Pari vuotta sitten kirjoitin vasta-aloittelevan kotikokki
mielessä tekstin keittiön minimivarustuksesta, ja nyt pari vuotta myöhemmin
ruokabloggaamista ajattelin laajentaa vähän kertomalla mitä keittiövempaimia
sun muita juttuja kannattaa hankkia kunhan ruoanlaiton makuun on päässyt, ja
mitä muita juttuja voi olla hyvä olla keittiössä näiden perusvarusteiden
lisäksi.
Pumppupullo tiskiaineelle
Yksi asia jonka halua tässä heti ensimmäisenä mainita on
tiskiaine, siis käsin pesuun tarkoitettu astinapesuaine ja tämä liittyy pieniin apulaisiin keittiössä
mutta pätee tavallaan meihin vähän isompiinkin tiskaajiin. Jälkikasvun pienenä
ollessa huomasin että tiskiaineen kulutus kasvoi huimasti, se jopa moninkertaistui
ja tämä siitä huolimatta että meillä oli tiskikone. Asiaan liittyi muutenkin
hyvin iso vedenkulutus, onneksi omasta kaivosta, ja keksin kerran kaataa tiskiainetta
tyhjään käsisaippuan pumppupulloon. Tällä tavalla säästyy tiskiainetta koska pienen pienet kätöset eivät samalla tavalla osanneet käyttää
sitä ja tiskiainepullosta suoraan ylösalaisin kaataminen tyssäsi.
Salaattilinko salaatille ja yrteille |
Tämä pumppupullo vähensi muutenkin tiskiaineen menekkiä
joten suosittelen sitä lämpimästi. Pumpusta on helppo annostelle jopa märin
käsin tiskiainetta. Pumppupullon voi tiskata, ja vaihtaa uudempaan jos se alkaa
näyttää nuhruiselta ja täyttää sillä tiskiaineella josta itse pitää ja joka
toimii parhaiten.
Tiskihanskoja olen käyttänyt jo monen monta vuotta ja niiden
käyttö vaatii jonkin ajan sisäänajon ennekuin se toimii aivan itsestään.
Tiskihanskoja säästävät käsien ihoa ja vältyt osittain
käsien rasvaamiselta, myös muoviset kertakäyttöhanskat ovat suositeltavia
niissä kohdissa joissa on pitkään kosketuksessa ruoan kanssa.
Perunakintaat vihanneksille ja juureksille |
Talouspaperi, cocktailtikut, elintarvikenaru, alumiinifolio,
muovikelmu ja voipaperi ovat itsestäänselvyys sekä keittiöpyyhkeet ja tiskausvälineet kuten tiskiharja,
tiskirätti mutta myös tiskisieni. Tiskiliinoina käytän nykyään vain Ekelundin bambutiskiliinoja, ja olen jopa todennut että niiden kestävyys ja käyttöaika on pidempi kuin se mitä valmistaja niille lupaa.
Tiskisieni vai tiskiharja
Tiskisieni on oivallinen apu tiskiharjan ohessa ja minulla on tapana käyttää tiskisientä enemmän
käsin tiskaamisessa kuin harjaa. Tiskisienellä saa kaiken paremmin puhtaaksi
kunhan vain kädellä mahtuu tai sormin. Pulloharja taas on oivallinen apuväline
saada kaikki pullot puhtaiksi mehua ja liköörejä varten.
Perunakintaat ovat olleet oivallinen osto, niitä käytän
varsinkin kesällä ja syksyllä perunoiden sekä muiden vihannesten kuten
maa-artisokkien harjaamiseen ja puhdistukseen.
Kalanruotopihdit |
Kalapihdit ja kalakattila
Samat ovat jo olleet kalapihteinä ja vian tähän käyttöön
tarkoitettuna parisen vuosi kymmenet vaikkeivät siihen olleet tarkoitettu,
toimii tosi hyvin esimerkiksi lohen pystyruotojen poistamiseen. Ja kun kalasta
puhutaan on kalakattila hyvä jos keittää kalaa kokonaisena. Kalamiehen vaimolla tai itse kalastusta harrastavalla
pitkä ja kapea fileerausveitsi auttaa leikkaamaan graavikalasta koko kalan levyisiä
ohuita kalaviipaleita. Kalapihdeiksi otin aikoinaan käyttöön aivan tavalliset
pihdit joissa toinen kärki mennyt poikki.
Keittiövaaka on tietenkin tärkeä jos leipoo paljon, mutta
myös säilönnässä on tärkeää tietää miten paljon mitäkin on. Digitaalinen vaaka
on ollut erityisen hyvä ostos mutta tavallinen vanhan aikainenkin vaaka toimi
hyvin ja punnitsen raaka-aineet grammoittain, minulla ei ole toistaiseksi ollut
tarpeen tietää grammojen kymmenesosia.
Digitaalinen keittövaaka |
Salaattilinko oli viimekesän hankinta perunakintaiden
lisäksi ja se toimii sekä marjojen huuhteluun hilloamisen yhteydessä kuten
villiyrttien ja salaatin huuhteluun ja kuivaamiseen, salaattia ja yrtit ovat
nopeammin käyttövalmiita kuin keittiöpyyhkeellä kuivattuina.
Mandoliini taas on ollut huippu kiva ostos, ohuen ohuita
viipaleita saa nyt näppärästi ja helposti. Ei tarvitse olla mikään
kallisvempain, niitä löytyy ihan kelvollisia edullisiakin kaupasta.
Lihamittarista on apua moneen kuin vain paistin
kypsennykseen, ja digitaalinen jossa ajastin on viimeisin version jonka olen
ostanut. Toimii kivasti johdolla kypsennettävästä lihasta uunin ulkopuolelle olevaan
mittariin. Jogurttitermos ja lämpömittari on hyvä olla jos harrastaa jogurtin
valmistusta enemmänkin.
Pienet kakkuvuoat kuivakakuille |
Ruoan esille pano
Kun kaikki perusvarusteet ovat ostettu voi alkaa panostaa ruoan
kauniisti esille panoon kuten kakkuvateihin, isoihin tarjoilulautasiin,
tarjoiluvateihin ja kulhoihin sekä salaattiottimiin, kastikekauhoihin ja kulhoihin
sekä tarjottimiin. Paperiset muffinssivuoat leivoksiin ja kakkupaperia
kakkuvadille kakun alle.
Kiva lisä on myös investoida kangasservietteihin joita lämpimästi
suosittelen, olen niitä käyttänyt jo niin pitkään etten niistä luopuisi, tapa on
pinttynyt ja pysyvä. Pesen ja liotan mieluummin kangasservietin kuin heitän
käyttämättömän paperiservietin roskiin kakkukahvien jälkeen.
Kakkuvuokia, rengasvuokia
sekä muffinssivuokia on hyvä olla jo harrastaa leivontaa ja jälkiruokia. Samoja leivontavuokia voi myös käyttää hyytelöiden ja moussen
muotteina. Kaulin
on joka naisen oikeus, vaikka itse mieluummin tarpeen tullen pamauttaisin raskaalla valurautaisella grillipannulla kuin
kaulimella.
Piikkitela näkkileivän rei'itykseen |
Lasipurkkeja sekä pulloja kannattaa ottaa talteen kun
säilykkeet on niistä syöty loppuun ja hpudistaa valmiiksi niiden köyttöä odottamaan säilöntään, jollei halua ostaa uusia ja käyttämättömiä kaupasta. Ja hyötykasvikuivurista
on ollut suurta sekä nimensä mukaista hyötyä että iloa viime syksynä suppilovahveroiden sun muiden sienten sekä marjojen
ja vihannesten talteen otossa. Ja parhain keittiövempaimeni taitaa olla
puolisoni hankkima piikkitela jota käytän näkkileivän leipomisessa leivän rei’ittämiseen haarukan sijaan.