26. tammikuuta 2015

Punainen hapankaali
Hapankaali on maitohappobakteereilla hapatettua kaalia, ja vaikka kaalinlehdissä on luontaisesti paljon maitohappobakteereja käytin tähän hapankaalin valmistukseen vesikefiiriä johon olen tutustunut viime syksystä lähtien.

Kirjoitin jo aikaisemmin hapankaalin valmistuksesta ja sen terveellisyydestä ja voit lukea siitä lisää hapaankaalireseptini yhteydessä. Tämä hapankaali sopii myös vegaaneille koska siihen ei käytetä maitoheraa joka oli vaihtoehtoista käyttää edellisessä hapankaali-reseptissäni. Lisää vesikefiiristä voit lukea tekstistäni Vesikefiiri Ginger ale.

Tämä on myös nopeampi tapa valmistaa hapankaalia, annoin kaalin mausteineen tekeytyä huoneenlämmössä kunnes se kävi yli ja siirsin sen vasta tämän jälkeen jääkaappiin tekeytymään. Siellä se saa tekeytyä vähintään kaksi viikkoa. Koko ajan jääkaapissa punainen hapankaali hapattuu enemmän ja enemmän kunnes kaalin ja sipulin luontaiset sokerit ja vesikefiirissä jäljellä olleet sokerit ovat käyneet loppuun. 

Punaista hapankaallia
Mitä pidempään kaali saa tekeytyä, sitä aromaattisempaa siitä tulee. Huolehdi siitä että kaali pysyy koko ajan nesteen pinnan alla, voit asettaa lasipurkkiin esim. jonkun painon.
 
Tämän punaisen hapankaalin maustoin valkosipulilla, piparjuurella, laakerinlehdillä, kuminalla, punasipulilla, valkopippurilla ja sekä keltaisilla että mustilla sinapinsiemenillä.

Hapankaali sisältää paljon terveellisiä maitohappobakteereja joten sitä ei kannatta keittää, vain ja ainoastaan lämmittää miedolla lämmöllä. Jos hapankaali on liian kirpakkaa makuusi, valuta siitä liiat nesteet pois ennen tarjoilua ja lisää tilkka valkoviiniä ja kiehauta ylös. Tällöin maku tasaantuu. Tämä on kerrostaloasunnossa asuvalle sopivan kokoinen satsi, jos sinulla on enemmän säilytystilaa tuplaa tai tee kolminkertainen satsi hapankaalia samalla vaivalla.

Hapankaalia punakaalista

1 kg punakaalia
1 iso punasipuli
2 rkl merisuolaa
1 tl sinapinsiemeniä
2 laakerinlehteä
1-2 valkosipulin kynttä
½ tl kuminansiemeniä
4-5 cm tuoretta piparjuurta
keitettyä jäähtynyttä vettä
Kuori punasipuli. Puhdista kaali ja suikaloi se ja sipuli ohuen ohueksi joko terävällä veitsellä tai mandoliinilla isoon kulhoon. Sirottele kaalin sekaan karkea merisuola ja hiero kaalia paljain käsin kunnes se alkaa itkeä ja siitä valuu ulos nestettä. Jatka kaalin työstämistä kunnes kaali on pehmennyt ja siitä on valunut ulos nestettä. Kuori piparjuuri sekä valkosipulin kynnet ja paloittele sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Murskaa sinapin siemeniä ja kuminaa morttelissa. Lisää valkosipuli, piparjuuri ja mausteet kalin sekaan ja sekoita kaikki kunnollaan keskenään. Pane kaalisekoitusta huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin kunnes purkit ovat 4/5 täynnä ja sijoita purkkiin kunnolla puhdistettu paino jonka olet keittämällä sterilisoinut. Lisää purkkeihin vesikefiiriä ylös asti ja sulje purkit tiiviillä kannella. Jos hapankaalilla on kiire jätä ne huoneenlämpöön pariksi kolmeksi päiväksi. Muista asettaa purkit alustalle koska ne käyvät parin kolmen päivän jälkeen yli. Lisää ylikäyneisiin purkkeihin jäähtynyttä keitettyä vettä ylös asti ja sulje purkit taas. Jollei sinulla ole kiire hapankaalin kanssa siirrä punainen hapankaali yön huoneenlämmössä käymisen jälkeen viileään, noin +15–17° asteen lämpöön. Anna hapankaalin kypsyä viileässä kahdesta kolmeen viikkoon jolloin se on jo syötävää. Tämän jälkeen hapankaalia voi jälkikypsyttää 4-6 viikkoa jääkaapissa. Jollei sinulla ole viileää voit siirtää hapankaalin suoraan jääkaapin kylmään, tällöin hapankaalin kypsyminen vain kestää kauemmin. Valmis hapankaali säilyy kylmässä säilytettynä seuraavaan satokauteen, ja tällä tarkoitan nyt seuraavaan kesään joka tässä tapauksessa on reilun puolen vuoden päästä. Avattu hapankaalipurkki säilytetään kylmässä jääkaapissa ja se kannatta syödä viikon sisällä sen avaamisesta.

10 kommenttia:

 1. Enpäs olekaan koskaan ajatellut tehdä hapankaalia punakaalista.Varmaankin nätin näköistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on juuri niin kaunisa kuin kuvista näkyy,, väri ei sen enempää kuin vaalene hieman sinertävämmäksi. Minulla ei kuitenkaan vielä ole ollut vuoden ikäistä punahapankaalia...jonka kokemuksesta arvioisin vähän harmahtavammaksi.

   Poista
 2. Ihanan kaunista hapankaalia. Kiitos ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos anonyymi kommentistasi. hauskaa voida olla avuksi ideoiden suhteen.

   Poista
 3. Onko hapankaali näin helppoa tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, hapankaali on juuri näin helppoa, se on vain aikaa ja tilaa vievää kun se kypsyy ja tekeytyy itsekseen.

   Poista
 4. Tämäpä tervetullut resepti! Minullakin on vesikefiiri lemmikkinä ja kaalin sekä (kevät mielessäni) villiyrttien hapattaminen kiinnostaa. Tarkoittanet tuolla maustamattomalla vesikefiirillä jo fermentoitunutta ja siivilöityä juoma, joka on tehty vain vedestä ja sokerista kefiirinsiemenien voimin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jupp, sitä maustamatonta noin vuorokauden käynyttä jossa ei enää ole liian paljon sokeria.;)

   Poista
 5. Mahtavan väristä. Olen suuri hapankaalin ystävä, ehkä olisi aika kokeilla valmistusta myös itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei minna, ja kiitos kommentistasi. suosittelen oman hapankaalin valmistusta, on vain muistettava huolehtia puhtaudesta muuten ihan piece of cake.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...