Ihanat perinteiset vappumunkit, tällä kertaa herkullisella vaniljakreemillä
täytetyt munkit vadelmahillon sijaan.Vielä ehtii huomenna tehdä munkkeja Vapunaatoksi.
Olen pienestä tytöstä lähtien ollut hyvin heikko munkeille,
siis niille syötäville leivoksille tai pullille joita kutsutaan munkeiksi. ja joita
olen nuoruudestani lähtien aika ajoin harrastanut muodossa tai toisessa, ja
vapun aikoihin tiheämmin kuin muulloin, koska niin harvoin nykyään löytää
kunnon munkkeja. Vaikka Tampere on iso kaupunki löytyy täältä vain kaksi
paikkaa joissa munkit ovat aina tuoreita ja paikan päällä alusta lähti
valmistettuja ja jollei hyviä munkkeja löydy niin on vaniljakreemi hyvä vaihtoehtotäytteeksi kotitekoisille
jollei satu olemaan hyvää vadelmahilloa Berliinin
munkkeihin.
Vappupöydän herkkuja |
Munkit ovat yksi asia joista vappu perinteisesti koostuu, ja
jos etsit lisää herkkuja vapuksi kannatta sinun lukea tekstini vapun herkut
johon olen koonnut linkkeineen samaan paikkaan ja löydät sieltä muun muassa
simaa, tippaleipiä sekä kanervan
kukinnoilla kuorrutettuja munkkeja.
Kaikki munkit voi halutessaan tehdä valmiiksi hyvissä ajoin
etukäteen. Valmistat munkit siihen asti kun ne on noussut ja pitäisi keittää,
ja pakastat ja keität pakkasesta suoraan tai mahdollisesti lämmittää uunissa ja
täyttää vasta tämän jälkeen hillolla, tai vaniljakreemillä paksu sitkeä ”räkä”
kuten jälkikasvu sen ilmaisisi. Niin meillä vaniljamunkkeja kutsutaan niiden
omalla muttei niin herkulliselta kuulostavalla nimellä. Meillä ne ovat
räkämunkkeja, ja se ei mielestäni oikein sopinut otsikoksi tähän tekstiin.
Munkkirään, tai vaniljakreemin, valmistat aivan samalla
tavalla kuten reseptissäni mansikat laventelikastikkessa, tähän ei vain käytetä sitä
laventelia mausteena vaan kastike maustetaan tietenkin vaniljalla jotta siitä
tulee oikeanlaista räkää, anteeksi vaniljakreemiä. Anna vaniljakastikkeen vain
jäähtyä kokonaan ennen sen käyttöä, sen tulee olla aivan jääkaappikylmää.
Munkit kääntyvät kypsyessään itsestään |
Hyödynnä hapanta kermaa
Voit sekä munkkitaikinan että vaniljakreemiin ihan hyvin
käyttää hapanta kermaa tai maitoa joten räkämunkit ovat hyvä tapa hyödyntää
sitä maitoa ja kermaa joista päivämäärä on loppu. Hapanta maitoa tai kermaa ei
sinällään enää voi käyttää mutta keitettynä hapanta maitoa ja kermaa voi käyttää
ruoanlaittoon sekä leipomiseen kunhan sen kuumentaa.
Ja samalla kun nyt puhutaan hyödyntämisestä kannatta samalla
viikolla keittää ne kaikki muutkin öljyssä keitetyt herkut ja ruoat kuten tippaleivät, ranskanperunat,
Fish and chips
ja niin edelleen. Rasvassa keittämiseen kannatta käyttää jotain öljyä joka
kestää kuumuutta käryämättä ja syttymättä palamaan, ja rypsiöljyn lisäksi sekä
avokadoöljy ja kookosrasva kestävät hyvin kuumentamista. Lisää öljyssä
keittämisestä voit lukea tekstistäni ranskan perunat.
Vaniljamunkit pellillä nousemassa |
Ja muista ettei öljyä tai kookasrasvaa enää kalan jälkeen kannata käyttää
munkkeihin jotteivät ne maistu kalalle. Siivilöi kokonaan jäähtynyt keitinöljy
ja kaada pulloon, säilytä jääkaapissa kunnes käytät sitä uudestaan. Öljy säilyy
noin viikon jääkaapissa. Tällä reseptillä saat vähän niiden koosta riippuen tusinasta kahteen tusinaan vaniljamunkkeja.
Vaniljamunkit
1½ dl kerma-maitoa
2 rkl hiivaa
2 kanamunaa
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
1 dl voisulaa
375–400 g vehnäjauhoja
vaniljakreemiä
täytteeksi
rypsiöljyä tai kookosrasvaa keittämiseen
tomusokeria viimeistelyyn
Valmista vaniljakreemi
ohjeen mukaan mutta käytä siihen tuplamäärä maissijauhoja, siis kaksi ruokalusikallista
maissijauhoja reseptissä mainitun yhden ruokalusikallisen sijaan. Anna vaniljakreemin
jäähtyä kokonaan ja siirrä se jääkaappiin jäähtymään kylmäksi. Pane voi
sulamaan kattilaan miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja maito kattilaan kun voi on
sulanut, ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada maitoseos isoon taikinakulhoon
ja lisää hiiva. Sekoita kermamaito ja hiiva isossa taikinakulhossa kunnes hiiva
on liuennut ja lisää jonkin verran jauhoja kardemumman kanssa. Vispaa munat ja
sokeri vaahdoksi ja sekoita ne löysään taikinaan. Lisää puolet jäljellä
olevista jauhoista ja sekoita. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinasta
tavallinen pullataikinan tuntuinen taikina. Pane taikina takaisin kulhoon ja anna
taikinan nousta puoli tuntia kulhossaan puhtaalla keittiöliinalla peitettynä. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä yhdestä
taikinanosasta kerrallaan pitkä tasapaksu pötkö jauhotetulla pöydällä. Leikkaa
pötköstä tasakokoisia paloja ja pyöritä jokainen pyöreäksi munkiksi jauhotettua
pöytään vasten. Asettele munkkipullat voipaperille pellille nousemaan ja peitä
liinalla. Keitä munkkipallot kuumassa rasvassa kunnes ne ovat saanet kauniin vaalean
ruskean värin. Munkit kierähtävät itsestään ympäri kun ne ovat valmiita ja
niitä ei tarvitse kääntää. Nosta munkit ylös reikäkauhalla ja anna niiden
jäähtyä hieman talouspaperilla kunnes niitä voi käsitellä. Täytä ruisku tai
pursotinpussi kylmällä vaniljakreemillä. Leikkaa munkkeihin pieni reikä
terävällä veitsellä ja pursota niihin täytettä. Tomuta munkkien päälle
tomusokeria tai kierittele ne taloussokerissa ja tarjoile vapun herkkuna vaikka
raikkaan minttusiman
kera.