10. maaliskuuta 2015

ViisimausteToiveena oli että kirjoittaisin viisimausteesta joten tässä kiinalainen viisi mauste koostuu kuten nimessä jo mainitaan viidestä mausteesta, tähtianiksesta Sizuanpipurista tai anispippurista toisella nimelllään, Kassia kanelista joa usemmiten Suomessa myydään kanelina ja joka ei ole sama asia, fenkolin siemenistä sekä neilikasta. Viisimaustetta saa helposti valmistettua kun jauhaa kaikki ainekset samassa suhteessa toisiinsa, morttelissa tai kahvimyllyssä.


Sezuanpippuri

Toiselta nimeltään anispippuri, ei ole sukua pippurille, vaikka sen nimi sitä voisi vihjailla. Sezuanpippuri on suosittu mauste kiinalaisessa Sezuanin maakunnan ruoissa. Sezuanpippuri on vähän pihkaista maultaan, samalla se maistuu vienosti neilikalle ja anikselle.  jollet löydä sitä valmiina kaupasta. Anispippuria löytyy etnisistä ruokakaupoista jollei marketissa sitä ole tarjolla.

Kassia kaneli

Kaneli joka tässä tapauksessa eivät ole meidän oma tuttu, Ceylonin kaneli, vaan kassia kaneli jota joskus käytetään aidon kanelin halvempana korvikkeena. Kassia kaneli sisältää myös vähän kumariinia, jota tavallisessa ”aidossa” kanelissa taas ei ole, joten sitä kannatta käyttää pihillä kädellä, samoin kuten tonkanpapuja. Olen itse allerginen juuri kassia kanelille joten käytän oikeasta reseptistä poiketen Ceylonin kanelia viisimausteessa.

Kiinalainen viisimauste

2-3 tähtianista
1 tanko kassiakanelia
3 tl fenkolinsiemeniä
2 tl neilikkaa
3 tl anispippuria

Jauha kaikki mausteet ja sekoita, säilytä tiivissä laispurkissa suojassa auringonvalolta.

6 kommenttia:

 1. Kiva teksti. Nyt ei tartte enää ostaa kun mausteet on kaapissa ja morttelikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi. helppoa tosiaan itse jauhaa mausteet viisimausteeksi ja maut paremmin tallessa kuin kuivahtaneessa kaupasta ostetussa maustesekoituksessa.

   Poista
 2. Mikä ero on kanelilla ja kassialla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi. lukee tekstissä, kummakinn ovat mausteen kytettyä puun kuorta, kassia kaneli ktoisin iinata päin, ceylonin kaneli taas ceylonilta, ja se on se oikea, aito kaneli joka usein korvataan halvemmalla kassialla.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. kiitos kun kommentoit. voi vitsi, viisimauste sopii vaikka mihin! kalaan, kanaan, ankkaan, possunlihaan, häränlihaan...täälttäkin löytyy kourallinen reseptejä joissa sitä olen käyttänyt. kytetään varsinkin kiinalaisessa ruoanlaitossa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...