Vieraskynä Appelsiineja ja hunajaa:
Olin otettu Herkkusuun lautasella-lautasella blogin pitäjän kysyessä haluaisinko tehdä tänne blogiinsa vieraspostauksen mutta samalla hieman kauhistunut,sillä häntä kiinnosti juutalainen keittiö ja sen säännökset,joita en itse noudata.
Olin otettu Herkkusuun lautasella-lautasella blogin pitäjän kysyessä haluaisinko tehdä tänne blogiinsa vieraspostauksen mutta samalla hieman kauhistunut,sillä häntä kiinnosti juutalainen keittiö ja sen säännökset,joita en itse noudata.
Juutalainen keittiö on käsitteenä hyvin laaja:siihen kuuluvat eri puolilla maailmaa olevien
juutalaisyhteisöjen parissa syntyneet
ruokalajit,jotka ovat muotoutuneet vuosisatojen ajan ja joihin ovat vaikuttaneet juutalaiset
kosher-säännökset, talous,maatalous ja niiden maiden ruokaperinteet missä
juutalaisyhteisöjä on ollut. Juutalainen keittiö käsittää myös monta eri ryhmää
kuten esim. Askenazi-juutalaiset,Sefaradi-juutalaiset ,Mizrahi-juutalaiset;Persian juutalaiset,Intian
juutalaiset,latinalaisen American juutalaiset jne. Claudia Roden on kirjoittanut erinomaisen kirjan juutalaisesta
keittiöstä; reseptien lisäksi kirjassa kerrotaan eri juutalaiskeittiöiden
historiasta ja perinteistä.
Kosher-säännöksiin en mene tarkemmin
sillä siitä saisi pitkän jutun.Sen sijaan siitä voi lukea suomeksi täällä. Niitä noudattavat uskovaiset sekä
myös perinteitä ylläpitävät,mutta iso osa Israelin väestöstä on sekulääristä
,jotka eivät noista säännöksistä niin välitä.Ja se näkyy etenkin Tel Avivin
ravintolatarjonnassa ja kaupoissa. Juutalaiseen keitiöön verrattuna
israelilainen keittiö sen sijaan on muotoutunut
viimeisten vuosikymmenten ajan ja on jonkinlainen fuusiokeittiö: siinä on ruokalajeja
joita ovat kehittäneet täällä syntyneet mutta joissa on myös vaikutteita eri
puolilta maailmaa tulleiden juutalaisten keittiöistä,etenkin mitä tulee eri
juhlien ruokiin.
Sillifileiden ostopaikka |
Siihen kuuluu myös traditionaalisia tämän
alueen ruokia,kuten hummus,falafelit,zaatar ym. jotka on ”adoptoitu” israelilaiseen
keittiöön ja joista on täällä tullut ylen suosittuja:falafel-ja hummuspaikkoja
on melkein joka kulmassa. Myös Välimeren
alueen ruoat kuten erilaiset hedelmät ,vihannekset ,maitotuotteet ja kalat ovat
siihen vaikuttaneet ja niitä on käsitelty innovatiivisin tavoin.
Myös
parintuhannen vuoden takaisten Israelin heimojen ruokakulttuuri on vaikuttanut moderniin israelilaiseen
keittiöön.Moderni israelilainen keittiö on saanut jalansijaa esimerkiksi New
Yorkissa ja Lontoossa,joista voi mainita esimerkiksi Ottolenghin ravintolat ja paljon paljon
hyviä arvosteluita saanut ravintola Honey&Co, Moderniin israelilaiseen keittiöön
kuuluvat myös monet mahtavat pienet leipomot ja leipäkaupat täällä
Israelissa,ja jotkut niistä ovat päätyneet myös maan ulkopuolelle,kuten New
Yorkissa äskettäin avattu Breads Bakery.
Mietin minkä ruuan valmistaisin tätä
vieraspostausta varten ja mieleen tuli Gechakte Herring(hakattu silli) eli
jonkinlainen sillikaviaari, jota isoäitini teki ja josta minulla on herkullinen
ruokamuisto.En ole sitä koskaan tehnyt
ja netistä sitten kaivelin ohjetta.Menin torille ja ostin 2
sillifileetä. Jostain syystä nämä
sillifileet täällä on aina säilötty öljyyn joten niitä sai kunnolla liottaa
vuorokauden ja huuhdella sen jälkeen.
Gehakte herring eli sillikaviaari
·
2
hyvin huuhdeltua sillifilettä
·
puolikas
iso vihreä kuorittu omena (Granny Smith)
·
1
pieni sipuli
·
1
tl oliiviöljyä
·
2
tl sokeria
·
1
pala leipää,ilman kuoria
·
2½
rkl etikkaa
·
valkopippuria
·
ripaus
kanelia
·
1
keitetty kananmuna
Kuivaa huuhdellut sillifileet hyvin
talouspaperilla. Liota leipää etikassa. Laita monitoimikoneeseen (tai käytä
sauvasekoitinta ym.) kaikki ainekset,kananmunaa lukuunottamatta.Jauha
tasaiseksi muttei kuitenkaan liian hienojakoiseksi. Raasta sillikaviaarin päälle kovaksi
keitettyä kananmunaa.Hyvää vaikka ruisleivän päälläJ Omenan ja sipulin voi myös raastaa
sillin joukkoon jos haluaa vähemmän tasaista sillihakkelusta.Perinteisesti
leipänä tässä käytettiin challah-leipää eli juutalaista sapattileipää,joita on
tehty esim. täällä ja täällä.