10. huhtikuuta 2013

Pasha





Pääsiäispasha, perinteisistä perinteisin karjalainen pääsisäisjälkiruoka, pasha. Tuoreesta kotona valmistetusta maitorahkasta, vispikermasta, voisulasta sekä munan keltuaisista muotissa valutettu Pääsiäispasha. Ei mitään laihdutusruokaa vaan sitruunankuorella ja pähkinöillä maustettua rahkapashaa, ehtaa vanhan ajan tavaraa ja kaloreja täynnä.
 

Karjalainen pasha

Pääsiäispasha on yksi meidän karjalaisten suosikkeja pääsiäisen makeista jälkiruoista ja se kuuluu mämmin, sekä perinteisen ruismämmin että perunamämmin lisäksi pääsiäiseen. Ja jos haluat kevyemmän version pääsiäispashasta voit kokeilla reseptiäni kuohkea pääsiäispasha. Nyt ei todellakaan ole enää pääsiäinen, lupasin kuitenkin viime viikonloppuna juhlissa, jossa oli tarjoilla tekemääni pashaa, että julkaisisin sen reseptin nyt kun se vielä on tuoreessa muistissa. 

On pääsiäispasha mennyt kaupaksi
Meillä tehtiin lapsuudessani aina pashaa pääsiäiseksi. Muistan miten äitini maustoi rahkaa ja valutti sitä harsokankaassa kahvinsuodattimessa. Tämä tehtiin samassa suodattimessa jonka itse perin, tai omin kodista muuttaessani ja jota käytin viimeksi parisen vuotta sitten jolloin se vihdoin ja viimein teki tenän ja pääsi eläkkeelle. Joskus hän otti avukseen siivilään kun oli tehtävä isompi määrä pashaa, mutta kuten jo varmaan arvasit, meillä ei ollut silloin pashamuottia. 

Muotti ongelmia

Ostin jokin aika ennen pääsiäistä puisen pashamuotin jota äitini ihmetteli keittiössä. Hän ei mitenkään osannut keksiä mikä se oli ja mitä sillä olisi pitänyt tehdä (mistä voikin päätellä ettemme ole ortodokseja). Tietojeni mukaan pashamuotin kirjaimet XB tarkoittaa Kristus on ylösnoussut, (ja korjatkaa minua jos muistan tämän väärin) ja näitä kirjaimia hän ihmetteli eniten. 

Uusi puinen pashamuotti
Ruokaan ja ruoan valmistukseen hän sen kummallisen vempaimen kuitenkin liitti koska se oli keittiössä muiden keittiövälineitteni seassa. Varsinkin vielä osissa ollut kapine oli mysteerinen, itselläni kuitenkin oli aivan erilaisia ongelmia sen saman kapineen suhteen. 

En aluksi mitenkään osannut keksiä miten sen olisi saanut koottua. Olen jo pitkään tiedostanut että liiasta koulutuksesta voi ajoittain aiheutua ongelmia mutta olin härkäpäisenä insinöörisnaisena päättänyt koota sen muotin itse. Tyystin ilman apua ja kysymättä rakkaalta puolisoltani, joka on viettänyt suuren osan ammattielämäänsä rakennusalalla ja jolla on parempi hahmotuskyky vempainteni suhteen, toisin kuten mainittu rakennusinsinööri jolla tutkinto muttei ollenkaan alankokemusta. Parin päivän pähkäilyn ja unettoman yön jälkeen keksin vihdoin ja viimein miten se muotti kootaan, ja hyvä niin. Saimme tästäkin pashamuotti toilailustani uuttaa narun aihetta.

Kuivahedelmiä pashaan

Perinteinen pasha

Pashareseptini on perinteisistä perinteisin, olen vain vaihtanut alkuperäisen sukaatin kuivahedelmiin. Määrä on sama mutta minä käytin kuivattuja aprikooseja, karpaloita, sekä päärynää ja mantelien sijaan minulla oli pistaasipähkinöitä, manteleita, hasselpähkinöitä sekä saksanpähkinöitä joita ensin hieman hienonsin ennen niiden lisäämistä pashamassan sekaan. 

Pidän paljon sitruunakuorella maustetusta maitorahkasta, joten raastoin mukaan myös sitruunankuoren mutta tähän määrään pashaa et tarvitse kuin puolikkaan sitruuna kuoren. Kuorta voi käyttää sekä kuivattua että tuoretta hienoksi raastettuna, kuivatun voit jauhaa morttelissa pienemmäksi. Muista vain aina pestä sitruuna huolellisesti ennen kuin käytät sen kuorta ruokiin, ja käytä aina vain jos mahdollista Luomuviljeltyä sitruunaa.
 
Juustoharsolla vuorattuun muottiin lusikoitu pashamassa

Kotitekoinen maitorahka

Tänä vuonna olen itse valmistanut maitorahkan pashaan kutunmaidosta. Se ei ole mitenkään vaikeaa. Voit lukea siitä lisää tekstistäni piimää ja maitorahkaa jossa paljastan miten piimää valmistetaan kotioloissa ja siitä jalostetaan maitorahkaksi. Tämä kotona valmistettu maitrahka ei mitekään eroa kaupasta valmiina ostetusta rahkasta ja "tavallinen maitorahka" tehdään aivan samalla tavalla lehmän maidosta.

Pashan valmistus ei voisi olla helpompaa, kaikki raaka-aineet vain sekaisin ja juustoharsoon pashamuottiin valumaan vuorokaudeksi jääkaappiin. Tämän valutuksen jälkeen pashan voi halutessaan pakastaa ja tämän kyseisen jo mainitsemani juhlissa tarjoillun pashan olin valmistanut jo pääsiäisenä. Tämä tarkoittaa sitä että pashan voi hyvin valmistaa etukäteen ja säilyttää pakastimessa. 

Pashan voi pakastaa


Pakastettuna pasha säilyy noin kolmisen kuukautta, ja se kannattaa sulattaa hiljalleen omassa tahdissaan jääkaapin viileässä yön yli ennen sen tarjoilua. Pasha ei juoksetu, se pysyy koossa vain sen muoto voi hieman kärsiä. Huomaa että pasha sisältää laktoosia mutta myös kanan munaa keltuaisen muodossa. Se ei kuitenkaan sisällä gluteenia joten se sopii keliaakikoillekin ja laktoosittomista maitotuotteista valmistettuna se on laktoositon.
Muotistaan kumottu rahkapasha
 
Tällä reseptillä saat tehtyä yhden pashamuotin verran Pääsiäispashaa joka riittää jälkiruoaksi noin neljästä kuuteen henkeen vähän riippuen siitä miten makean nälkäisiä he ovat ison pääsiäispäivällisen jälkeen.

Vanhan ajan pääsiäispasha

250 g maitorahkaa
1 munan keltuainen
1 dl vispikermaa
½ dl voisulaa
1 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruuna mehua
½ sitruunan kuori
1 dl pähkinöitä
½ dl hillottua appelsiinikuorta
½ dl korintteja tai rusinoita
½ dl kuivahedelmiä
ripaus suolaa
koristeluun:
1 appelsiini

Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan puhtaalla keittiöliinalla. Kalttaa mantelit ja pistaasit, kuori ne ja anna niiden kuivua talouspaperilla. Pane voi sulamaan pieneen kattilaan miedolla lämmöllä. Hienonna kuivahedelmät ja kuivattu appelsiinikuori pieniksi paloiksi ja tee samoin pähkinöille.  Anna voin jäähtyä hetken kun se on sulanut.  Riko muna ja erottele keltuainen isoon kulhoon. Säästä valkuainen, voit sen pakastaa myöhempää käyttöä varten tai tehdä niistä marenkeja. Lisää sokeri keltuaisen sekaan ja vaahdota keltuaista sokerin kanssa. Älä jätä sokeri keltuaisen kanssa sitä vatkaamatta jottei se polta punaisia pilkkuja keltuaiseen.  Sekoita maitorahka keltuaisseokseen. Lisää sekaan jäähtynyt voisula, vaniljasokeri, pähkinät ja kuiva hedelmät ja sekoita kunnolla. Lisää myös pienen pieni ripaus suolaa sekä sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu. Vispaa toisessa kulhossa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita pashamassaan vispattu kerma ja sekoita kunnolla. Tarkista pashan maku ja mausta sitä lisää jos sille on tarvetta. Muista vain sekoittaa kaikki kunnolla keskenään uudestaan lisämaustamisen jälkeen. Asettele pashamuotti syvälle lautaselle ja vuoraa pashamuotti juustoharsolla. Kaada tai pikemminkin lusikoi pashamassaa muottiin, taita päälle juustoharso ja asettele pashan päälle lautanen painoksi. Anna pashan valua vuorokauden, tai vähintään, yön yli jääkaapissa. Tarkista tänä aikana nesteen muodostuminen lautaselle ja kaada se pois. Tämän pashasta ulosvaluneen raikkaan maustetun heran voi juoda. Tarjoile pasha kylmänä, äläkä anna sen olla turhaan esillä huoneenlämmössä. Pasha säilyy, jollei sitä syö loppuun, pari päivää jääkaapissa tiiviissä rasiassa säilytettynä, tai pakastettuna kolmekin kuukautta. Leikkaa appelsiinistä kuoret terävllä veitsellä ja viipaloi se. Leikkaa viipaleet sopivan kokoiksi paloiksi. Kumoa pasha tarjoiluvadille ja koristele sen appelsiinin paloilla. Asettele pashan kärkeen kakkukynttilä ja sytytä sen tarjoillessasi pashaa pääsiäisenä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...