12. helmikuuta 2015

Päärynäinen katkarapucocktail

Isäni harrasti monesti juhlien ja tilaisuuksien tarjoiluruoissaan helppoja salaatteja sekä luonnollisesti äyriäisiä, kun niitä tuotti maahankin, ja tämä resepti, tai pikemminkin sen uusi päivitetty versio on hänen perujaan. Alkuperäisessä reseptissä isäni käytti omenaa mutta puolison omena-allergian ottaen huomioon olen korvannut sen päärynällä hyvällä tuloksella ja lisäsin myös sekaan fenkolia. 

Käytä tähän ehdottomasti kypsiä päärynöitä, niissä on aivan erilainen makeus ja pyöreys maussa kuin puoliraaoissa. Kypsä päärynä vaan vuotaa nestettä enemmän joten olen ratkonut sen ongelman antamalla päärynäpalojen olla talouspaperilla jolloin liiat nesteet imeytyvät siihen. Tällöin majoneesi ei vety liikaa. Käytän tähän tietenkin kotitekosta majoneesia ja olen sen käytön suhteen säästeliäs jottei cocktailista tule liian löysää lusikoitavaa.

Päärynäinen katkarapucocktaili kuohuviinillä
Saman katkarapucocktailin voit myös tehdä ilman majoneesia jolloin saat cocktailista kanan muna allergikoille sopivan, käytä silloin kastikkeena tavallista vinaigretteä jonka löydät edellisen linkin takaa. Jos käytät vinaigretteä kannattaa se lisätä vasta aivan ennen annoksen tarjoilua jottei hedelmistä valu ulos liikaa nesteitä. Majoneesin suhteen taas ei ole samaa ongelmaa, vaan voit tehdä salaatin valmiiksi kulhoon tunteja ennen tarjoilua ja vasta annostella tarjoilun alla.

Tämän katkarapucocktailin tai salaatin voi tarjoilla joko jokaiselle omassa annoslasissaan tai kaikille laiskan emännän tapaan isosta kulhosta josta jokainen saa itse ottaa haluamansa määrän. Päärynäinen katkarapucocktail sopii alkupalaksi, hiukopalaksi telkan eteen ja sen lisäksi seisovan pöydän antimiin kevään juhlatilaisuuksiin.

Tarjoile päärynäistä katkarapucocktailia rapean patongin tai vasta paahdetun leivän sekä kuohuvan viinin kera, esimerkiksi J P Chenet Ice sopii loistavasti. Se säestää kivasti päärynän mehukasta ja pyöreän hedelmäistä makua. 

J P Chenet Ice Edition
Huomasin juurit teksti kirjoittaessa että JP Chenet’in Ice kuohuviini kuuluukin tilausvalikoimaan. Löysin sen Nokian Alkosta uuden vuoden alla, joten se kannattaa kaiketi tilata hyvissä ajoin ennen tilaisuutta ja voi tässä tapauksessa nyt esimerkiksi ystävänpäiväksi olla vähän liian lyhyt varoitusaika, mutta se kannattaa pitää mielessä kevään muita juhlia varten.

Tällä reseptillä saat isomman alkuruoan neljälle tai pienemmän kuudelle. 

Päärynäinen katkarapusalaatti


2 päärynää
300 g katkarapuja
20 cm kurkkua
1 pieni fenkoli
1-2 rkl sitruunamehua
3-4 rkl majoneesia
Tuoretta tilliä tai fenkolintilliä koristeluun

Anna katkarapujen sulaa jääkaapissa vuorokauden. Valuta sulaneista katkaravuista liika vesi lävikössä. Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa. Teen samoin fenkolille. Kuori kurkku, halkaise se pituus suunnassa ja poista sen sisustasta sen siemenet lusikalla. Paloittele kurkku kuutioksi ja lisää ne lävikköön katkarapujen kanssa. Kuori päärynä ja leikkaa siitä samankokoisia kuutioita kuin kurkusta. Jos päärynä luovuttaa paljon nesteitään anna sen kuivahtaa tovin talouspaperilla, muuten lisää päärynästä valumaan liiat nesteet samaan lävikköön katkarapujen kanssa. Halkaise fenkoli, ja halkaise vielä puolikkaat jotta saat neljä palaa ja leikkaa pois sen kova sisusta. Kuutioi fenkoli suunnilleen samankokoisiksi paloiksi kun kurkku ja päärynä. Mittaa pieneen kulhoon majoneesi ja purista sen sekaan ruokalusikallinen tuoretta sitruunamehua. Tarkista majoneesin sitruunainen maku ja lisää suolaa, jauhettua valkopippuria sekä sitruunamehua kunnes maku on paikallaan. Varo lisäämästä majoneesiin liikaa sitruunamehua jottei majoneesista tule liian löysää. Kokoa ainekset isoon kulhoon ja lisää sitruunalla maustettu majoneesi ja sekoita kunnolla. Peitä kulho tiiviisti muovia ja pane salaatti jääkaappiin pariksi tunniksi ennen sen tarjoilua. Annostele päärynäistä katkarapucocktailia kauniisiin annoslaseihin, viimeistele annokset tillillä ja tarjoile unohtamatta rapeaan leipää lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...