Vieraskynä: Andalusian auringossa
Etelä-Espanjan aurinkorannikko ei
koskaan minua erityisemmin houkutellut, mutta hankittuamme sieltä talon joitain
vuosia sitten huomaan ihastuvani tuohon seutuun aina vain uudestaan. Ja mikä
sen parempi keino uppoutua uuteen kulttuuriin kuin ruoan kautta. Tervetuloa
siis makumatkalle Andalusiaan!
Mitä syödään?
Andalusia on yksi Espanjan 17
autonomiasta - ja yksi omasta historiastaan ja ominaispiirteistään ylpeimpiä
(vaikka kaikki kai näin omaa aluettaan kohtaan tuntevat...). Se on pitkään
ollut myös yksi köyhimmistä, mutta samaan aikaan sen kulttuurinen rikkaus on
omaa luokkaansa - monet espanjalaisiksi mielletyt perinteet (härkätaistelu,
flamenco, gazpacho...) ovat kotoisin juuri täältä. Toinen Andalusialle
erityisleimansa antava tekijä on sen historia arabivalloittajien hallinnassa,
ja sen omaleimainen, maurilaisvaikutteinen arkkitehtuuri on myös levinnyt
muualle Espanjaan. Niin Pohjois-Afrikan läheisyys (alle tunnin lauttamatkan
päässä) kuin tuo arabihallitsijoiden aika ovat jättäneet jälkensä myös ruokakulttuuriin,
joka näkyy mm. alueen keittiössä käytetyissä mausteissa ja jopa ruokien
nimissä. Mm. jopa niinkin tyypillinen espanjalainen herkku kuin lihapullat, albondigas,
on saanut nimensä arabian sanasta al-bunduq.
Espanjassa, kuten muuallakin
Etelä-Euroopan maissa ollaan ylpeitä omasta, alueellisesta tuotannosta. Se ei
ole kuitenkaan niin näkyvää ja hifistelevää, mitä se helposti on esimerkiksi
Ranskassa ja Italiassa. Andalusian seutu on kuitenkin kuuluisa erityisesti
Jerezin alueella tuotetusta sherrystä (josta se nimikin tulee), Jaenin,
Cordoban ja Sevillan alue taas tunnetaan oliiviöljystään ja koko Espanjan
eteläosa siitä kuuluisasta mustasorkkaisesta iberico-possustaan, josta maailman paras kinkku
tehdään. Andalusian alueella Jabugon kinkkuja pidetään parhaina.
Myös paikallinen, paahteinen ja
siirappinen ruokohunaja, miel de cana,
on suuri ylpeydenaihe, jota käytetään mm. paikalliseen tapasklassikkoon,
paistettuihin munakoisoihin eli berenjena
frita con miel de canaan.
Rannikolla kun ollaan, syödään
täällä myös paljon kalaa ja äyriäisiä, jotka ovat todella halpoja. Kalatiskien
valikoimat ovat kutkuttavia ja tarjoavat niin montaa
sorttia erilaisia
mustekaloja ja simpukoita etten ollut aikaisemmin monia nähnytkään.
Eteläinen sijainti myös takaa
leudon ilmaston, jossa tuoreita , paikallisesti tuotettuja hedelmiä ja
vihanneksia on aina tarjolla. Vaikka supermarketteja on täälläkin noussut sinne
tänne, tarjoaa perinteisten
kauppahallien ja erikoisliikkeiden tarjonta vielä elämyksiä niin kameralle kuin
vatsalle.
Miten syödään?
Vaikka alueen sijainti ja tarjonta
mahdollistaisi varsin kevyen ja terveellisenkin dieetin, on Andalusia kuuluisa
nimenomaan oliiviöljyssä paistamisestaan ja menetelmä (kevyt jauhotus ja
uppopaistaminen oliiviöljyssä) tunnetaankin nimellä a la Andaluza -
andalusialaisittain. Ja uppopaistaminen ei rajoitu pelkästään pääruokiin, vaan
myös leivonnaisia tykätään täällä surutta paistaa öljyssä. Yksi esimerkki tästä
on paikallinen leivonnaisklassikko pestiño, joka paistamisen jälkeen
vielä upotetaan siihen paikalliseen hunajaan...
Perinteinen andalusialainen keittiö
on varsin tuhtia, mutta viime vuosina on mainetta saavuttanut uusi kokkien
sukupolvi, joiden keitoksissa andalusialaiset ruokaperinteet päivitetään
modernilla ja yllätykselliselläkin tavalla uudelle vuosituhannelle. Yksi
tunnetuimmista on mm. kirsikkagazpachollaan maineeseen noussut malagalaissyntyinen
Dani Garcia.
Milloin syödään?
Päivän rytmi rakentuu aterioiden
ympärille. Vaikka keskivertoespanjalaiset eivät enää kokoonnukaan tuntikausia
kestävien lounaiden ääreen viinin virratessa ja laulun raikuessa, sulkee suurin
osa kaupoista yhä ovensa siestan ajaksi. Silloin keskitytään syömään ja
nauttimaan ja tuota rauhoittumisen ja rentoutumisen oppituntia olen myös minä
oppinut arvostamaan pikkuhiljaa.
Vaikka San Sebastiania pidetään
yleisesti parhaiden tapaksien kotina, osataan sitä täälläkin. Eivätkö ne
nimenomaan täältä ole lähtöisinkin? Tapaksia kokoonnutaan syömään alkuillasta,
ennen illallista. Niitä on tarjolla niin kylminä (keittoja, marinoituja
oliiveja, salaatteja, juustoa, kinkkua)
kuin lämpiminä (lihapullia, paistettuja äyriäisiä, chorizoja,
kroketteja...) ja monesti tapaslistoilta löytyy myös pienempiä versioita
ravintolan annoksista racioneista, mikä antaa mahdollisuuden tutustua
lukemattomaan määrään niin paikallisia herkkuja, kuin myös talon omiin
erikoisuuksiin.
Ja sitten tulee vielä illallinen.
Ensimmäisillä Espanjanreissuilla ihmettelin, miksi tunnuimme aina päätyvän niin
huonoihin ravintoloihin, ettei niissä koskaan näkynyt ketään paikallisia.
Kunnes tajusin, että hehän söivät vasta tunteja myöhemmin! Illalliselle
saatetaan kerääntyä vasta kymmenenkin aikaan illalla ja se voi hyvinkin jatkua
puoleenyöhön. Lapsineen kaikkineen. Ruoka rytmittää myös viikonlopun kulkua -
etenkin sunnuntaita. Silloin kokoonnutaan koko perheen voimin kirkon jälkeen
syömään churroja.
Andalusia ja etenkin tämä
Aurinkorannikko on turistien suosiossa. Mistä johtuen valitettavan
suuri osa ravintoloista on nimenomaan turistien yliarvioiduille lompakoille ja
aliarvioiduille makuaisteille suunniteltu. Vaikka rantaravintola saattaisi
tarjota hienoja näkymiä ja auringonpaistetta, on niissä ruoka liki
säännönmukaisesti ylihinnoiteltua ja surkeaa , koostuen tympeistä purkkitonnikalasalaateista,
paahtoleivästä ja vettyneistä pizzoista. Yleensä kuitenkin jo muutaman kadun
verran rannalta siirtyminen tuottaa pieniä, paikallisten suosimia ja
autenttisia makuelämyksiä tarjoavia
paikkoja. Joissa myös hintataso on jotain ihan muuta. Kaupungeissa samalla
tavoin kannattaa välttää ihan ydinkeskustaa ja etenkin turistikohteiden ja
nähtävyyksien välittömässä läheisyydessä sijaitsevia paikkoja. Se keskusaukio
voi vaikuttaa hyvältä paikalta ihmetellä ohivaluvaa maailmaa kaikessa kirjossaan,
mutta mene sinne vaikka aterian jälkeiselle drinkille ja nauti lounaasi
mieluummin muutaman kadun päässä sijaitsevalla pikkukujalla jonne turistit
eivät vaivaudu.
Missä seurassa syödään?
Suomessa olin tottunut siihen, että
lapset ja ravintola tuntuivat olevan aina äärimmäisen huono yhdistelmä. Täällä,
etenkin ajan kanssa nautittujen sunnuntailounaiden myötä olenkin oppinut
ajattelemaan ihan toisin. Espanja on yhä hyvin perhekeskeinen maa ja siellä ne
lapset istuvat ja syövät muun perheen mukana. Omilla paikoillaan. Kiljumatta.
Ilman itkupotkuraivareita. Eikä tarjolla ole todellakaan mitään lastenlistoja
nauravine nakkeineen vaan siellä ne istuvat ja syövät sitä samaa, mitä muutkin.
Niin kuin simpukoita.
Vielä näiden vuosienkin jälkeen
minun tutkimusmatkani tähän kolkkaan Espanjaa on vasta aluillaan. Paljon on
nähtävää, koettavaa...ja syötävää. Mutta ihan oman paikan sydämestäni tämä
seutu on sydämestäni varastanut. Ja kyllä minä siellä ollessani tunnen olevani
ylpeä tuosta karustakin, mutta niin omanlaisesta seudusta ... siellä Andalusian
auringossa.