Vapun isot tippaleivät
laventelisokerilla. Funnelcakes, isot suuruuden hullut tippaleivät amerikkalaisittain
kookkaina mutta Etelä-ranskaisilla mausteilla, laventelisokerilla. Raikkaalla
sitruunankuorella maustettuja laventelisokerilla tomutettuja isoja tippaleipiä
vapuksi.
Näin isoja tippaleipiä on
kiva jakaa ja syödä pikku paloina, samalla tavalla kuin pienempiäkin
tippaleipiä, näistä vain riittää isommallekin seurueelle.
Viimeksi tippaleipien kävi
köpelösti, ne vain olivat aivan liian herkullisia vuoden tauon jälkeen joten
nyt meillä tehdään näitä jo toista satsia tänä vapuksi. Lisää vapun juhlintaan
sopivia herkkuja löydät sivulta vapun herkut.
Koko keittopadan kokoinen tippaleipä |
Facebook on nykyajan suuri
vitsaus, jollei ole ajan tasalla jää kaikesta paitsi, toisaalta se on mahtavan kiva
juttu kun löytyy pitkään kateissa olleita toisella puolella maailmaa asuvia ystäviä
ja voi keskustella heidän kanssaan livenä reaaliaikaan.
Viimeksi kun juttelin Amerikoissa
asuvan lapsuuden ajan kirjekaverin ja nykyisen hyvän ystävättäreni kanssa
keskustelimme juuri vapusta ja mitä silloin suomessa syödään, ja suureksi yllätyksekseni minua muistutettiin
nuoruuteni unohtuneista ruokakokeiluista. Ystävätäreni, joka on skandinaavisia
sukujuuria, muistutti minua entisaikojen suurista tippaleivistä, funnelcakes
joita hän keittää samalla tavalla kuten me suomessakin tippaleipiä ja minä itse nuoruudessani keitin massiivisen isokokoisista tippaleipiä aikana jolloin olin enemmän makeuden hakuinen, ja jotka
olin aivan tyystin unohtanut.
Suppiloleivät
Funnelcakes ovat niemensä
mukaisesti suppilo(pikku)leipiä , keksejä tai kakkuja, kiehuvaan öljyyn
valutettua hyvin juoksevaa munkkitaikinaa mutta nämä ovat isoja, teksasilaisittain
koko padan mittaisia ja parisen kymmentä senttiä läpimitaltaan.
Tippaleipien juokseva taikina |
Nämä isto tippaleivät ovat nopeampia valmistaa, ensinnäkin ison kokonsa takia mutta myös koska näitä ei tarvitse
nostaa hiivalla vaan niiden nostatusaineen on leivinjauhetta. Puolikas
sitruunankuori tuoreena hienosti raastettuna mausteeksi kardemumman sijaan taikinan
sekaan, tai kuivattua hienoksi morttelissa jauhettua sitruunakuorta, noin teelusikallinen
korkeintaan kaksi on riittävä määrä. Käytä luomuviljeltyä sitruunaan jos vain
mahdollista ja muista aina pestä sitruuna huolellisesti kun käytät sen kuorta.
Taikina
valutetaan kiehuvaan öljyyn joko suppilon kautta tai pursotinpussista. Voit
myös kokeilla kannua jos siitä saa kaadettua tarpeeksi ohutta nauhaa. Lisää vinkkejä
tippaleipien keittämisen suhteen löydät viimevuotisesta
tippaleipä reseptistäni.
Ison iso koko lautasen kokoinen funnelcake |
Laventelisokeria
Isojen jäähtyneiden tippaleipien
päälle tomutetaan laventelisokeria, jonka voit valmistaa joko pikapikaa
jauhamalla kuivattua laventelin kukkaa tomusokerin kanssa, tai antaa laventelin
kukintojen pitkä aikaisesti maustaa sokerin, tällä pidemmällä maustamisajalla
saat hienostuneempaa laventelisokeria jossa ei ole yhtä voimakasta makua.
Huomaa että laventelilla on erittäin voimakas maku, ja jos laventeli kanssa
liioittelee on tulos usein liian hajuvesimäinen, joten käytä laventelia vain
säästeliäästi, laventelikukat siivilöidään sokerin seasta ennen niiden käyttöä,
pikasokerissa ne jauhetaan sokerin sekaan.
Tällä reseptillä saat vähän vaihtelevan määrän niitä isoja tippaleipiä riippuen siitä miten isossa padassa, tai pieniä ja miten pienessä padassa niitä keität. Arvioisin kuitenkin että tämä on aika samankokoinen kuin muutkin tippaleipäreseptini.
Funnelcakes
2 kanan munaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
½ sitruunan kuori
3 dl maitoa
250 g vehnäjauhoja
öljyä keittämiseen
Laventelisokeri
1 tl laventelikukkia
2 dl tomusokeria
Pane laventelin kukat ja
tomusokeri puhtaaseen lasipurkkiin. Sulje lasipurkin kansi tiivisti ja hölskytä
sokeri ja laventeli sekaisin. Anna laventelisokerin tekeytyä pari viikkoa
vähintään tai kuukauden, mutta mielellään jopa vuoden. Kukat ovat sokerin
seassa joten muista käyttää siivilää joka kerta kun käytät sokeria. Siivilöi
sokeri ennen sen käyttöä siivilän läpi.
Funnelcakes
pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan. Vatkaa
kananmunat, sokeri ja hiiva löysäksi mutta sileäksi taikinaksi. Lisää maito munaseoksen
sekaan, sekoita kunnolla lisää jauhot ja leivinjauhe ja sekoita taikina
tasaiseksi juoksevaksi taikinaksi Lämmitä öljyä kattilassa keittämiseen. Täytä
pursutin pussi taikinalla ja pursuta siitä taikinaa hyvin läheltä kiehuvaan
öljyyn, ympyröitä jotta se saisi oikean, pyöreän, muotonsa. Leivät keitetään
kummaltakin puolelta kullan keltaiseksi jonka jälkeen niistä valutetaan liiat
rasvat pois, mieluiten ritilällä koska ne eivät saa olla suoraan voipaperilla. Sirota
tippaleipien päälle laventelisokeria siivilän läpi kun ne ovat kunnolla
jäähtyneet ja tarjoile Vappuna joko siman, kuohuviinin
tai samppanjan
kera.