30. maaliskuuta 2015

Melkein lihaton Bolognesekastike



Juuri viikko pari sitten ulkomailla kirjoiteltiin suomalaisista lihattomista lihapullista ja sille naureskeltiinkin parin ulkomailla asuvan kaverin kanssa. He halusivat tietää onko oikeasti lihattomia lihapullia ja pohdiskeltiinkin asiaa enemmän puolison kanssa. Lihapullissa oli ilmeisesti lihan kanssa rinnastettavia raaka-aineita ja joita ei lasketa lihaksi.

No halusin tietenkin tehdä oman versioni lihattomasta ruoasta mutta päädyin kuitenkin melkein lihattomaan jauhelihakastikkeeseen. Pastakastikkeeseen jonka 400 grammaa jauheliha on pitkälle jatkettu vihanneksilla ja riittää koko viikoksi jos suuri nälkäinen tai jopa pariksi viikoksi jollei ole suuriruokainen yhdellä opiskelijalle ja on vain lämmittää kun on nälkä, tai 6-8 hengelle pastoineen.

Ja jos on pihi kastikkeen kanssa ja sekoittaa sen valmiiksi isoon määrään pastaa ja juuston kanssa ja tarjoilee lisukkeena salaattia on tämä hyvä ruoka vaikka pariin otteeseen. Pastan voi vielä jatkaa niillä keitetyllä parsakaalin kukinnoilla joiden varret käytetään kastikkeessa.
Ylijääneen kastikkeen voi hyvin pakastaa jossa se säilyy 3 kuukautta jos jauhelihassa on possun lihaa, 6 kuukautta jos vain härän lihaa.


Pitkälle jatkettu Bolognesekastike

400 g jauhelihaa
2-3 rkl oliiviöljyä
2 porkkanaa
1 iso sipuli
2 parsakaalin vartta ( 500 g parsakaalin )
2-3 ruisleipäviipaletta
2 dl linssejä
2 tl oreganoa
1/2-1 tl chiliä
1 laakerinlehti
1-2 tl Suolaa
1 dl punaviiniä
1 tl mustapippuria
500 g tomaattimurskaa
vettä
1 rkl viherjauhoa
3rkl soijahauhoja
pastaa
juustoraastetta
parsakaalin kukintoja

Kuori sipuli, porkkanat ja huuhtele parsakaalin varret. Lämmitä pata ja lisää siihen jauheliha sekä sipuli ja anna niiden saada vähän väriä. Kuori valkosipuli ja hienonna se ja lisää pataan. Sekoita ja  anna tuoksun levitä  Raasta sekaan parsakaalin varret, porkkana sekä ruisleipä. Sekoita kunnolla ja anna seoksen saada kaunista ruskeaa pintaa. Lisää pataan linssit, viini, tomaattimurska sekä pari desiä vettä. Lisää mausteet ja anna pastakastikkeen porista miedolla lämmöllä kannen alla vähintään puolituntia, tai jopa tunnin ajan. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Keitä pasta suolatussa vedessä, valuta ja sekoita osa kastikkeesta pastan kanssa. Tarjoile parmesanin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...