Aito lakkahillo, se kullan keltainen makea hillahillo.
Kauniin hohtavaa läpikuultavaa hilloa suomuuraimesta. Herkullista hilloa hillasta jälkiruokiin ja lettujen kanssa.
Rakkaalla kullan keltaisella marjalla on monta nimeä ja se
on yksi niitä eksoottisimpia hilloja jota meillä täällä Pohjoismaissa on joka
meille on itsestään selvää. Lakkahillon hinta vuodesta toiseen vaihdellut,
ainakin torilla myytynä ja lakkahillo, tai suomuurainhillo, on aina hyvin
ulkomailla kelvannut tuliaiseksi, mutta sen lisäksi se oli asia jota itse muun
muassa halusin tuliaisena täältä suomesta tuliaiseksi ulkomailla asuessani.
Tuoreet lakat kattilassa sokerin kanssa |
Vadelmahillo
on suosikkini, mutta hillasta valmistettua hillo on jotenkin vieläkin
hienompaa, kullan keltaisia isoja vadelmia joissa aivan yhtä ihanan rapeita
siemeniä, ja mitä parasta hillalla on vielä terveysvaikutuksiakin. Hilla on
taas yksi niitä meidän pohjoismaiden superfoodeja, ja joita meidän kannattaisi
hyödyntää sen soijaan että tuotamme tänne ulkomaalaisia marjoja aivan turhaan,
kun omiakin on luonnossa villinä.
En ole vielä löytänyt sopivaa hillasuota täällä Pirkanmaalla,
eikä minulla huono-onnisena ole anoppia Kuusamossa joka sitä minulle keittäisi.
Ei edes rakkaalla puolisollani, joka on sekä himomarjastaja että
himosienestäjä, ole tiedossa hyvää paikkaa vaikka on aina asunut Tampereella joten
joudun vielä toistaiseksi sen hyvän ja salaisen hillasuon puutteessa oikaisemaan
laiskan emännän tyyliini käyttämällä pakastettua hillaa. Joten jos sopivan
salainen hillasuo on tiedossa lähimaastossa olisin kiitollinen vinkeistä.
Hillahillo porisemassa kattilassa |
Lakkahillon valmistustapa on identtinen oli sinulla sitten
tuoreita tai pakastettuja marjoja käytössä, pakastemarjoja ei vain tarvitse
perata ennen keittämistä. Tällä hillahillo reseptillä saat noin yhden
purkillisen lakkahilloa ja voit itse säätää sen sokerimäärän, huomaa vain että
sokeri ei ole vain makeutusaine vaan se on myös säilöntäaine joten mitä
vähemmän sokeria käytät, sitä lyhyempi säilyvyys. Sokerina ei kannata käyttää
liian aromaattista sokeria, lakalla on niin herkullinen ja omintakeinen maku
ettei se tarvitse mitään lisämausteita vaan se on parhaimmillaan aivan
pelkistettynä ja aivan omana itsenään hillossa vain sokerin kanssa. Tähän voi
myös käyttää hillosokeria jos haluaa, itse teen lakkahillon tavallisesta
ruokosokerista ilman mitään pektiiniä.
Sokerin määrä vaihtelee sen mukaan miten
kirpeitä marjat ovat, mutta myös tietenkin sen mukaan miten makeaa hilloa
haluat. Itse aloitan hillon keittämisen pienemmällä määrällä ja lisää sitä jos
sille on tarve. Muista vain keittää sokeria kymmenisen minuuttia, eikä vain
sulattaa sitä hillon sekaan, ja kuoria sen pinnalta siihen mahdollisesti
muodostunut vaahto. Sokerin on myös säilöntäaine, ai vain makeuttaja joten
ilman mitään sokeria, tai käyttämällä jotain makeuttajaa kuten esimerkiksi
Steviaa, hillolla ei ole samaan säilyvyyttä. Kaikista ihaninta on se hillo joka
ei enää mahdukaan purkkiin ja jää yli, ja jolla saa herkutella heti lämpimänä.
Suomuurain hilloa |
Huomaa että hillon keittämisessä sekä muussa säilönnässä on
noudatettava puhtautta jotta hillo säilyy joten käytä huolellisesti
puhdistettuja ja steriloituja hillopurkkeja ja kansia, äläkä kosketa purkkeja
käsin niiden sisäpuolelta. Avattua hillopurkkia kannatta säilyttää jääkaapissa,
muuten hillo säilyy jopa vuoden, pari avaamattomana huoneenlämmössä suojassa auringonvalolta.
Lakkahillo
500 g lakkoja
200–300 g ruokosokeria
1 dl vettä
Perkaa tuoreet marjat lehdistä sekä muista roskista ja
poista niistä tyvet jos niihin on se jäänyt. Mittaa sokeri kattilaan ja lisää
vesi marjojen kanssa. Kiehauta ylös marjat ja anna niiden kiehua miedolla
lämmöllä parisen kymmentä minuuttia. Kuori hillon pinnalta kaikki siihen
muodostunut vaahto isolla lusikalla. Kokeile hillon paksuutta tipauttamalla
tippa kylmään veteen ja jos hillo jää palloksi veteen on se valmista. Muuten keitä
sitä lisää kunnes se on tarpeeksi paksua. Tarkista myös sen makeus, ja lisää
sokeria jos se on sinusta liian kirpeää. Anna hillon kiehua kymmenisen
minuuttia lisää jos lisäät siihen sokeria, ja muista kuoria vaahto pois. Kaada
lakkahilloa huolellisesti puhdisteltuihin ja steriloituihin lasipurkkeihin.
Sulje tiiviillä kansilla kun hillo on vielä lämmintä jotta purkkiin muodostuu
tyhjiö, tämä tyhjiö parantaa hilloin säilyvyyttä. Anna hilloin jäähtyä kokonaan
huoneenlämmössä. Tämän jälkeen voit säilyttää hilloa vaikka huoneenlämmössä tai
viileässä ruokakomerossa jossa se säilyy vähintään vuoden ajan avaamattomana.