22. helmikuuta 2013

Hyväksi käytetyt porkkanat




Herkulliset grillatut lisukeporkkanat. Kanaliemessä pitkään haudutetut, villillä kangasajuruoholla maustetut grillatut porkkanat. Porkkana käytetty hyväksi kanaliemeen ja tämän jälkeen paahdettu ihanan makeiksi grillissä.

Joskus tulee mietittyä mitä sitä tekee, toisinaan taas toimet menevät aivan automaattisesti siten kun sen on alkujaan oppinut, hyvänä esimerkkinä liemen keittäminen. Lientä keittäessä tulee tavasta heitettyä pois kaikki siihen käytetyt vihannekset, asia joka on aivan järjetön. Joten mietin asiaa ja keksin hyvän tavan saada hyödynnettyä liemeen käytetyt porkkanat.
Idea syntyi kun keitin taas kerran kanalientä kokonaisesta kanasta, mietin että kun ne porkkanat paloitellaan ja liemen keittämisen jälkeen heitetään pois hyödyttäminä, miksei niitä voisi keittää kokonaisina ja hyödyntää liemen keittämisen jälkeen ruoaksi?

Kokonainen kananpoika porkkanoiden kanssa liemikattilassa
Ja jollei sinulla juuri nyt kanaliemelle keittokattilaa hellalla heität vain kokonaiset kuoritut porkkanat kattilaan ja hautumaan kypsiksi jonka jälkeen ne paahdetaan grilliparilalla tai ulkogrillillä mahtavan paahtuneiksi ja maukkaiksi. Kauniiksi paahtuneet porkkanat vain kulhoon voinokareen, etikkatilkan ja villitimjamin kukkien kanssa varovasti sekaisin. Ja voila, olet saanut aikaiseksi porkkanoita joita kelpaa syödä alkuruokana, lisukkeena grillipihville tai pääruokana kasvissyöjälle.

Jos teet porkkanoita kasvissyöjälle tai vegaanille on valmistapa kuitenkin hieman eri, et voi samalla keittää kanalientä koska vegaanit eivät syö kanaa vaan nämä porkkanat ovat kokonaisina keitettävä kasvisliemessä joka saa haihtua ja imeytyä porkkanoihin ja öljytilkan kanssa haudutusaikana, jonka jälkeen ne paistetaan samalla tavalla parilalla tai grillillä ja saavat lisäkseen laktoosittoman vaihtoehdon, vegaanille sopiva oliiviöljytilkka korvaa sen voinokareen. Varo kuitenkin porkkanoita, pitkään haudutetut porkkanat ovat erittäin pehmeitä ja menevät helposti paloiksi joten käsittele niitä hellästi. 

Jollei sinulla ole kuivattua kangasajuruohoa voit korvata sen joko kuivatulla tai tuoreella timjamilla . Kuivattua timjami tähän määrään porkkanoita tarvitset noin teelusikallisen, saman määrän kuin kangasajuruohoakin. Tuoretta huolellisesti huuhdeltua ja kuivattua sen sijaan tarvitset noin 5-6 isoa oksaa josta revit lehdet irti. Tuoreen timjamin varretkin voi halutessaan käyttää jos ne ovat hentoja eikä ole liian puisia kuten tähän vuoden aikaan joskus tuppaa olemaan.

Liemessä pitkään haudutetut porkkanat
Tämä ruoka onnistuu parhaiten isoista talviporkkanoista, hennot kesäporkkanat ovat parhaimmillaan omana itsenään eivätkä tarvitse mitään lisämausteita. Saat tällä tavalla ne tylsät ja keitetyt lisukeporkkanat maukkaimmiksi, mutta miksei porkkana voi olla omana itsenään myös pääroolissa kasvisruoassa. Noin puolitoista tai kaksi porkkanaa per ruokailija on sopiva määrä jos tarjoat porkkanoita lisukkeena. Jos porkkanat ovat pääruokana tarvitset noin kolmisen isoa porkkanaa jokaiselle. Porkkanoiden hauduttaminen onnistuu myös lihaliemessä, jolloin porkkanat saavat vieläkin lihaisamman maun.

Ja jos pidät porkkanoista mutta haluat saada niihin vähän eroa kerrasta toiseen kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni inkivääriporkkanat. Sekin on hyvä tapa saada tylsät talviporkkanat heräämään eloon. Tällä reseptillä saat hyväksi käytettyjä porkkanoita lisukkeeksi neljälle hengelle.

Hyväksi käytetyt porkkanat
8 porkkanaa
kanalientä
voinokare
1 tl kuivattua kangasajuruohoa
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
suolaa

Kuori porkkanat ja laita ne kokonaisina kattilaan. Lisää kattilaan kanalientä kunnes porkkanat juuri peittyvät. Kiehauta liemi ylös ja jatka porkkanoiden hauduttamista miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kaikki liemi on imeytynyt niihin ja kattilan pohjalla on jäljellä vain vähän kosteutta. Nosta porkkanat paahtumaan kuumalle hiillokselle ja anna niiden paahtua kunnolla ja kauniin ruskeiksi. Pistä valmiit porkkanat kulhoon. Lisää kulhoon voinokare, kangasajuruohoa sekä ripaus suolaa ja anna voin sulaa. Sekoita porkkanoita varovasti jotteivät ne mene rikki. Lorauta kulhoon tilkka balsamietikkaa ja sekoita kaikki kunnolla. Tarjoile porkkanat joko lisukkeena tai alkuruokana.

13 kommenttia:

  1. Mä taas tykkään niistä liemessä keitetyistä vihanneksista;D
    Kiva porkkanohje:) Oletko muuten koskaan kokeillut marokkolaiseen tapaan tehtyjä porkkanoita,on aivan ihanaa:)

    http://articles.latimes.com/2011/jun/09/food/la-fo-calcook-rec4-20110609

    VastaaPoista
  2. Oikee veikee respa :D varmasti oli hyviä

    VastaaPoista
  3. hei yaelian ja kiitos kommentistasi, juu olen syönyt samanlaista marokossa, muttei ollut iahn noin paljon eri mausteita, oli vähän pelkistetympi versio "samasta salaatista" jossa jeeraa ja inkivääriä ja kastike vain sitruunamehulla sekä persiljaa korinterin sijaan.;)

    VastaaPoista
  4. hei nanna ja kiitos kommentistasi. ei ole vain hyvä nimi, vaan ihan oikeasti hyvä tapa hyväksi käyttää niitä porkkanarassuja poisheittämisen sijaan:)

    VastaaPoista
  5. hei chef jones, ja kiitos kommentistasi. kannattaa muuten kokeilla lihaliemessä keitettyjä porkkanoita sitten kesällä grillatun lihan lisukkeena!

    VastaaPoista
  6. Kangasajuruoho ei olekaan tuttu villi. Täytyy tutustua. Kiitos vinkistä!

    Mihis muuhun olet sitä käyttänyt?

    VastaaPoista
  7. hei merituuli ja kiitos kommentistasi, pidän erityisesti kangasajuruohon kukinnoista joita käytän myös kuivattuina mutta tuoreen aparas. mulla on sitä mm aromivoissa, villimpi karjalanpaisti, palterohaperopastassa, suppilovahvero ja koivinpunikkitattikitossa... blogin hakutoiminto vain on tökkinyt viime aikoina ja jouduin sen poistamaan...mutta googlaamalla blogin nimellä ja halutulla raaka-aineella näyttäisi löytymään paremmin vaikkei kaikki joissa sitä olen käyttänyt.;)

    VastaaPoista
  8. Maukkaaksi taipuu porkkana näin. Samaa olen minäkin pohtinut ja enpä ole heittänyt porkkanoita pois vaan pinonut lautaselle. Saman kohtalon kokevat muutkin kasvikset, oli ne sitten missä ruuassa tahansa? Kaikki talteen..

    VastaaPoista
  9. hei maireanna ja kiitos paljon kommentistasi! hyvä että ruoka menee hyviin suihin ja häydynnetään, näitä kannattaa kokeilla grillattuina...ja vaikka porkkanoiden kaksinkertainen kypsennys voi kuulostaa liioitelulta saavat ne grillihiillokselta aivan eri ulottuvuuden kun ne vähän paahtuvat ja karamellisoituvat.

    VastaaPoista
  10. tuli vain mieleen että niitä villiyrttireseptejä löytyy lisää blogista hakusanalla/tunnisteella villiyrtit. siellä on reseptejä joissa käytetty mm käenkaalia, pihasauniota, pihatataria, kanervaa ja siankärsämöä tämän tässä teksissä mainitun kangasajuruohon lisäksi.

    VastaaPoista
  11. Porkkanat takuulla herkullisia, minulla hiukan erilainen porkkanaohje, joka myös sopii lisukkeeksi. Värikin on porkkanoissa jo niin houkutteleva ja monen vuoden tyrkytyksen jälkeen muksutkin pitävät siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei sarppu ja kiitos kommentistasi. porkkanat on herkkua, ja odottelen taas innolla kesän satoa jolloin taas tiedossa värillisiä porkkanoita...;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...