9. huhtikuuta 2013

Paperiuunilohta paastopäivänä
Saumon en papillotte au four. Paperiin käärittyä lohta uunissa. Uunissa paperipaketissa valmistettua merilohta, fenkolia ja tuoretta parsaa sekä aamiaiseksi kauralesepuuroa joko raastetun omenan tai pakastevadelmien kera. 

Nämä edellisten paastodieettipäivien tekstit tulevat ulos samana päivänä kun meillä on seuraava yhteinen paastopäivä ja viime viikolla meillä loppuviikosta ilmeni pieni ongelma, asia joka minun olisi pitänyt osata ottaa huomioon. Asia harmittaa minua erittäin paljon koska se on niin itsestään selvä seikka ja hävettää myöntää suuri virheeni. Unohdin ottaa rakkaan puolisoni työn raskauden huomioon ja laskin hänelle aivan liian alhaisen päivittäisen kalorimäärän. 

Fenkolia ja parsan varispaloja paperilla
Michael Mosleyn 5:2 paastodieetti kirjassa mainitaan normaalikulutus miehelle 2600 kaloria, ja näinhän sen onkin jos tekee kevyttä ruumiillista työtä kuten kyseinen television terveystoimittaja. Nämä kalorit eivät kuitenkaan mitenkään riitä raskasta työtä rakennusalalla tekevälle. Puoliso oli viime viikon kotona sairaana flunssan kuorissa joten hän ei muutenkaan syönyt normaalia määräänsä joten asiaa ei huomattu kuin vasta un hän palasi takaisin töihin perjantaina normi työpäivään jolloin edellisen päivän paastoaminen kostautui heti aamulla.

Tarkista pävittäiset kalorimäärät

Ruumiillista työtä tekevän päivittäinen kalorikulutus on paljon mainittua 2600 kCal suurempi, asia jota ei tietenkään edes mainittu kirjassa ja jonka nyt sitten teitenkin missasin epähuomiossa. Joten muistutan että on tärkeää huomioida se mitä työtä tekee ja miten paljon muutenkin kyseinen henkilö liikkuu tämän normaalista päivittäisestä kalorimäarästä sen neljännesosan laskemisessa. Tämän suhteen paastodieetti on vaatinut hieman justeeraamista rakaan puolison kalorien suhteen, jotka sydänliiton kalorilaskurilla nyt on arvioitu hieman isommaksi, jopa 3032 kCal päivässä normaalina ruokapäivänä. 

Jos kiinnostuit 5:2 paastosta kannatta sinun myö lukea tekstini possua ja fenkolisalaattia paastopäivänä sekä lohta ja pinaattia paastopäivänä Syö, juo ja elä pidempään tekstini lisäksi.


Pakastevadelmia kauralesepuurossa
Joten puolison neljäsosa tästä normaalista on 800 kCal paastopäivänä joten puolisolle takaisin maitokahvi ja muutenkin enemmän ruokaa lautasella nyt kun hän palaa takaisin töihin. Itselläni se on nyt tarkistettu samaksi 2000 kCal päivässä kuin kirjassa mainittu joten paastopäivänä se on ne mainitut 500 kCal.

Joten tässä on nyt viimeinen näillä naiselle 500 kCal ja miehelle 600 kCal puolisoiden yhteinen 3. Paastopäivä. Seuraava paastoaminen siis 4. Paastopäivä on sitten rakkaalle puolisolle justeeratuilla isommilla kalorimäärillä.

Kauralesepuuroa aamiaiseksi

Tänä kolmannella paastopäivän oli jo eroja aamiaisella. Tänään puoliso käytti maitoa kahviinsa. Käytän itse isomman tilkan maitoa sekä teehen että kahviin joten sinnittelen toistaiseksi ilman maitoa kumpaankaan, aamulla se kyllä olisi herkullista. Söimme kummatkin kauraleseistä valmistettua aamupuuroa jonka sekaan raastoin puolikkaan omenan. 

Puuron voi halutessaan myös maustaa kanelilla, itse en sitä tee koska en pidä kanelista ja maustoin puuroni inkiväärijauheella ja suolalla. Ei maitoa, ei sokeria eikä voisilmää, vain raastettua omenaa hyväksi todettuun tapaan muuttaa puuron tuntumaan ja maustaa sitä jo jälkikasvun lapsuusajoilta jolloin puuroon raastettiin usein omenaa. Loput omenasta säilytin jääkaapissa ja söin illemmalla välipalaksi. Puoliso taas otti pakastevadelmia oman puuronsa sekaan.

Uunilohta paperikäärössä

Lohi päivälliseksi valmistettiin uunissa voipaperipaketissa, en papillotte kuten ranskakasi sanotaan. Monet kutsuvat tätä perhoseksi vaikkei sana papillote tarkoita perhosta. Perhonen on papillon, papillotte sen sijaan tarkoittaa kääröä, paperikääröä kuten tässä tapauksessa.

Paperiuunilohet eri tavoilla käärittynä
Kokeilin kahta ei tapaa kääriä kokoon paperit, perinteisen jonka itse opin ranskassa sekä tavan jolla englannissa suljetaan piirakoita kääntäen osio kerrallaan käärien sen edellisen päälle kunnes kaikki paperin reunat ovat kääritty tiiviisti rullalle ja olet saanut aikaiseksi kauniin reunan paperipussillesi. On samantekevää miten paperipussin käärit kokoon kunhan vain se on tiiviisti kokoon kääritty. Paperin ei myöskään tarvitse olla kaksinkertainen kuten joissakin ohjeissa neuvotaan, riittää kun paperi on kääritty paketiksi tiiviisti. Varo nojautumasta paketin ylle sitä avatessasi jottet polta naamaasi paketista nousevissa vesihöyryissä jotka ryöpsähtävät paketista ulos kun sen avaa.

Lohta paketissa

Lohi on rasvainen kala joten se ei tarvitse lisä rasvaa oman rasvaisuutensa lisäksi. Lohen voi leikata joko perhoseksi kuten olen neuvonut tekstissäni lohiperhoset, käyttää lohikyljystä siis kokonaista halkileikattua lohta (muista tällöin vain poistaa sen ruodot ja nahka ennen kalan punnitsemista) tai fileetä.

LIsäksi fenkolia ja parsaa

Paketissa oli myös kalan lisäksi mukana fenkolisuikaleita sekä tuoretta parsaa ja koko helahoito maustettiin sitruunamehulla valkoviinin sijaan jota muuten olisin tähän käyttänyt. Samalla tavalla kuten edelliselläkin paastopäivänä puoliso sai isomman palan kalaa, ja hän söi omenan sijaan mandariineja kun illalla söin loput aamulla raastetusta omenastani, ja puoliso söi kaksi viipaletta keitettyä kinkkua välipalaksi. Ja puolison kalorimäärät myös ylittivät lasketun, mutta koska hänellä ei ole tarvetta laihtua oli se sallittua ja uusien tietojeni mukaan jopa suositeltavaa.

Kauralesepuuroa raastetulla omenalla

Puolisoiden 3. yhteinen paastopäivä

Kcal / 100 g rkl Miehelle Kcal
rkl Naiselle Kcal
3 1 sitruunamehua 3
1 sitruunamehua 3

g/ml


g/ml

25 25 maito-kahvi 6

maito-tee
340 50 kauraleseitä 170
40 kauraleseitä 136
30 50 vadelmia 15
0 vadelmia 0
215 130 lohi 280
100 lohi 215
14 160 fenkoolia 22
135 fenkoolia 19
27 82 parsaa 22
75 parsaa 20
163 50 kinkkua 82
0 kinkkua 0
25 70 mandariineja 18
0 mandariini 0
47 0 omena 0
150 omena 71


Jäljellä: 14

Jäljellä: -36


Päivän maksimi: 600

Päivän maksimi: 500


Aamiaispuuro raastetulla omenalla


¾ dl kauraleseitä
2-2½ dl vettä
½ tl suolaa
40 g vadelmia tai raastettua omenaa

Huomaa että tämä on yhden henkilön puuroannos. Mittaa leseet ja suola kattilaan ja lisää vesi. Keitä puuron pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta omena kuorineen valmiin puuron sekaan kun olet ensin pessyt sen huolellisesti, kuoressa on juuri sitä pektiiniä joka edesauttaa rasvan sulatusta. Tai lisää puuron sekaan pakaste vadelmia suoraan pakkasesta ja nauti puurosi lämpimänä.

Avattu paperiuunilohipaketti

Uunilohta paperikäärössä

Suikaloi fenkolin mukula ohuelti kulhoon. Parsat pieniksi paloiksi ja sekoiteta fenkolin kanssa. Säästä parsannuput päällimmäisiksi pakettiin lohen päälle. Ota iso voipaperiarkki ja asettele vihannekset kekoon joko sen reunalle. Mausta lohi suolalla ja valkopippurilla ja asettele sen fenkolin ja parsan päälle. Asettele parsannuput lohen päälle ja purista tuoretta sitruunamehua viimeiseksi paperipakettiin ennen kuin sen reunat kääritään umpeen. Kypsennä paperipakettia uunissa 175 asteen lämmössä 20 minuuttia. Älä kypsennä kalaa liian pitkään, sekä fenkoli että tuore parsakin muuttuu tällöin jo harmaaksi. Asettele paperipaketti lautaselle ja tee varovasti reikä paperiin saksilla tai veitsellä ja nauti lämpimästä uunilohesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...