26. tammikuuta 2015

Punainen hapankaali
Hapankaali on maitohappobakteereilla hapatettua kaalia, ja vaikka kaalinlehdissä on luontaisesti paljon maitohappobakteereja käytin tähän hapankaalin valmistukseen vesikefiiriä johon olen tutustunut viime syksystä lähtien.

Kirjoitin jo aikaisemmin hapankaalin valmistuksesta ja sen terveellisyydestä ja voit lukea siitä lisää hapaankaalireseptini yhteydessä. Tämä hapankaali sopii myös vegaaneille koska siihen ei käytetä maitoheraa joka oli vaihtoehtoista käyttää edellisessä hapankaali-reseptissäni. Lisää vesikefiiristä voit lukea tekstistäni Vesikefiiri Ginger ale.

Tämä on myös nopeampi tapa valmistaa hapankaalia, annoin kaalin mausteineen tekeytyä huoneenlämmössä kunnes se kävi yli ja siirsin sen vasta tämän jälkeen jääkaappiin tekeytymään. Siellä se saa tekeytyä vähintään kaksi viikkoa. Koko ajan jääkaapissa punainen hapankaali hapattuu enemmän ja enemmän kunnes kaalin ja sipulin luontaiset sokerit ja vesikefiirissä jäljellä olleet sokerit ovat käyneet loppuun. 

Punaista hapankaallia
Mitä pidempään kaali saa tekeytyä, sitä aromaattisempaa siitä tulee. Huolehdi siitä että kaali pysyy koko ajan nesteen pinnan alla, voit asettaa lasipurkkiin esim. jonkun painon.
 
Tämän punaisen hapankaalin maustoin valkosipulilla, piparjuurella, laakerinlehdillä, kuminalla, punasipulilla, valkopippurilla ja sekä keltaisilla että mustilla sinapinsiemenillä.

Hapankaali sisältää paljon terveellisiä maitohappobakteereja joten sitä ei kannatta keittää, vain ja ainoastaan lämmittää miedolla lämmöllä. Jos hapankaali on liian kirpakkaa makuusi, valuta siitä liiat nesteet pois ennen tarjoilua ja lisää tilkka valkoviiniä ja kiehauta ylös. Tällöin maku tasaantuu. Tämä on kerrostaloasunnossa asuvalle sopivan kokoinen satsi, jos sinulla on enemmän säilytystilaa tuplaa tai tee kolminkertainen satsi hapankaalia samalla vaivalla.

Hapankaalia punakaalista

1 kg punakaalia
1 iso punasipuli
2 rkl merisuolaa
1 tl sinapinsiemeniä
2 laakerinlehteä
1-2 valkosipulin kynttä
½ tl kuminansiemeniä
4-5 cm tuoretta piparjuurta
keitettyä jäähtynyttä vettä
Kuori punasipuli. Puhdista kaali ja suikaloi se ja sipuli ohuen ohueksi joko terävällä veitsellä tai mandoliinilla isoon kulhoon. Sirottele kaalin sekaan karkea merisuola ja hiero kaalia paljain käsin kunnes se alkaa itkeä ja siitä valuu ulos nestettä. Jatka kaalin työstämistä kunnes kaali on pehmennyt ja siitä on valunut ulos nestettä. Kuori piparjuuri sekä valkosipulin kynnet ja paloittele sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Murskaa sinapin siemeniä ja kuminaa morttelissa. Lisää valkosipuli, piparjuuri ja mausteet kalin sekaan ja sekoita kaikki kunnollaan keskenään. Pane kaalisekoitusta huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin kunnes purkit ovat 4/5 täynnä ja sijoita purkkiin kunnolla puhdistettu paino jonka olet keittämällä sterilisoinut. Lisää purkkeihin vesikefiiriä ylös asti ja sulje purkit tiiviillä kannella. Jos hapankaalilla on kiire jätä ne huoneenlämpöön pariksi kolmeksi päiväksi. Muista asettaa purkit alustalle koska ne käyvät parin kolmen päivän jälkeen yli. Lisää ylikäyneisiin purkkeihin jäähtynyttä keitettyä vettä ylös asti ja sulje purkit taas. Jollei sinulla ole kiire hapankaalin kanssa siirrä punainen hapankaali yön huoneenlämmössä käymisen jälkeen viileään, noin +15–17° asteen lämpöön. Anna hapankaalin kypsyä viileässä kahdesta kolmeen viikkoon jolloin se on jo syötävää. Tämän jälkeen hapankaalia voi jälkikypsyttää 4-6 viikkoa jääkaapissa. Jollei sinulla ole viileää voit siirtää hapankaalin suoraan jääkaapin kylmään, tällöin hapankaalin kypsyminen vain kestää kauemmin. Valmis hapankaali säilyy kylmässä säilytettynä seuraavaan satokauteen, ja tällä tarkoitan nyt seuraavaan kesään joka tässä tapauksessa on reilun puolen vuoden päästä. Avattu hapankaalipurkki säilytetään kylmässä jääkaapissa ja se kannatta syödä viikon sisällä sen avaamisesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...