4. huhtikuuta 2013

Possua ja fenkolisalaattia paastopäivänä
Tämä on minun mieleiseni paastodieetti, sitä saa syödä huomenna sitä kakkua jota on vielä tallessa. Kyllä yhden päivän pystyy olemaan vähemmälläkin ruoalla kun tietää että huomenna saa taas syödä. Viittaan muuten tämän 5:2 paastodieetin suhteen edellisiin teksteihini Syö, juo ja elä pidempään sekä lohta pinaatilla paastopäivänä jossa olen vähän enemmän syventynyt ja selittänyt kyseistä dieettiä.

Päivän menyy pariskunnalle

Ideani on tarjota yhteinen menyy pariskunnille, en mitenkään sukupuolisyrjintämielessä vaan miehelle ja naiselle koska suurin osa tuntemistani pariskunnista koostuvat sekä miehestä että naisesta, mutta ajattelin myös tarjota joitakin hyviä reseptejä ja kertoa vinkkejä siitä miten voit samalla ruoalla kun tarjoilet muulle perheelle itse syödä paastopäivän menyyn mukaan niukalla kalorimäärällä.

Höyrytettyä parsaa ja Parman kinkkua illalla
Pidän siitä että samaa ruokaa voi muokata samalle aterialle moneen eri ruokavalioon sopivaksi, asia jota olenkin joskus jo käsitellyt joissakin resepteissäni jotka soveltuvat sekä kaikkiruokaisille että vegaaneille. Paras apuväline tähän paastoon, tai dieettiin on vaaka, digitaalinen vaaka jolla voit tarkasti punnita ruokasi. Meiltä oli ennen dieetin aloittamista vaa'asta loppunut patteri, joten ensimmäiset kerrat kun itse paastosin jonkun päivää ilman puolisoa punnitsin ruokani vanhanaikaisella keittiövaa’alla joka ei anna tarpeeksi tarkkaa määrää, grammoina, kuin vain viitteen 5 gramman määrilleen suunnilleen. Joten kunnollinen ja tarkka vaaka on ehto että tämä paastodieetti onnistuu.

Koska minulla ei vielä ole hyväksi todettua kalorilaskuria voi näissä tiedoissani olla virheitä koska lisään jokaisen ruoka-aineen arvon käsin vaikka lasken ne yhteen omalla ohjelmalla.
Tällä viikolla olemme päättäneet paastota tiistain lisäksi torstaina viikonlopun menojen takia jolloin paasto sattuneista syistä ei onnistu. Puolisoni on tullut siihen tulokseen että hän haluaa juoda aamukahvinsa maidolla, hän nautti ennemmin maitokahvista aamuisin, kuin säästää tämän maitotilkan kaloreita minkään muuhun, joten tästä lähtien aamuisin hän juo maitokahvia ja joka lasketaan mukaan paastopäivien kalorimäärään.

Vihreitä papuja melkein mielin määrin

Vinaigrette hyvässä suosiossa

Itse taas en suostu syömään salaattia ilman salaattikastiketta joten meillä vaihdellaan dijonsinappi vinagretten ja sitruuna vinagretten kesken. Tämän päivän ruoka muistutti myös mieleen yhden hyvän neuvon lihasta, poista siitä näkyvää rasva sitä syödessäsi kuten esimerkiksi porsaankyljyksen rasvareuna. Tämä tietenkin ennen kuin punnitset sen kypsennyksen jälkeen.

Valmistan lisukkeet kummallekin yhdessä joten niitä saat ottaa puolet, ja sekoitan salaatin joten kalorit eivät mene välttämättä aivan tasaisesti mutta luotan siihen että lopputulos kuitenkin on tyydyttävä ja ruoat jakaantuu tasan. Jollet luota tätä kannatta sinun ottaa vaaka ja punnita jokainen raaka-aine yksitellen.

Pienet annokset takaa välipalat

Vapaapäivänä söimme aamiaista, sekä päivällistä ja koska kaloreita oli vielä jäljellä juhlimme illalla höyrytetyllä parsalla ja ilmakuivatulla Parman kinkulla. Koska puoliso söi jo suurimman osan kaloreistaan aamupäivällä jolloin itse pihistelin sain tämän lisäksi myös syödä yhden avokadon parsan ja kinkun jälkeen. 

Pieni avokado välipalaksi
Mutta miten punnita avokado ilman sen siementä ja kuoria jos sen syö suoraan kuoresta vain sitruunapuristuksella maustettuna. Päädyin punnitsemaan avokadon halkaistuna ilman siementä ja syönnin jälkeen punnitsin tyhjän kuoret ja sain tällä tavalla syödyn avokadon määrän. Joten on osattava arvioida oikean kokoinen avokado jotta se mahtuu päivän ruokamäärään.

Käytämme suolaa ja pippuria ihan vapaasti, mutta kaikki liha, kala, kana joko grillataan, höyrytetään tai keitetään ilman lisärasvaa. Ja tätä rasvaa saadaan siitä salaattikastikkeesta, hyvää rasvaa oliiviöljystä tai viinirypäleensiemenöljystä. 

Valitsen lisukkeeksi jotain erittäin vähäkalorista nyt alussa jotta määrä jonka saa syödä täyttää vatsan kunnolla, tähän kuuluu muun muassa keitetyt vihreät pavut, salaatit, tomaatti, selleri, fenkoli, kurkku sekä retiisit joten valokuvissa ei näy se koko määrä mitä annoksiin kuuluu, esimerkiksi tämän päivän annoksesta puuttuu osa vihreistä pavuista sekä osa salaattia jotka eivät edes mahtuneet niille isoille lautasille joilla usein ruoan kuvaan. 

Hieman juoksettunut salaattikastike paastopäivälle
Salaatissa on retiisejä ja suolaliemeen säilöttyjä kapriksia salaattikastikkeen lisäksi. Salaattikastikkeesta vielä sen verran, en tässä paastopäivinä välttämättä välitä jos salaattikastike joskus juoksettuu koska käytän liian paljon etikkaa tai sitruunamehua suhteessa öljyyn. Haluan salaattiini sen maun ja koska pihistelen kalorimäärissä, liioittelen sitruunan ja viinietikan kanssa. 

Toisen yhteisen paastopäivän menyy


Kcal / 100 g kpl Miehelle kcal
kpl Naiselle kcal
77 3 keit kananmuna 231
1 keit kananmuna 77

g/ml


g/ml

115 110 porsaanulkofileetä 127
80 porsaanulkofileetä 90
25 150 vihreitä papuja 38
150 vihreitä papuja 38
32 22 kapriksia, 1rkl 7
22 kapriksia, 1rkl 7
14 100 fenkolia 14
100 fenkolia 14
13 65 retiisiä 8
65 retiisiä 8
2 tl 10 sitruunamehua 1
10 sitruunamehua 1
1 tl 4,5 viinirypäle siemenöljy 40
4,5 viinirypäle siemenöljy 40
27 48 parsaa 13
49 parsaa 13
240 28 parman kinkkua 67
29 parman kinkkua 70
193 0 avokaadoa 0
66 avokaadoa 127


Jäljellä: -54

Jäljellä: -15


Päivän maksimi: 600

Päivän maksimi: 500


Grillattua possunulkofileetä vihreillä pavuilla ja fenkolisalaatilla


Huuhtele fenkoli ja retiisit. Anna retiisien kuivahtaa lävikössä ja viipaloi fenkoli mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet kylmään veteen likoamaan ja säästä fenkolin tillimäiset lehdet viimeistelyyn. Fenkoliviipaleet imevät itseensä vettä ja tulevat ihanan rapeiksi kylmän vesikylvyn vaikutuksesta.  Kiehauta ylös pakaste pavut, tai ryöppää tuoreet vihreät pavut. Paloittele retiisit neljään osaan. Valuta kapriksista kaikki neste pois ja lisää ne retiisien kanssa salaattikulhoon. Lisää kulhoon myös sitruunamehu ja oliiviöljy. Valuta fenkolista kaikki vesi, ja linkoa se salaattilingossa kuivaksi. Lisää fenkoli salaattikulhoon ja sekoita kaikki keskenään sekaisin. Mausta porsaanulkofilee suolalla ja mustapippurilla ja grillaa tai pariloi ne kypsiksi. Valuta pavuista keitin vesi ja annostele lautaselle. Asettele porsaanulkofilee sen päälle ja annostele fenkolisalaattia sen viereen. Koristele annosten salaatti fenkolintillimäisillä lehdillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...