30. maaliskuuta 2015

Melkein lihaton Bolognesekastike



Juuri viikko pari sitten ulkomailla kirjoiteltiin suomalaisista lihattomista lihapullista ja sille naureskeltiinkin parin ulkomailla asuvan kaverin kanssa. He halusivat tietää onko oikeasti lihattomia lihapullia ja pohdiskeltiinkin asiaa enemmän puolison kanssa. Lihapullissa oli ilmeisesti lihan kanssa rinnastettavia raaka-aineita ja joita ei lasketa lihaksi.

No halusin tietenkin tehdä oman versioni lihattomasta ruoasta mutta päädyin kuitenkin melkein lihattomaan jauhelihakastikkeeseen. Pastakastikkeeseen jonka 400 grammaa jauheliha on pitkälle jatkettu vihanneksilla ja riittää koko viikoksi jos suuri nälkäinen tai jopa pariksi viikoksi jollei ole suuriruokainen yhdellä opiskelijalle ja on vain lämmittää kun on nälkä, tai 6-8 hengelle pastoineen.

Ja jos on pihi kastikkeen kanssa ja sekoittaa sen valmiiksi isoon määrään pastaa ja juuston kanssa ja tarjoilee lisukkeena salaattia on tämä hyvä ruoka vaikka pariin otteeseen. Pastan voi vielä jatkaa niillä keitetyllä parsakaalin kukinnoilla joiden varret käytetään kastikkeessa.
Ylijääneen kastikkeen voi hyvin pakastaa jossa se säilyy 3 kuukautta jos jauhelihassa on possun lihaa, 6 kuukautta jos vain härän lihaa.


Pitkälle jatkettu Bolognesekastike

400 g jauhelihaa
2-3 rkl oliiviöljyä
2 porkkanaa
1 iso sipuli
2 parsakaalin vartta ( 500 g parsakaalin )
2-3 ruisleipäviipaletta
2 dl linssejä
2 tl oreganoa
1/2-1 tl chiliä
1 laakerinlehti
1-2 tl Suolaa
1 dl punaviiniä
1 tl mustapippuria
500 g tomaattimurskaa
vettä
1 rkl viherjauhoa
3rkl soijahauhoja
pastaa
juustoraastetta
parsakaalin kukintoja

Kuori sipuli, porkkanat ja huuhtele parsakaalin varret. Lämmitä pata ja lisää siihen jauheliha sekä sipuli ja anna niiden saada vähän väriä. Kuori valkosipuli ja hienonna se ja lisää pataan. Sekoita ja  anna tuoksun levitä  Raasta sekaan parsakaalin varret, porkkana sekä ruisleipä. Sekoita kunnolla ja anna seoksen saada kaunista ruskeaa pintaa. Lisää pataan linssit, viini, tomaattimurska sekä pari desiä vettä. Lisää mausteet ja anna pastakastikkeen porista miedolla lämmöllä kannen alla vähintään puolituntia, tai jopa tunnin ajan. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Keitä pasta suolatussa vedessä, valuta ja sekoita osa kastikkeesta pastan kanssa. Tarjoile parmesanin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Oikein hyvää.
    Ja kirja saapui tänään. Kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kivaa että ruoka maistuu, ja että uusi keittokirja löysi kotiinsa!

      Poista
  2. Voi, että... voi että, no nyhän mää hokasinkin: ensteks tuli kiukku: miks ihmeessä piti tuohon sotkea ruisleipää!!
    Ajattelepa, jos olisi pidot vaikka 6:lle kaverille ja minä yksi heistä!
    Olen keliaakikko, joten en voisi syödä samaa ruokaa kuin muut kaverisi.
    Ja, minä kun niiiin rakastan bolognesekastiketta, itkua vääntäisin.
    Eikä sinulla ole sitten oikeastaan mitään äkkinäisesti minulle.
    Vielä pahempaa, jos olisit jo unohtanut koko ruisleivän murenat.
    Kysyessäni:onko gluteenitonta, olisit vakuuttanut sen olevan..jned.
    Minä onnesta mykkyrässä syönyt ja ottanut vielä lisääkin...3-4 tunnin päästä sitten sairaalassa kauheissa kivuissa ja mikään ei auta...tunteihin.Näinhän tämä menee! Minä kuitenkin taltioin reseptisi, se kuulosti todella hyvältä! Kokeilen ensin ilman leipää ja jos hyväksi havaitsen, laitan sitten lisäksi vaaleaa tai tummaa maizenasuurustetta(expres)sakeuttamiseen.Minä voin syödä ja kaveritkin voivat syödä ja eivät yhtään huomaa, että ruoka on myös gluteenitonta! Oikein hyvää kesää kaikille ja paljon nautintoja!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...