1. helmikuuta 2013

KalapuikotKalapuikkoja hauesta, oikeasta kalasta valmistettuja kalapuikkoja. Kalapuikot ilman mitään lisäaineita, vain ehtaa kokonaista kalaa paloina, leivitettyinä rapeiksi ja kullanruskeiksi voissa paistettuina. 

Gurmee kalapuikkoja

Olen miettinyt sitä miksi ostetaan valmiita kalapuikkoja kaupasta kun ne ovat niin helppoja itse leivittää, ja taatusti paremman makuisia. Ajan ja kiireen ei mielestäni pitäisi mennä terveellisyyden ja ruoan laadun eteen. Näissä kotitekoisissa kalapuikoissa on kokonaista kalaa eikä kalamuusia kuten halvimmissa kalapuikoissa on. Sama muuten pätee myös kaupasta ostettuihin kananuggetteihin, nekään eivät ole kokonaista kanalihaa vaan ne ovat useimmiten valmistettu makkaraa muistuttavasta kanataikinasta tai massasta. tämä on asia jota kannatta kunkin itse miettiä, mitä niihin kalapuikkoihin ja kananuggetteihin oikeasti voi peittää ja käyttää kun kaikki jauhetaan hienoksi unohtamatta niiden mahdollisia lisäaineita.
Tuoretta haukea kalapuikkoihin

Kalapuikkoja ja kananuggetteja

Olen täällä blogissa jo aikaisemmin maininnutkananuggeteista, jotka silloin valmistin aikuisempaan makuun ja aromaattisella Garam Masalalla maustettuina. Tämä sama pätee sekä kalapuikkoihin ja kananuggetteihin, vain kala ja kana sopivan kokoisiksi paloiksi, lievitetään ja paistetaan pannulla. Eikä siihen mene pidempää sen enempää aikaa kuin jos voitelisi vaikka pari voileipää kun samassa ajassa lievitys on jo tehty.

Kalapuikot voi maustaa itse juuri sopivasti sellaiseksi kuin itse haluaa tarkoituksesta riippuen, lapsille vähän miedommat ja pelkistetymmät mausteet ja aikuisille vähän tujumpaa maustetta kuten esimerkiksi ras el hanout tai kiinalainen viisimauste joka sopii erinomaisesti kalan kanssa.
Kalapuikkoja voisi tietenkin valmistaa myös muistakin kuin valkoisesta kalasta kuten esimerkiksi lohesta. Meillä se ei vain käynyt päinsä kun jälkikasvulla aikoinaan oli päähänpinttymä valkoisesta kalasta ja sen sopivuudesta ravintona. Meillä syötiin vain valkoista kalaa ennen kuin myös lohi pääsi virallisten valkoisten syömäkelpoisten kalojen seuraan samalla listalle.

Kaksinkertainen leivitys kalapuikoille
Voit myös kokeilla reseptiäni kalaperunoita englantilaisen Fish and chipsin muodossa jossa kala on leivityksen sijaan kastettu taikinaan josta tulee sen rapea kuori. Reseptissäni Wieninleike käytetään aivan samaa tapaa leivittää lihaa kun tässä leivitetään haukea, kaksinkertaista leivitystä ja tämä takaa rapean pinnan kalalle ja samalla sisällön jäävän meheväksi.

Leivitys kalapuikoille

Leivityksen voi tehdä tavallisista vaaleista korppujauhoista mutta myös tummasta hapanleivästä valmistetuista korppujauhoista jolloin myös kalapuikkojen makuun saa vaihtelua kerrasta toiseen.
Jos sinulla on ongelma laktoosin kanssa voit paistaa kalapuikot öljyssä voin sijaan, ja keliaakikoille suosittelen käyttämään gluteenittomia jauhoja ja korppujauhoja leivitykseen. Lisää kalapuikot pannulle vasta sen jälkeen kun voi on lopettanut laulunsa. Kuumalle pannulle lisätty voi alkaa ensin laulaa ja kuplia ja kun tätä loppuu on pannu valmis kalapuikoille.

Meillä on kalapuikkojen kanssa yleisesti tarjoiltu punaista tomaattimajoneesia sekä keitettyjä vihreitä pakasteherneitä tapa jonka opin Englannissa. Tomaattimajoneesi on tavallista majoneesia johon on vain sekoitettu sopiva määrä ketsuppia, ja halutessaan saman voi tehdä myös vihreällä ketsupilla. Myös remouladekastike on hyvää kalapuikkojen seurana sen perinteisen perunamuusin ja keitettyjen vihreiden herneiden lisäksi.

Voita kuumalla pannulla laulamassa
Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan ruoka neljälle tai kivaa sormiruokaa sopivan kokoisina suuhun sopivina paloina remouladekastikkeen tai tomaattimajoneesin kanssa kokkareissa.

Kalapuikot hauesta

400 g haukea tai kuhaa
1-2 kanamunaa
½-2 dl vehnäjauhoja
1-2 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria

Tomaattimajoneesi

(suolaa)
(mustapippuria)

Kuivaa kalan pinta talouspaperilla. Poista kalasta ruodot ja leikkaa se sopivan kokoisiksi kalapuikoiksi. Mausta kalapuikot sekä suoalalla että valkopippurilla. Kaada lautasella jauhoja, toiselle korppujauhoja ja riko kolmannelle lautaselle yksi kananmuna ja vispaa se haarukalla rikki. Kierittele kalapuikot jauhoissa ja kasta ne yltympäri kanamunaan. Kierittele kalapuikot tämän jälkeen korppujauhoissa ja paista ne pannulla keskilämmöllä kullan ruskeiksi voinokareessa. Tarjoile kalapuikkojen kanssa perunamuusia, Coleslaw kaalisalaattia, keitettyjä vihreitä herneitä sekä tomaattimajoneesia tai sormiruokana drinkkien kanssa.


10 kommenttia:

 1. Suomessa asuessa tein joskus tuon tapaisia kalapuikkoja pojalleni,joka kammoksui kaikkea kalaa mutta kalapuikkoja ja sitten tuon tapaisia kalapuikkoja suostui syömään.Itse taas en ole koskaan oikein tykännyt mistään leivitetystä jutusta.Täällähän snitselit ovat erittäin suosittuja mutta kanaa vielä syödessä söin kananrintani mieluummin ilman leivitystä.Mutta nuo kalapuikkosi näyttävät herkullisilta!

  VastaaPoista
 2. Näitä pitää ehdottomasti jossain vaiheessa kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Minä en ole koskaan kauheasti välittänyt kalapuikoista, mutta sitten kun tein niitä ensi kerran itse, niin melkein rakastuin kalapuikkoihin :) Ihania!

  VastaaPoista
 4. hei yaelian ja kiitos kommetistasi. on kehuttava omia kalapuikkoja, ne ovat paljon maukkaampia tummalla hapanleivästä tehdyllä ruislievityksellä kuin valkoisella vehnäkorpuilla!

  VastaaPoista
 5. hei soppasirkus ja kiitos kommentistasi! suosittelen lämpimimmin, ja juuri sillä tummemmalla leivityksellä jota juuri suosittelin.

  VastaaPoista
 6. hei kotiharmi kokkaa, ja kiitos kommentistasi. kyllä ne kokokalasta kunnolla leivitetyt voittaa kaupasta kalataikinasta tehdyt kalapuikot mennen tullen!;)

  VastaaPoista
 7. No ruisjauholeivityksellä ehkä minäkin söisin sitten;D

  VastaaPoista
 8. niin yaelian, ruisleivityksellä se ovat aivan eri asia...

  VastaaPoista
 9. Kalamössöstä valmistetut kalapuikot on yök! Ne saa jäädä kaupan pakastealtaaseen. Kalapuikkoja löytyy kuitenkin ihan fileestäkin tehtynä, ja ne ovat jo paljon parempia. Siitä huolimatta, kyllä itse tehdyt on aina itse tehtyjä. Jokin aika sitten ostin kokeeksi ruiskorppujauhoja, mutten ole vielä ehtinyt testaamaan. Pakastimessa olisi kuitenkin haukea odottelemassa, joten ehkä voisi kalapuikkojakin tehdä.:)

  VastaaPoista
 10. hei maistuis varmaan sullekin! ja anteeksi etten ole vielä tähän kommenttiisi vastannut, olen huomannut että joskus kun blogiin ilmestyy monta kommenttia samoinih aikoihin joskus joku niistä jää huomaamatta. asia jota pahoittelen, joo nau kaupasta ostetut mössöpuikot ovat aivan kamalia, ja varsinkin suomessa kun kalapuikot yleensä on seitiä jota en syö, ei vaihtohetoja ole muita kuin itse tehdä ne kalapuikot. ja mun on sanottava että ruiskourrpujauhot tekevät tavallisestakin arkiruoasta aivan erinlaisen jos on tottunut valkosiin mauttomiin pullakorppujauhoihin, rukiissa sentään on aromia ja syvyyttä!;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...