25. toukokuuta 2015

Voikukkahillo
Kauniin keltaista, hyvin hienostunutta ja aromaattista hilloa. Ihanaan kevään aurinkoa jota on ilo levittää aamiaisleivälle sekä nyt tuoreena että keskellä talvea.


Kerää vain juuri auenneita voikukkia kokonaisina. Poista niistä hilloa varten kotona varret ja kukan alin vihreä osa jotta sinulle vain jää voikukan keltaiset terälehdet käteen. Voikukan terälehdet sekä mehuun että hilloon kerätään auenneista kukinnoista, ylikukinneet tai ei vielä auennut eivät maistu samalle niistä mehuun tulee heinämäinen etkä saa mukaan voikukan kukan aromaattista vienosti salmiakille maistuvaa luonnetta. Mitä enemmän keltaisia terälehtiä sitä maukkaampaa mehua, jos vihreätä jää paljon mehusta tulee kitkerämpää.


Tämä hillo valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin voikukkamehu kaatamalla kukkien terälehtien päälle kiehuvaa vettä jonka jälkeen mehu saa viipaloidun sitruunan kanssa vetäytyä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen siitä keitetään hilloa, ja vasta ivan loppu vaiheessa lisättään voikukan teralehtiä.


Älä tässä kohdassa vain erehdy keittämään voikukan terälehtiä, tällöin voikukan kauniin keltainen herkkä väri kaikkoaa taivaan tuuliin ja saat aikaiseksi kitkerää ruskeata lientä ihanan keltaisen ja herkullisen mehun sijaan. Voikukanterälehdet eivät vain kestä keittämistä joten terälehdet on liuotettava mehuun aivan lopussa. 
Lisää reseptejä jossa olen käyttänyt voikukkaa löytyy blogista hakusanalla voikukka ja jos olet innostunut villiyrteistä ja niiden hyödyntämisestä kannattaa sinun myös lukea tekstini  voikukasta sekä villiyrteistä ja niiden talteen ottamisesta.


Tällä reseptillä saat (tietenkin vähän hillopurkkien koosta riippuen) kolmesta neljään purkkia voikukkahilloa.


Hillo voikukan terälehdistä


200 g tuoreita auenneita voikukan terälehtiä

7 dl vettä
300 g hillo-marmeladisokeria

1 luomu sitruuna


1 dl tuoreita voikukan terälehtiä seuraavana päivänä


Kerää vain juuri auenneita voikukkia kuivalla aurinkoisella säällä. Pane voikukat runsaaseen veteen jotta kaikki mahdollinen lika niistä vajoaa kulhon pohjaan ja myös mahdolliset hyönteiset häviävät niistä, anna niiden liota noin vartti ja tee se joko ulkona tai aukinaisen ikkunan vieressä. Kaada kukat lävikköön ja anna niiden kuivahtaa. Ota osa kukista kokonaisina sivuun, ja säilytä jääkaapissa tiiviissä astiassa tai muovipussissa seuraavaan päivään. Poista kukinnoista varret ja kukan alin vihreä osa jotta sinulle vain jää voikukan keltaiset terälehdet käteen. Pane terälehdet isoon lämpöä kestävään kulhoon tai muuhun astiaan. Mitä enemmän keltaisia terälehtiä sitä maukkaampaa mehua, vihreästä mehu saa kitkerän maun. Pese ja harjaa sitruuna ja viipaloi se ohuelti. Kiehauta vesi ja kaada terälehtien päälle, lisää sitruunaviipaleet ja anna mehun tekeytyä peitettynä yön yli kylmässä. Siivilöi mehusta sitruunat ja terälehdet kattilaan siivilän läpi jossa on harsokangasta. Lisää voikukkamehuun sokeri ja kiehauta mehu ylös. Kuori pinnalta pois kaikki mahdollinen kuona reikäkauhalla. Riivi eilisestä olleista voikukista pois vihreät osat. Ota hillo pois lämmöltä ja lisää tuoreet voikukan terälehdet hillon sekaan. Sekoita lusikalla kunnes terälehdet ovat kyllästyneet nesteestä eivätkä enää kellu hillon pinnalla. Kaada hillo huolellisesti pestyihin ja steriloituihin lasipurkkeihin ja sulje ne tiiviisti kun hillo vielä on lämmintä. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä pimeässä suojassa auringonvalolta. Voikukkahillo säilyy hyvin huoneenlämmössä vuoden, ja sen väri tummuu ajan myötä kirkkaan keltaisesta kullan kellertäväksi. Avattu hillo säilytetään jääkaapissa ja syödään parin viikon sisään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...