10. maaliskuuta 2015

ViisimausteToiveena oli että kirjoittaisin viisimausteesta joten tässä kiinalainen viisi mauste koostuu kuten nimessä jo mainitaan viidestä mausteesta, tähtianiksesta Sizuanpipurista tai anispippurista toisella nimelllään, Kassia kanelista joa usemmiten Suomessa myydään kanelina ja joka ei ole sama asia, fenkolin siemenistä sekä neilikasta. Viisimaustetta saa helposti valmistettua kun jauhaa kaikki ainekset samassa suhteessa toisiinsa, morttelissa tai kahvimyllyssä.


Sezuanpippuri

Toiselta nimeltään anispippuri, ei ole sukua pippurille, vaikka sen nimi sitä voisi vihjailla. Sezuanpippuri on suosittu mauste kiinalaisessa Sezuanin maakunnan ruoissa. Sezuanpippuri on vähän pihkaista maultaan, samalla se maistuu vienosti neilikalle ja anikselle.  jollet löydä sitä valmiina kaupasta. Anispippuria löytyy etnisistä ruokakaupoista jollei marketissa sitä ole tarjolla.

Kassia kaneli

Kaneli joka tässä tapauksessa eivät ole meidän oma tuttu, Ceylonin kaneli, vaan kassia kaneli jota joskus käytetään aidon kanelin halvempana korvikkeena. Kassia kaneli sisältää myös vähän kumariinia, jota tavallisessa ”aidossa” kanelissa taas ei ole, joten sitä kannatta käyttää pihillä kädellä, samoin kuten tonkanpapuja. Olen itse allerginen juuri kassia kanelille joten käytän oikeasta reseptistä poiketen Ceylonin kanelia viisimausteessa.

Kiinalainen viisimauste

2-3 tähtianista
1 tanko kassiakanelia
3 tl fenkolinsiemeniä
2 tl neilikkaa
3 tl anispippuria

Jauha kaikki mausteet ja sekoita, säilytä tiivissä laispurkissa suojassa auringonvalolta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...