10. elokuuta 2012

PikaetikkakurkutOhuen ohuita jaden vihreitä läpikuultavia kurkkuviipaleita makeassa tillillä maustettuja etikkaliemessä, herkullinen lisuke paistille kuin paistille, oli se sitten riista tai häränlihaa.

Pikaetikkakurkut tillillä
Tätä meillä syötiin usein kesäisin, isäni piti erittäin paljon avomaan kurkusta, ja äitini viljeli sitä hänelle aina kasvimaassa. Tämä on oivallista voileivälle maustekurkun sijaan, tai sunnuntaipaistin lisukkeeksi ja sitä voi valmistaa talvellakin. 

Alkuperäisessä reseptissäni tähän käytetään persiljaa mutta minä käytän tähän persiljan sijaan aina tilliä. Kurkku on tavallista pitkään kasvihuonekurkkua, sen voi myös halutessaan valmistaa avomaankurkusta jota isäni usein kesäisin teki, ja se valmistetaan päivää ennen kuin se on tarkoitus syödä, ja kurkku on hyvin samantapainen kuin suomalaiset hölskykurkut. Kurkun voi joko kuoria tai jättää kuorimatta, tämä on makuasia, mutta kurkun pinnasta voi myös kuoria vain osan jolloin saa sen reunoista jännän näköisiä.

Pikaetikkakurkut persiljalla
Kuori kurkku perunankuorijalla tai raasta sen kuori niin kurkku näyttä hauskemmalta. Leikkaa kurkku ohuen ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä, tai viipaloi ne joko juustohöylällä tai mandoliinilla niin ohuiksi kuin vain suinkin, melkein läpinäkyviksi. Kurkkuviipaleet itketetään suolalla, jonka jälkeen ne maustetaan yön yli jääkaapissa makeassa etikkaliemessä. 

Raidallinen kurkunkuori
Kurkkuviipaleet kannattaa jättää painoon nesteen pinnan alle jotta ne kunnolla maustuvat. Kurkut säilyvät jääkaapissa tiivisti muovilla peitettyinä kolmisen päivää. Käytä tähän keitettyä kokonaan jäähtynyttä vettä. Kurkku säilyy noin pari, kolme päivää jääkaapin kylmässä säilytettynä omassa liemessään kulhossa tiivisti muovilla peitettynä.

Pikaetikkakurkut
1 kurkku
1-2 tl suolaa
1 rkl tilliä

Etikkaliemi:
½ dl väkiviinaetikkaa (12 %)
1 dl sokeria
1½ dl vettä
ripaus valkopippuria
tilliä tai persiljaa oman maun mukaan

Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöliinalla huuhtele myös kurkku jollet kuori sitä, tai kuori se. Leikkaa kurkusta ohuita viipaleita ja pane ne kulhoon. Suolaa kurkkuviipaleet ja pane jotain painoksi jotta kurkku pysyy sen nesteen pinnan alla jota se kulhoon itkee. Kaada kaikki kulhoon muodostunut vesi pois siivilässä. Keitä etikkaliemi ja anna sen jäähtyä. Pane kurkkuviipaleet takaisin kulhoon ja kaada jäähtynyt etikkaliemi niiden päälle. Lisää kulhoon hienonnettua tilliä tai persilja oman makusi mukaan, mausta kurkut myös ripauksella valkopippuria. Peitä kulhon tiiviisti muovilla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään jolloin kurkut ovat valmiita syötäväksi.

4 kommenttia:

 1. Tuttu lisäke kesällä. Tilliä minäkin laitan, persiljaa ilmestyy vain koristeeksi lautaselle. Sehän on hyvä raudan lähde.

  VastaaPoista
 2. hei anna, ja kiitos kommentistasi. on hyvä että käytät vielä perinteisiä vanhan ajan hyväksi todettuja lisukkeita. harvat nykyän ovat edes kuulleet niistä lisukkeista, saati sitten maistaneet niitä lisukkeita, joiden kanssa me kasvoimme ja haluan uistuttaa niistä ja tällä tekstillä herättää opikaetikkakurkut taas henkiin jotta ne pääsevät oikeuksiinsa.

  VastaaPoista
 3. Onneksi löyty ohje täältä. Poikasena äiti teki useasti ja soli tosi hyvvää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. on aina yhtä suuri ilo voida olla avuksi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...