2. helmikuuta 2015

Kylmä pihvi suoraan pannulle!
Isä opetti minulle pienenä tyttönä kädestä pitäen että liha paistetaan aina huoneenlämpöisenä. Samaa asiaa toitottivat sekä äitini että mamma kun opettelin laittamaan ruokaa. Joten olen aina ottanut lihan ulos jääkapista noin tunti ennen sen paistamista. 

Tähän toimintamallin on lueteltu lukuisia syitä vuosien mittaan ja uskoin sen olevan totta kunnes viime viikolla luin kiintoisan postauksen Molekyyligastronomiaa Blogista. 

Molekyyligastronomia on ruokaa ja ruoanlaittoa molekyylitasolla käsittelevä blogi jossa oikeasti otetaan selvää miten ruoan raaka-ainekset toimivat, ja empiirisellä kokeella todettiin että liha pysyy mehukkaampana kuin se on kylmää paistuessaan. Lihan painohävikkikin on pienempi kylmällä lihalla kuin huoneenlämpöisellä lihalla.

Mietin asiaa ja tulin siihen tulokseen että ranskanperunoidenkin pitää olla kylmiä jotta niistä tulee rapeita öljyssä keittäessä, joten miksei? Voihan se päteä myös lihan suhteen.

Kylmä pihvi suoraan pannulle paistumaan

Jotten tästä lähtien en enää anna lihan temperoitua huoneenlämpöiseksi vaan läiskäisen sen vain laiskalle emännälle sopivaan tyyliin iloisesti vaan kuumalle pannulle kylmänä paistumaan tai uuniin kypsymään. Tee sinä myös sama.


4 kommenttia:

 1. Joo, oli kyllä hämmentävä uutinen. Emme ole vielä testanneet, mutta ehkä sitä rohkenee kokeilla. Todellakin mielenkiintoinen juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei amalfin sitruuna, ja kiitos kommentistasi. joo, vähän outoa ideana ja mietin että mitähän isäni olisi asiasta ollut mieltä, olisikohan uskonut ollenkaan...

   Poista
 2. Tutustuin tähän testiin, mutta olen edelleen hiukan epäileväinen lopputuloksen suhteen. En tunne ketään, joka paistaisi tällaiset pihvit uunissa uunipellillä, enkä itsekään ryhtyisi moiseen. En vain jaksa uskoa, että uunipellille läiskäistyistä pihveistä voisi tulla läheskään yhtä hyviä kuin paistinpannulla paistetuista, joskin varmaan tämä kypsennystapa takasi tasapuolisen lopputuleman. Odotan kuitenkin, josko MG:ssä tehtäisiin sama koe perinteisellä paistinpannulla ja sitten vertailtaisiin valmiiden pihvien makua. Tulos saattaa olla hiukkasen erilainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei tuplaespresso, ja kiitos kun kommentoit. tulee vain mieleen että tehdäänhän routapaistikin ihan jäisestä lihakimpaleesta ja siitä tulee erittäin mehukasta, mutta se onkin matalalla lämmöllä pitkään uunissa. valitettavsti ei tähn kokeeseen ole mahkuja kotona, muuten olisin jo paistnut ne pihvit pannulla ja verrannut toisiinsa, mutta kun ei oo lämpökameraa...joten odotan minäkin lisätuloksia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...