Ohuen ohuita jaden vihreitä läpikuultavia kurkkuviipaleita
makeassa tillillä maustettuja etikkaliemessä, herkullinen lisuke paistille kuin
paistille, oli se sitten riista tai häränlihaa.
Pikaetikkakurkut tillillä |
Tätä meillä syötiin usein kesäisin, isäni piti erittäin
paljon avomaan kurkusta, ja äitini viljeli sitä hänelle aina kasvimaassa. Tämä
on oivallista voileivälle maustekurkun sijaan, tai sunnuntaipaistin lisukkeeksi
ja sitä voi valmistaa talvellakin.
Alkuperäisessä reseptissäni tähän käytetään persiljaa
mutta minä käytän tähän persiljan sijaan aina tilliä. Kurkku on tavallista
pitkään kasvihuonekurkkua, sen voi myös halutessaan valmistaa avomaankurkusta
jota isäni usein kesäisin teki, ja se valmistetaan päivää ennen kuin se on
tarkoitus syödä, ja kurkku on hyvin samantapainen kuin suomalaiset
hölskykurkut. Kurkun voi joko kuoria tai jättää kuorimatta, tämä on makuasia,
mutta kurkun pinnasta voi myös kuoria vain osan jolloin saa sen reunoista jännän
näköisiä.
Pikaetikkakurkut persiljalla |
Kuori kurkku perunankuorijalla tai raasta sen kuori niin
kurkku näyttä hauskemmalta. Leikkaa kurkku ohuen ohuiksi viipaleiksi terävällä
veitsellä, tai viipaloi ne joko juustohöylällä tai mandoliinilla niin ohuiksi
kuin vain suinkin, melkein läpinäkyviksi. Kurkkuviipaleet itketetään suolalla, jonka
jälkeen ne maustetaan yön yli jääkaapissa makeassa etikkaliemessä.
Raidallinen kurkunkuori |
Kurkkuviipaleet kannattaa jättää painoon nesteen pinnan alle jotta ne kunnolla
maustuvat. Kurkut säilyvät jääkaapissa tiivisti muovilla peitettyinä kolmisen
päivää. Käytä tähän keitettyä kokonaan jäähtynyttä vettä. Kurkku säilyy noin
pari, kolme päivää jääkaapin kylmässä säilytettynä omassa liemessään kulhossa tiivisti
muovilla peitettynä.
Pikaetikkakurkut
1 kurkku
1-2 tl suolaa
1 rkl tilliä
Etikkaliemi:
½ dl väkiviinaetikkaa (12 %)
1 dl sokeria
1½ dl vettä
ripaus valkopippuria
tilliä tai persiljaa oman maun mukaan
Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen kuivahtaa
puhtaalla keittiöliinalla huuhtele myös kurkku jollet kuori sitä, tai kuori se.
Leikkaa kurkusta ohuita viipaleita ja pane ne kulhoon. Suolaa kurkkuviipaleet
ja pane jotain painoksi jotta kurkku pysyy sen nesteen pinnan alla jota se kulhoon
itkee. Kaada kaikki kulhoon muodostunut vesi pois siivilässä. Keitä etikkaliemi
ja anna sen jäähtyä. Pane kurkkuviipaleet takaisin kulhoon ja kaada jäähtynyt
etikkaliemi niiden päälle. Lisää kulhoon hienonnettua tilliä tai persilja oman
makusi mukaan, mausta kurkut myös ripauksella valkopippuria. Peitä kulhon
tiiviisti muovilla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään jolloin kurkut
ovat valmiita syötäväksi.