juuri sekä tekstin että reseptin läpi ja huomasin että niissä on eroja, ja valitan tätä virhettä. korjaan sen kuitenkin hetimiten. omenasilppu siis käytetään ensin viikon, jonka jälkeen se siivilöidään ja siihen listään sokeria mukaan jonka kanssa se käy loppuun siideriksi. omenat käyvät tosiaan eri pitkään ja sama lajike eriää vuodesta toiseen, miten se toimii ja tulee siideriksi.

   Poista
 8. Hei
  Täytyypä itsekin kokeilla tätä ohjetta :) Kuinka pitkään siideriä pidetään käymisastiassa viileässä sokerin lisäämisen jälkeen, ennen pullotusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heippa anonyymi ja kiitos kommentistasi. sekä omenasilpun että sokerin kanssa käyminen riippuu kerrasta toiseen. miten hapamia tai makeita omenat ovat, miten kylmää tai lämmintä on huoneenlämpö kotonasi tai viileässä jossa se siideri saa käydä loppuun. nyrkkisääntönä aina kun on marjaviinistä tai siideristä kyse, anna siiderin käydä tarpeeksi loppuun, ja sen märittelee miten usein niitä kuplia tulee vesilukosta. määrittele aika pulpahdusten välillä ja kun aika on tarpeeksi pitkä on siideri valmista erottaa omenista, sekä pullotettavaksi aikanaan.:D

   Poista
  2. niin...unohtamatta sitä että siiderin on tämän viileässä käymisen ajan oltava paikallaan jotta hiukkaset vajoavat pohjalle ja siideristä tulee kirkasta. tosin aivan kirkasta siitä ei koskaan sitä kirkastamatta kotikonstein edes saa, mutta se ei ole tarkoituskaan. pienisameus ja pohjasakkaa pullossa on tämänlaisen koko omenista valmistetun siiderin tavaramerkki.

   Poista
  3. Olisiko kuitenkin jotain suuntaa antavaa aikaa antaa, että kauanko sokerin lisäämisen jälkeen kestää. Puhutaanko päivistä vai viikoista?

   Poista
  4. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. ja nyt puhumme siis siitä kun omenasilppu on siivilöity pois ja sokeri lisätty käymisastiaan omenasiiderin kanssa? mitä viileämmässä siideri saa käydä sitä parempaa siitä tulee, ja mitä pidempään se käy sitä täyteläisempää sen mausta tulee. kuten jo aikaisemmin totesin, aika vaihtelee kerrasta toiseen, joskus päiviä toisinaan viikkoja, viikot kuitenkin parempi maun suhteen, jos kiire saada juotava asiideriä niin tämä ei valitettavasti ole oikea resepti. viinin ja siiderin tekemisessä on aina aika ja maltti valttia ja se ottaa sen oman aikansa, pulputuksine väli käymisastian vesilukossa on paras ohje nyöri.

   Poista
  5. Kiitoksia uskon luomisesta. Omenasilppu tosiaan on siiviöäity pois ja sokeri laitettu sekaan ja noin käynyt nyt reilut pari viikkoa kellarissa. Tosin vielä(kin) pulputusväli on 20-30sek. Niin meinasi tässä usko jo loppua että tuleeko siitä mitään :) Mutta jatkan siis odottelua!

   Poista
  6. hei anonyymi ja kiitos kommetistasi. omenasiideri voi tällä tavalla viileässä käydä kuukausia, huoneenlämmössä se käy nopeammin valmiiksi mutta siitä puuttuu omenien erisävyt joita hitaasti kylmässä käyneeseen siideriin muodostuu. ;)

   Poista
  7. Ensimmäiset maistaiset maisteltu ja hieman myös joululahjoiksi jaeltu.
   Moni yllättynyt (positiivisesti) ja kehuneet makua. Itse myös kovasti olemme tykänneet mausta ja varmasti myös ensi vuonna laitamme omenista siiderit tulemaan, ehkä jopa tuplamäärän! Valtava kiitos hyvän ohjeen jakamisesta ja oikein rauhaisaa tulevaa vuotta!

   Poista
 9. Moikka! Kiitos hyvistä resepteistä ihan ensialkuun. Sitten kysymys: Laitettiin siideri tulemaan viikko sitten ja eka vaihe meni aivan ohjeen mukaan, eli viikon pulputteli mukavaa tahtia ja sitten vesilukko hyytyi siihen 2 pulpahdukseen minuutissa. Siivilöitiin ja lisättiin sokeri kuten ohjeessa (lämmitys tehtiin tosi varovasti, eli hiiva ei ole palanut). Tämän jälkeen pönttö vietiin verstaan nurkkaan ja sain lämpötilan säädettyä vakioon 13 asteeseen, nyt kuitenkaan vuorokauden sisään mitään käymistä (ainakaan vesilukon perusteella) ole tapahtunut. Odottelenko vai lisäänkö lämpöä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei puntarikaarenparoni ja kiitos kommetistasi! ei älä missään nimessä lisää lämpöä, joka kerta ku käymisastiaa on liikuteltu sielät tulee ulos hiilihappoa ja kestää jonkin aikaa ennenkuin sen taas on tarpeeksi täynnä jotta vesilukosta tulee sit taas pulputtaen ulos, ja kuten aikaisemmassa kommentissani jo sanoin, mitä viileämmässä (ei tietenkää liian kylmässä) siideri saa käyäd sitä paremmmam makuisa siitä tulee, joten odottela vain että se alkaa taas käydä, jos on tarpeeksi viileää kuten sinun tapauksessasi se voi kestää jopa pari, kolme päivää.

   Poista
 10. Hei! Ohje laitettava korvan taakse! Mutta näin loppusyksystä myös karpalot alkaa olla kypsiä, niin olisiko vinkkejä karpalosiiderin tekoon? Olen enemmän sen kuin omenasiiderin kuluttaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja anteeksi pitkä hiljaisuuteni on ollut vähän kiirettä tänä syksynä. minulla ei ole pahempaa kokemusta karpalosiideristä mutta tekisein sen samalla tavalla kuin muutkin siiderit käyttämällä karpaloita omenien lisäksi muuten samalla tavalla.

   Poista
 11. Hei!

  Aloitin siiderinvalmistuksen viime perjantaina. Lähtökohtaisesti siideriprojektini poikkeaa reseptistäsi, mutta haluan tiedustella muutamaa asiaa kokeneemmalta. Tavoitteenani on pullottamisen jälkeen kellarissa pitkään (n. 3-5 kk) kypsyvä 6-7 prosenttia alkoholia sisältävä poreileva melko kuiva omenasiideri.

  Tässä projektin eteneminen: Mehustin itsepoimitut omenat mehuasemalla. En lisännyt sokeria ennen käymisen aloittamista. Lukuisia reseptejä selattuani näet päätin, että mehu saa käydä loppuun ja se jälkimakeutetaan. Alkoholiprosentteja mehun omasta sokerista pitäisi ominaispainomittarin perusteella tulla n. 7.

  Pulmani liittyvät lähinnä lopullisen tuotteen oikeanlaisen makeusasteen ja hiilihappoisuuden saavuttamisen konsteihin. Mikäli annan nyt kaiken sokerin muuttua alkoholiksi, saan mainitsemaasi kuivaa 7-prosenttista omenaviiniä. Tiedän, että saan juomaan hiilihappoja lisäämällä kuhunkin pulloon hieman panimosokeria (4-7 g) kellarikypsyttämisen ajaksi - jälkikäyttämisen avulla siis.

  Kysymykseni ovat seuraavanlaiset:

  1) Muuttaako pulloissa oleva hiiva kaiken tuon sokerin alkoholiksi hiilidioksidia vapauttaen, vai jääkö juomaan myös hitunen makeutta?
  2) Jos pulloihin lisättävä sokeri on tarkoitettu pelkästään hiilihapottumista ajatellen, miten juoma tulisi jälkimakeuttaa ennen pullotusta niin, että lopputuloksessa on sekä poreita että pieni määrä makeutta?

  Erään ohjeen (http://personal.inet.fi/private/ari.kiviaho/siiderit.htm) mukaan pitäisi käyttää keinomakeuttajaa (Hermesetas tms.), sillä kaikki lisätty luonnonsokeri muuttuu lasipulloissa kuukausien aikana alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Lopulta juoma ei ole sittenkään makeaa, vaan ainoastaan alkoholipitoisempaa. Pahimmassa tapauksessa pullo räjähtää tai juoma kuohuu avattaessa aivan liikaa.

  Nyt "poeka" pulputtaa iloisesti jo neljättä päivää. Kirjoitin blogiisi, koska reseptisi on löytämistäni ensimmäinen, jossa siideriä ei käytetä loppuun käymisastiassa. Kirjoitit, että jos juoma käytetään loppuun astiassa, "kaikki sokeri on muuttunut alkoholiksi, ja siiderin sisältämä alkoholipitoisuus on tappanut hiivan". Muiden reseptien mukaan hiiva kyllä elää astiakäymisen loputtua, kun pulloihin lisätään (panimo)sokeria.

  Vastaukset kysymyksiini löytyvät ehkä ohjeistasi, mutta tällä hetkellä olen ymmälläni. On vaikeaa, kun internet on reseptejä pullollaan, mutta tuntuu, ettei tähän asiaan kiinnitetä juurikaan huomiota. Hermesetasilla tai muulla keinomakeuttajalla ongelman voisi kai välttää, mutta niitä en haluaisi käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja anteeksi pitkä hiljaisuuteni ja etten aikaisemmin ole ehtinyt vastata sinulle. olen vain käyttänyt sokeria siiderinvalmistukseen en koskaan mitään keinotekoisia makeutusaineita. kun sokeri käy alkoholiksi kylliksi alkoholi tappaa hiivan eikä siideriin enään muodostu lisää alkoholia, sama kuten viineissäkin tämä uistaaksseni tapahtuu vasta kun alkoholia on 15%. olen valmistanut siideriä tällä tavalla monta kertaa enkä ole saanut pulloja räjähtämään, minulla on patenttikorkkipullot olleet köytössä mutta voi olla että minulla on ollut tuuria.

   Poista
 12. Äskeinen "Anonyymi" kirjoittaapi uudestaan.

  Koska reseptien erilaisuus pohdituttaa itseäni niin paljon, tutkin lisää keskusteluja siiderin loppuun käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä. Tässä lainaus kotiolut.comin keskustelusta (http://www.kotiolut.com/viewtopic.php?f=4&t=405):

  "Pullojen räjähtäminen on todennäköisintä kun juoma pullotetaan keskenkäyneenä ja lisätään vielä sokeria." Oletan, ettei sinulle ole käynyt vuosien saatossa näin.

  Vastauksesi voi vielä vaikuttaa siihen, miten toimin siiderini kanssa. Näillä näkymin annan sen käydä loppuun ja lopulta pullotan panimosokerinokareen kera. Osaan pulloista saatan laittaa mahdollisimman luontaisenkaltaista keinomakeuttajaa testiksi.

  VastaaPoista
 13. Hiiva ei kuole kun alkoholi% nousee vaan se menettää toimintakykynsä mutta esim. käymisen jälkeen hiivan voi kerätä talteen ja käyttää uudestaan seuraavalla kerralla. Hiiva kuolee esim liian kuumassa vedessä.
  En ymmärrä miksi reseptissäsi ensimmäisen käymisen jälkeen keitit sokerin siiderissä ja pistit uudestaan käymään, oliko alkoholia liian vähän? Sokerin voi lisätä jo heti käymisen alussa jolloin toisen käymisen voi jättää välistä. Tietysti mitä useammin suodattaa niin sitä kirkkaampaa juomaa tulee. Sakkaa ei kyllä kannata tarkoituksella pulloon laittaa koska sitä hiivaa on juomaan sekoittunut niin paljon, että käyminen alkaa pullossa uudelleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei juki ja kiitos kommentistasi. lämmitin siideriä jotta sokeri paremmin liukenisi siihen.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Hei! Olen tekemässä siideriä mehuasemalla mehustetusta omenamehusta. Voiko käyttämisen aloittaa suoraan sokerin kanssa ja siis skipata tämä ensimmäinen vaihe joka reseptissäsi tehdään omenasilpun kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, tietenkin voi vain panna mehun samalla tavalla käymään mutta siideristä tulee aromikkaampa kun siinä on kuoret ja siemenet mukana...;)

   Poista
 16. Kauanko käytän omenamehua (tuorepuristettu)? Olen siihen lisännyt hiivan 5-6vrk sitten ja vielä vähän pulputtaa harvakseltaan. Sokeria en ole laittanut.. Pulloihin lisään, ok??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jaaha, saman määrän/ajan kuplia kun ilman sokeria ja sitten pullotetan.

   Poista
 17. Hei! Onpa hyvän tuntuinen ohje, niin kuin kaikki blogissasi. Itse ajattelin siideristä valmistaa "apple jackiä" eli calvadoksen tyylistä väkevämpää juomaa. Onko sinulla kokemusta tällaisen valmistamisesta? Siinä siis perinteisesti talven mittaan annetaan siiderin jäätyä ja jäähile kuoritaan pois, juoman väkevöityessä vähitellen. Pohdin siis että missähän astiassa kannattaisi säilyttää pakkasiin asti, missä kohdassa pysäytän ohjeesi seuraamisen ja lähden improvisoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ole nykyään enää tilaa isompiin projekteihin joten en ole valitettavasto kokeillut, mutta kuulisin mielelläni miten onnistuit!!

   Poista
 18. Eka kertaa omenasiideriä valmistamassa �� Turvallisesti valmistuspakkausta käytin ... Omenamehusta. Nyt kirkastusvaihe menossa, näyttää tosi hyvältä, prosentit kohillaan ja tuoksu ja maku kuin kuiva omenasiideri �� sopii minulle, mutta jos haluaa makeampaa voiko kirkastisvaiheessa lisätä sokeria maun vuoksi vai vasta pulloon? Kiitos, jos saa kokeneempien kommentit! Luulen, että uusi harrastus on löytynyt ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos haluat makeampaa niin lisäisin sokerin jo käymisvaiheessa, tällöin sokeria jää siideriin "liikaa" ja siitä tulee makeampaa. en lisäisi pullotusvaiheessa enempää jotteivät pullot räjähtele...

   Poista
 19. Hei, tämä on hyvän kuuloinen ohje. Montako litraa mehua vastaisi tuo 12 kg omppoja? Meillä tätä ohjetta mukaillen, tosi kirpeistä omenista kylmäpuristettu mehu käy vanhan ajan lasipullossa syyskuulta asti. Laitoimme 2 kg sokeria noin 20 litraan mehu-vesisekoitusta, maistui aika kuivalta mutta emme uskaltaneet lisätä ettei vaan tule liian makeaa. Hiivaa laitoimme koko pussin ennen kuin hoksasin että ohjeessa oli käytetty vain puolikas (toisaalta meillä ei ollut kuoria saati murskaa vaan pelkkä mehu). Kuplien väli on pysynyt pitkään n. 45 sekunnin molemmin puolin. Siideristä on todennäköisesti siis tulossa tosi kuivaa ja mietin pitäiskö sitä maistaa ja lisätä sokeria tässä vaiheessa - onko käypä tapa maistella kesken kaiken? T. Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei ulla ja kiitos kommentistasi. mehun määrä on aina vaihtelevaa ja riippu omenalajikkeesta sekä satovuodesta toiseen mutta tällä tavalla mielestäni sain noin pari tusinaa puolen litran pulloa valmista siideriä. voi kesken kaiken käymistäkin maistella ihan hyvin. jos siideristä tulee liian kuivaa voi siihen lisätä sokeria.

   Poista
 20. Kiitoksia ohjeesta. Tein neljä satsia a 20 l ja maistuu. Hakkaa kaupan kurat mennen tullen jo muutama viikko pullotuksen jälkeen. 2kk pullossa ja on todella hyvää. Kuplaa tuntuu vaan tulevan hieman liiallisesti ja pullot pitää availla ajan kanssa. Yhtään ei ole vielä sentään räjähtänyt. Oletko koskaan päästellyt paineita pois pullossa seisotusvaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. en ole joutunut pääsämään liikoja hiilihappoja ulos, muttä säilyttänyt siiderin erittäin kylmässä kellarissa. voi olla että omenissa oli tänä vuonna niin paljon sokeria itsessään ettei olisi tarvinnut lisätä sokeria. tämä ongelma vihtele vuodesta toiseen vaikka käyttäisi samaa omenalajiketta samasta puusta. mutta hyvä ettei ole tullut pullorikkoja tai niiden myötä vakavampia onnettomuuksia. minulla oli yhtenä vuotena mahdotonta saada vappusima pysymän pulloissa vaikka aina samalla reseptillä sen tehnyt...poksahtelivat ennen aikojaan vain omasta ilostaan...:)

   Poista
 21. En jaksanut etsiä, että oliko joku kysynyt tätä jo, mutta minkä nimisen hiiva sinä ostat ja mistä kaupasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt sitä mitä miloinkiin on löytynyt, tuottaja on vaihdellut.

   Poista
 22. Me käytimme käynnistyshiivaa, merkkiä en muista. On samaa sukua kuin samppanjahiiva. Kävimme Lahdessa Melkon kaupassa pullojenhakureissulla ja heillä on runsaat valikoimat, hiivan olimme kuitenkin ostaneet Herkkupesästä Kotkasta.

  Kuukauden pullossa olleita siidereitä on juuri korkkailtu. Kirpakkaa, keltaista ilman lisäaineita, KIRKASTA ja mainio maku. Vähähiilihappoista on, ehkä kuplien väli oli liian pitkä kun päivässä hidastui niin että oli jo 5-8 minuuttia, vaikka edellisenä päivänä reilusti alle ehkä 3-4 min. Tai kenties hiilihappo ei ole kuukaudessa ehtinyt tekeytyä. Seuraavalla kerralla laitan enemmän sokeria, nyt voin laittaa mustaseljamehutiivistettä lasin pohjalle niin saan välillä hallitusti makeampaa. Jännä huomata, että se vähä sakka mikä pullossa oli, toi lisää makua juomaan eli ei tarvinnut varoa sitä lain. Juomasta vain tulee sameampaa, eikä se haittaa.
  T. Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei ulla. olen suurella mielenkiinnolla uknut kokemuksianne omenasiiderin suhteen, ja tosiaan omatekoinen on parasta ja kun sen valmistukseen saan vähän näppituntumaa on se hauskaa. on vaikeaa kirjoittaa kaikenkattavasti tästä aiheestta kun siinä on niin paljon muistettavaa. kiitos vielä kerran kun olet kommentoinut!!

   Poista
 23. Hei, ei mitään, kiitos paljon tästä reseptistä. Pidin päiväkirjaa seuraavaa kertaa varten, mutta täältä saa hyviä vinkkejä muiden kokemuksista. Jos se ei ole jo aiemmin tullut ilmi niin siiderin tekoon kannattaa varata tupla määrä aineksia. Meidän siideri olisi saanut olla pidempään pullossa kypsymässä, mutta uteliaisuus otti voiton. Paremman maun huomasi viimeisten pullojen kohdalla. Luulin riittävän vappupiknikkiin. Hyvää satokauden odotusta! T. Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos ulla kun jaoit onnistumisen kanssani! olen niin onnellinen että pystyin olla avuksi.

   Poista
 24. Oletko kokeillut kirkastaa siideriä liivatteella? Tätä tekniikkaa käytetään kotioluiden kanssa. Gelatin cold crash antaa osumia. Ei pitäisi vaikuttaa makuun ja nopeuttaa kirkastumista.

  VastaaPoista
 25. Hei, laitoin siiderin alulle suununtaina eikä vieläkään (nyt keskiviikko) käy. Pitääkö huolestua ja voiko käymisen käynnistymiseen todella mennä näin pitkään? Pönttö on keittiön nurkassa, lämpötila 21-22 astetta. Käytin valkea kuulas-omenoita ja siiderihiivaa, sokeria tai hiivaravinnetta en lisännyt.
  Viikonloppuna alulle laitettu omenaviini on pulputtanut iloisesti jo kolme päivää. Siihen tosin lisätty ravinteet ja sokerit käymisainepakkauksen ohjeen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaampa tänne itselleni ja muiden iloksi: omenamössöön lisättiin reilu kilo sokeria 5 päivän käymättömyyden jälkeen ja seuraavana päivänä pulputti iloisesti. Nyt pulpahtelee noin 30 sekunnin välein ja viikonloppuna olisi tarkoitus siivilöidä.

   Poista
 26. Tällä laiskalla emännällä ei ole apuvälinettä, jolla omenat murskaisi. :) Voisiko omenat raastaa? Ja käytitkö siis myös siemenet, eivätkö ne oo myrkkyä ainankin syötynä?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...