21. elokuuta 2012

Kanapyttipannu herkkutateilla



Rapeaksi paistettuja uusia perunoita, herkkutattia, kanaa ja kevätsipulia, kanapyttipannua.
Pyttipannua jossa ainoastaan kolmea raaka-ainetta ja suurin osa löytyy jääkaapin perukoilta jo valmiina.

Sienisatoa korissa
Jälkikasvu oli hyvin innostuneita sienenkerääjiä kunnes se maailman kuulu murkku iski, nyt ei ole olut kuin kaksistaan sienimetsässä puolison kanssa vuosikausiin. Muistan kuitenkin vielä elävästi kun esikoinen tuli kotiin kaveriltaan noin viiden vuoden ikäisenä kantaen herkkutattia sylissään. Sieni oli melkein yhtä kookas kuin pentu joka sitä ylpeänä esitteli äidilleen. Enkä muista koskaan ennen sitä, enkä sen jälkeen, nähneeni yhtä isoa ja virheetöntä herkkutattia. 

Herkkutattia kutsutaan joskus myös nimellä Porcini kun halutaan hienostella, Porcini on herkkutatti italiaksi. Ruotsin kuningas Kaarle Juhana XIV oli erityisen mieltynyt herkkutattiin joten sitä kutsutaan Kaarle Juhanan sieneksi ruotsissa ja mielestäni herkkutatti on melkein sienien kuningas, ihanan pähkinäinen maultaan ja se kestää hyvin kypsennyksen. Tässä sienet vain ruskistetaan sipulin kanssa ja muuta jo ennestään kypsennetyt ainekset vain lämmitetään pannulla.

Uudet keitetyt siiklit
Uudet perunat ovat herkullisia, ja ne ovat hyvä hyödyntää uusiokäyttämällä ne paistiperunoina ja tässä käytin niitä tähteeksi jääneen sunnuntain paahdetun uunikanan seuraksi kanapyttikseen. Keitin epätoivoisesti enemmän uusia perunoita kuin ruokailijamäärä olisi vaatinut ja epäonnistuin arvioimaan tarvittavan määrän melkein koko kesän ajan, tämä kai johtui siitä että uudet perunat olivat erityisen maukkaita. Perunat voi tietenkin myös keittää pyttipannu varten mutta varmista että perunat ovat maukasta perunalajiketta, uudet perunat ovat tämän ruoan juju.

Ja tämä kanapyttipannu on ensimmäinen hävikistä herkuksihengessä jossa uusiokäyttämällä ne eiliset keitetyt uudet perunat sunnuntaina tähteeksi jääneen kanan kanssa valmistetaan ruokaa. Lisäämällä näiden kahden sekaan tuoretta punasipulia sekä metsästä juuri noukittuja tuoreita herkkutatteja ja ruoan menestys on taattu. Harva tuskin huomaa että ruoka on ruoantähteistä valmistettua.
Tähän voit hyödyntää kypsennettyjä ylijäänteitä koipireisiä tai kananrintaa, noin kaksi koipireittä tai yksi iso rintafilee riittää kahdelle hengelle kun lisäksi on tuoreita suoraan metsästä kerättyjä herkkutatteja uusien keitettyjen perunoiden lisäksi. 

Voinokare kuumalla pannulla
Jotta ruoka saisi sen oikean pähkinäisen paahtuneen maun kannattaa tähän ruokaan ehdottomasti käyttää voita paistamiseen, joten jollet siedä laktoosia valitse laktoositon voi. Ja jos pidät pyttipannusta ja haluat jääkaapistasi hyödyntää kaiken tähteeksi jääneen ruoan kannatta sinun myös lukea, jollei jopa kokeilla reseptejäni Kalastajan pyttipannu, Rydbergin pihvi, Kellarimestarin pyttipannu sekä Pyttipannua joulukinkusta jotka kaikki ovat variaatioita samasta tutusta ruoasta, pyttipannusta. Vegaanin taas sen sijaan kannatta kokeilla reseptiäni vegaanipyttipannua. Tässä valitsin kuitenkin perinteisestä poiketen tarjoilla kanapyttipannun ilma sitä paistettua munan valkuaista ja raakaa munan keltuaista tarjottuna omasta kuorestaan pyttipannun kanssa. Tällä reseptillä saat lämmintä arkiruokaa neljän hengen perheelle tuttuun tapaan.

Kanapyttipannu herkkutatilla
10 keitettyä uuttaa perunaa
2 punaista kevätsipulia
2 kanankoipea
2 isoa herkkutattia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

Huuhtele sipuli huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Perkaa sienet, älä pese niitä vaan harjaa ne huolellisesti ja leikkaa tyven multaiset kohdat pois. Irrota kanaliha luista ja viipaloi kanaliha sentin paksuiiksi viipaleiksi joko käsin tai veitsellä. Halkaise keitetyt perunat neljään osaan pituussuunnasta.  Kuori sipulit ja suikaloi ne. Leikkaa myös sienet noin puolen sentin viipaleiksi. Ruskista sekä kana, sipuli että sienet kevyesti kauniin ruskeiksi kuumalla paistin pannulla voinokareessa aika ajoin sekoittaen. Takista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla suoraan myllystä. Tarjoile ruoka heti lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Herkkutatit ovat niin herkullisia,ei ihmekään että ovat sen nimisiä.Täällä minun suunnallani on eräs sienifarmi,joka myös herkkutatteja viljelee,ja joita myydään sellaisessa 2 kappaleen tarjottimessa.Eivät takuulla maistu samalle kuin suoraan metsästä poimitut mutta olen pari kertaa ostanut.

    VastaaPoista
  2. Minun tyttöni oli nyt mukanani sienestämässä ja jaksoi jopa kinnostua sienten poimimisesta, kuten myös mustikoiden poiminnasta /syömisestä. :-)
    Toivotavasti kiinnostus kestää vanhuusvuosiin saakka. :)

    Pitäisi keksiä hyviä sieniruokareseptejä, jotta 4-vuotias tyttöni tykkäisi sieniä enemmän syödäkin. Kerran olen laittanut sieniä luomu -naudanjauhelihapihvien joukkoon ja ne on tullut syötyä meillä ainakin hyvin...

    VastaaPoista
  3. hei yaelian ja kiitos kommentistasi. en tiennytkään että herkkutatteja voi viljellä, luulin ettei sen kanssa vieläkään ole onnistuttu kaupallisesti ja vielä israelissa, vau! no onneksi voit niitä siellä ostaa, kuivatut porcinit olisivat varmaan vieläkin kalliimpia kuin viljellyt herkkutatit.

    VastaaPoista
  4. heu ajatus83 ja kiitos kommentistasi. olen sitä mieltä että niitä asioita joita pienenä oppii sitä myös aikuisena itse tekee. itse opin sienstämään mamman ja isäni opastuksessa jotka kummatkin olivat intohimoisia sienestäjiä, ja jälkikasvu oli ennen aina mukana metsässä muttei vielä ole itse lakanut sienestämään. sienruoat voivat joskus olla suuri haaste, jälkikasvu ei syönyt kuin kanterelleja, itse taas en suostunut syömään mitään ennen kuin aikuisena..saa nähdä miten sen kanssa käy, ja lapsena opittuja makuja joihin on jo silloin tottunut kuitenkin yleensä kaipaa aikuisena...kivaa kun näytät tyttärellesi hyvää esimerkkiä ja hän oppii äidiltään pienestä pitäen keräämään sekä sieniä että marjoja. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...