6. kesäkuuta 2011

Eksoottisempi suklaamysli


Aamiaiseksi tai välipalaksi sopivaa terveelistä mysliä. Kuivattuja hedelmiä, rusinoita ja pähkinöitä terveeliseksi aamiaismuroksi sekoitettuna jogurtin kanssa.

Mysli on alkujaan saksasta, ja perinteisesti se on ollut kaurahiutaleiden ja kuivahedelmien sekoitus jota on nautittu joko maidon tai jogurtin kera. Mysli on oivallinen nopea välipala tai aamiainen, josta saa paljon kuitua, varsinkin jos se valmistaa itse. Enkä ymmärrä miksi ihmiset maksavat rahaa jostain jonka yhtä hyvin itsekin voi tehdä, pitää vain ostaa montaa lajia sen yhden pakkauksen sijaan. Tässä tapauksessa samoja raaka-aineita joita käytät mysliin voit käyttää muuhunkin kun taas myslin käyttötavat ovat paljon rajoitetummat.

Luin jostain että paahdetut myslit jopa sisältävät rasvaa, mitä en ollenkaan ymmärrä, koska kaurahiutaleita voi ihan hyvin paahtaa ilman rasvaakin. Ainoa muistettava asia hiutaleiden paahtamisessa on, että niiden luonnollisesti sisältämät rasvat ovat nyt muokattuja, joten paahdetun myslin säilyvyys ei ole yhtä pitkä kuin paahtamattomalla myslillä. Kaupassa ostetussa myslissä voi myös tämän lisäksi olla suolaa, sokeria.

Hiutaleita voit käyttää leivän ja makeiden herkkujen leipomiseen, samoin kuten pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä nyt vain mainitakseni pari asiaa. Kaupasta valmiina ostetussa myslissä on myös rajoitetut vaihtoehdot, mitä myslisi sisältää kun kotona valmistettuun valitset aina mitä milloinkin siihen lisäät, ja tämä vaihtelee varmasti sinullakin kaudesta toiseen. Omassa myslissäsi on myös juuri niin paljon sokeria kuin siihen valitset lisätä, ja itse valmistan myslini aivan ilman mitään makeutusaineita kuten sokeria, siirappia tai hunajaa. Myslini kaikki makeus on luonnollista ja tulee sen sisältämistä aineksista, toisin kuten kaupasta ostetuissa, joissa usein on lisätty sokeria tms. Löysin jopa Myllyn paras sivuilta mysliohjeen jossa siihen lisätään sokeria. Vaikka sokeri nyt maistuu meidän kaikkien suussa hyvälle, olen kuitenkin vakuuttunut siitä, ettei liika sokeri, kuten myöskään suola, ole hyväksi meille ihmisille.

Olen vuosien mittaan varmaan valmistanut tonneittain mysliä, sitä on puuron ohessa mennyt meillä aamiaisella jälkikasvulla varsinkin jogurtin kera. Sitä on myös käytetty välipalan kulusta kotiin tultua, jollei muuta ole ollut valmiina tarjolla ja se on aivan mainio välipala kuumana kesäpäivänä jogurtin kanssa. Raa’an ruoan dieettiä noudattavat voivat valmistaa mysliä, mutta hiutaleita paahtamatta, aivan samalla reseptillä. Paahdan yleensä mysliin käyttämäni viljan koska pidän sen suutuntumasta ja ihanasta pähkinäisestä mausta, ja joskus paahdan jopa pähkinät. Tämän paahtamisen jälkeen raaka-aineet muuttuvat vähän joten niiden säilyvyys lyhentyy joten älä valmista mysliä isoja eriä ruokakomeroon pilaantumaan. Hiutaleet voi paahtaa joko kuivassa teflonpannussa miedolla lämmöllä koko jana sekoittaen, tai sitten isomman erän uunissa pellillä 150 asteen lämmössä noin tunnin ajan. Muista vain sekoitella hiutaleita aika ajoin niiden ollessa uunissa. Mutta pannulla paahtaminen on mielestäni parempi koska tällöin viljan paahtamisen aste on koko ajan hallussa ja silmien alla kun niitä sekoitan. Tällä tavalla ne eivät yhtä helposti pala liian tummiksi.

Tiesitkö muuten että mysli kannattaa aina säilyttää ilmatiiviissä purkissa, jossa se säilyy paremmin joten kaupasta ostetuissa mysleissä on tämäkin vialla, niiden pakkaukset ovat usein joko paperia tai pahvia, eivätkä ne ole ilmatiiviitä. Mysliä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian isoissa erissä, noin parin viikon tai korkeintaan kuukauden kulutus on hyvä määrä, varsinkin jotta saa vaihtelua siihen.

Suklaata lisäsin eksoottisen myslin sekaan, voit vaihtoehtoisesti käyttää Maca-jauhoa tai Karobjauhetta joka on Johanneksen leipäpuun siemenistä ja joka on E-koodi nimeltään, E-410 ja jota myös käytetään sakeuttamisaineen esimerkiksi jäätelössä. Tässä käytin raakaa kaakaota mutta älä kuitenkaan erehdy lisäämään sokeria sekaan, myslistä tulee makeata sen sisältämistä kuivatuista hedelmistä. Kuivatut hedelmät ja pähkinät ovat hyvin tiivistä ruokaa, ne sisältävät hyvin paljon kaloreja suhteessa painoonsa, onhan niistä poistettu suurin osa vedestä. Tämä on hyvää pitää mielessä jos syö mysliä painonpudotus mielessä. Mysliin ei silloin kannata lisätä likaa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.

Tein tavallisen perusmyslin Spelttivehnästä koska minulla sattui juuri nyt olemaan sitä kotosalla kaapissa, eikä neljän viljan hiutaleita joita yleensä tähän käyttäisin mutta tavalliset kaurahiutaleetkin käyvät hyvin mysliin. Suklaamysliin taas halusin vähän enemmän makua tasapainottamaan suklaata joten tein sen tattarihiutaleista. Lohikäärmehedelmäää, toiselta nimeltään Pitaija ja jakkihedelmää käytin myös tähän hieman eksoottisempaan suklaamysliin, mutta tähän voisi yhtä hyvin lisätä vaikkapa kuivattua papaijaa, mangoa tai ananasta.

Raaka-ainesten suhteet vaihtelevat kerrasta toiseen, mutta koska perustana kuitenkin on vilja, niin hiutaleita pitää olla suhteessa eniten. Muuta ainekset antavat joko lisää purtavaa tai makua myslille kuten pähkinät, marjat ja hedelmät. Leseitä kannattaa aina lisätä jossain muodossa antamaan lisää kuitua, joita me valitettavasti usein syömme aivan liian vähän ja tässä käytin kauraleseitä mutta muutkin leseet käyvät hyvin. Sekä kuvahedelmät että pähkinät kannatta pienentää hieman sopivan kokoisiksi paloiksi, jollei välttämättä jostain syystä halua pitää niitä kokonaisina. Kurpitsan siemenet voivat olla joko paahdettuja tai paahtamattomia, riippuen kummasta enemmän pitää.

Tavallinen perusmysli
5 dl spelttivehnän hiutaleita
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kurpitsan siemeniä
1 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita
2 dl kauraleseitä
1 dl hasselpähkinöitä

Paahda vilja miedolla lämmöllä kuivalla teflonpannulla sekoittaen aika ajoin. Alussa riittää vähän mutta ajan mittaa sekoittamiseen kannattaa keskittyä kokoaikaisesti jottei hiutaleet pala ja paahdu liikaa. Ota pannu pois lämmöltä kun hiutaleet ovat mielestäsi saaneet kauniin ruskean värin ja anna sen jäähtyä. Sekoita paahdetut hiutaleet muiden aineiden kanssa ja säilytä ilmatiiviissä purkissa valolta suojattuna. Tarjoile mysliä joko maidon tai jogurtin kanssa aamiaiseksi tai välipalana.

Eksoottinen suklaa-mysli
3 dl tattarihiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl psylliumkuitua
1 dl kauraleseitä
½ dl hillottua kuivattua inkivääriä
½ dl kuivattua lohikäärmehedelmää
½ dl kuivattua jakkihedelmää
1 dl kurpitsansiemeniä
1½ dl kookoshiutaleita
1 dl raakaa kaakaojauhetta
1 dl manteleita
1 dl saksanpähkinöitä

Pilko pähkinät ja kuivatut hedelmät pienemmiksi suuhun sopivammiksi paloiksi. Sekoita hiutaleet kaakaon, kookoksen, leseiden ja psylliumin kanssa ja säilytä ilmatiiviissä purkissa valolta suojattuna. Tarjoile mysliä joko maidon tai jogurtin kanssa aamiaiseksi tai välipalana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...