21. kesäkuuta 2011

Gluteenittomat inkiväärikeksit


Ihania ja gluteenittomia keksejä jotka on valmistettu pähkinäisistä tattarijauhoista, maustettu tulisella hillotulla inkiväärillä ja makeutettu toffeenmakuisella Muscovadosokerilla.

Sattuneesta syytä ja hieman myös pakon edessä, jouduin toden teolla miettimään keliakian ja vegaanin yhdistelmää joten selaisin viime viikolla läpi sekä keittokirjat, josta aloitin kasvisruokien valmistamisen. Selailin myös läpi vanhoja reseptejäni ja totesin ettei sieltä paljon löytynyt reseptejä, jos on sekä vegaani että gluteenille herkkä, varsinkin hyvät leipä ja leivonnaisreseptit loistivat poissa olollaan. Suurimmassa osassa resepteistäni oli joko spelttiä tai Luomu vehnäjauhoja, vaikka kanan munat oli korvattu muilla aineksilla.

Tämä muodosti suuren pulman jolle heti halusin löytää ratkaisun, mitä tarjota gluteeniallergikolle, nyt ajatellen eniten leivonnaisia. Monen mietinnän ja pitkän pähkäilyn jälkeen tulin siihen tulokseen etten minä ainakaan osta valmista jauhoseosta kaupasta, vaikka niitä on saatavilla, ja lisäaineiden välttämiseksi päätin itse korvata tavallisesta käyttämästä reseptistäni vehnäjauhot puolella maissijauhoja ja puolella tattaria. Suurimpana haasteena on jauhojen mittaus, ettei tule lisättyä liikaa jauhoja koska sekä käyttämäni maissi- että tattarijauhot olivat niin hienojakoisia. Vaihtoehtoisesti jollet pidä tattari mausta voit korvata sen perunajauhoilla, tällöin kekseistä ei vain tule tummia kuten reseptin nimessä luvataan.

Inkiväärinä voit kekseihin käyttää joko kuivattua hillottua tai sokeriliemeen säilöttyä hillottua inkivääriä palasina. Reseptissä käytetty inkiväärinmäärä riippuu siitä miten vahvaa kyseinen inkivääri on, ja miten vahvoja inkiväärikeksejä sinä itse haluat tehdä. Itse pidän hyvin paljon inkiväärin tulisuudesta joten kekseissäni on sitä inkivääriä reilusti, joten suhteuta inkiväärin määrä oman makusi mukaan. Taas kerran tulee todettua että kun laittaa ruokaa sitä on aina maistettava, ja sama pätee myös leivontaan. Kuivattu inkiväärijauhe taas ei samalla tavalla pääse kiipeämään tattarinjauhojen maun ylitse, joten niistä tulee maultaan latteampia ja vaisumpia. Sitä paitsi hillottu inkivääri on eri tavalla makea ja se sopii näiden keksien henkeen. Näissä kekseissä se juju on juuri tämä inkiväärin makeuden ja tulisuuden tasapainoilu vastaan tattarin pähkinäistä pehmeyttä.

Käytin näihin kekseihin Muscovadosokeria koska halusin kekseihin toffeemaisia sattumia, Muscovadosokeri kun tuppaa paakkuuntumaan ajan mittaan ja käytin tässä hyväksi vähän aikaa kaapissa olleeseen sokeriin joka oli paakkuuntunutta mutta jollet halua kekseihin toffeesattumia, käytä uutta, tuoretta sokeria tai murskaa paakut morttelissa tai monitoimikoneessa, tai käytä tavallista ruokosokeria Muscovadon sijaan. Koska keksit eivät ollenkaan sisällä gluteenia, ne ovat hivenen enemmän murenevia, kuin tavallisista vehnäjauhoista leivotut keksit.

Vaikka nämä keksit ovat gluteenittomia, ne eivät kuitenkaan sovellu vegaaneille, koska ne sisältävät kananmunaa, eivätkä ne samasta syystä myöskään sovi kananmuna allergikoille. Mutta jos haluat gluteenittomia vegaaneillekin sopivia keksejä, voit korvata kanan munan ja voin. Kananmunan voit korvata kahdella eri tavalla, joko pellavansiemenillä tai soijajauhoilla. Pane pieneen kulhoon teelusikallinen rouhittuja pellavansiemeniä, lisää kolmeen ruokalusikalliseen vettä ja vispaa vaahdoksi. Vaihtoehtoisesti kananmuna korvataan yhdellä ruokalusikallisella soijajauhoja sekoitettuna noin tuplaan määrään vettä. Ja jotta laktoosillekin herkät voivat saada näistä kekseistä osansa, voit korvata tavallisen voin, jota tässä, käytin laktoosittomalla voilla ja vegaaneille sopiviksi keksit muuttuvat kun raaka-aineet ovat Luomua, ja voi on korvattu ¾ desilitralla joko auringonkukka- tai rypsiöljyä. Vaikka miten yritin, tästä reseptistä en sitten millään saa vähä-hiilihydraatista koska kaikki gluteenittomat jauhot joita minulle tuli tätä tekstiä kirjoittaessani mieleen sisältävät hiilihydraatteja, ja aika paljon niitä vielä kaiken lisäksi joten, kaiken kattavaa tästä reseptistä en tällä kertaa saanut, vaikka hyvin sain sen sovellettua hyvin monelle sopivaksi. Tällä reseptillä tulee noin kaksitoista isoa keksiä mutta jollet välttämättä tarvitse gluteenittomia pikkuleipiä voit kokeilla reseptiäni kahdet pikkuleivät samasta taikinasta

Gluteenittomat inkiväärikeksit
1½ dl tummaa Muscovadosokeria
50 g voita
1 dl tattarijauhoja
1 dl maissijauhoja
1 kananmuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½-1 dl hillottua inkivääriä

Murskaa sokerista liian isot paakut morttelissa. Sekoita huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa ja lisää kananmuna. Mittaa jauhot, suola ja leivinjauhe toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Yhdistä jauhosekoitus voisekoituksen kanssa ja muotoile siitä halkaisijaltaan noin 6-7 senttiä paksu pötkö. Leikkaa pötköstä 12 noin sentin paksuista viipaletta. Pyöräytä jokaista viipaletta yksitellen käsissä ja muovaa siitä sormin pyöreitä reilun puolen sentin paksuisia pyöreitä keksejä. Lyttää keksit sormin voipaperille uunipellille ja jätä sormesi jäljet näkyviin keksien pinnalle. Paista 225 astetta noin kymmenestä minuutista varttiin tai kunnes keksit ovat pinnalta kauniin ruskeita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...