5. elokuuta 2013

Munasalaatti kapriksilla
Vaikken vielä ole oikein saanut otettua tavallisesta arjesta kiinni, jatkuu 5.2 paasto. Sitä ei ole keskeytetty edes kesäloman ajaksi ja paastomamme edelleen maanantaisin ja perjantaisin. Ei edes vaikka vähän ketutti kun kesäloma keskeytettiin tässä välissä viikolla ja sitä jatkettiin sitä seuraavalle viikolle, siis tälle nyt olevalle viikolle. Kesän lämpöä riittää edelleen joten kokkaaminen on enemmän salaattien kokoamista ja niiden ainesten sopivan kokoiseksi suuhun sopivaksi pienentämistä, grillaamisetkin ovat jääneet vähemmälle vaikkevät ne ole aivan unohdettu.

Puolison verenpainelääkkeet ovat nyt lääkärin suostumuksella puolitettu, ja kolesteroliarvot mitataan myöhemmin syksyllä, joten edistystä on tapahtunut. Itse vain olen jotenkin vähän väsynyt, ja kuvittelen etten laihdu vaikka käyn kävelylenkillä melkein joka päivä. Verenpaine on nyt huolestuttavasti tyssännyt samaan paikkaan pitkäksi aikaa eikä vielä ole palautunut aivan normaalin verenpaineen rajoihin mutta asian pitäisi selvitä kun ensi viikolla menen lääkäriin jos jossain muussa on vikaa kuin mahdollisesti korvien välissä. 

On myönnettävä etten ole käynyt vaa’assakaan pitkään aikaan joten laihtumiseni (tai laihtumatta oleminen) johtuu varmaan enemmän mielikuvasta etten ole laitunut. Näin lämpimällä kun ei tule puettua liian tiukkoja vaatteita muutenkaan joten löysät vkuminauhalla varustetut helposti venyvät hameet peittävät totuuden alleen monellakin tapaa.

Tässä hyvä 5:2 paaston salaatti niille päiville kun ei ole muistanut käydä kaupassa ollenkaan tai suunnittelematon paastopäivä yllättää, mitä minulle tapahtuu joskus keskiviikkoisin, asia josta olenkin jo maininnut.

Kaikki salaatin raaka-aineet löytyvät kotoa jos olet seurannut reseptejäni 5:2 paaston suhteen, selleriä ja kapriksia. Tähän hyödynnetään sekä sellerin varret että niiden kauniit vaalean vihreät sisimmät lehdet jotka ovat mietoja eivätkä yhtä karvaita kuin ulommat varret. Olen myös huomannut että olen aikaisemmin laskenut kananmunalle hieman liian ison kalorimäärän, 77 kCal jokaista keskikokoista kananmunaa kohden ja nyt tarkistanut ne 60 kCal per kananmunaa. 

Huuhdeltua jäävuorisalaattia salaattiin
Meillä käytetään useimmiten salaatteihin Dijon sinapilla maustettua salaattikastiketta koska siitä saa niin kivasti paljon makua helpolla, ja sinappi toimii myös salaattikastikkeen emulgaattorina ja sakeuttaa sen paksummaksi ja kermaisemmaksi. Kermainen taitaa olla tabu laihdutuksen yhteydessä. Salaattikastikkeen määrät ovat noin teelusikallinen vähän riippuen miten kukkuralleen sitä kauhoo. 

Valkosipulia tulee vai hivenen verran, 2-3 g on riittävästi. Kastikkeessa tulee olla vain vieno valkosipulin maku. Raasta se salaattikastikkeen joukkoon ja punnitse raastin ennen ja jälkeen valkosipulin raastamisen niin teidät miten vähän valkosipulia sinne kastikkeen sekaan raastoit.
Tämä salaatti sopii myös välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi isomman paastoaterian lisäksi samalle päivälle jos käytät siihen vain kahden kananmuna sijaan vain yhden.

5:2 paaston munasalaattia kapriksilla

5:2 paaston munasalaatti kapriksilla


Kcal / 100 g kpl
Kcal
60 2 kananmunaa 120

g/ml

14 65 salaattia 9
8 35 selleriä 3
32 8 kapriksia 3
13 60 retiisejä 8
106 3 valkosipulia 3
823 5 oliiviöljyä 41
100 10 viinietikkaa 10
141 5 dijon 7


kalorit: 204
Keitä kananmunat joko koviksi tai löysiksi oman mieltymyksesi mukaan, 10 minuuttia kovaksi keitetyille ja 6 minuuttia löysille kananmunille. Kaada kiehuva veisi pois ja anna munien höyryyntyä kuiviksi kattilassa ennen kuin kaadat niiden päälle kylmää vettä pysäyttääksesi niiden lisäkypsymisen. Anna munien jäähtyä kylmässä vedessä, mutta ne voi myös tarjoilla haaleina jos näin haluaa. Huuhtele salaatti, retiisit ja selleri. Valuta kapriksista suolaliuos pienessä siivilässä. Mittaa pieneen kulhoon teelusikallinen öljyä, teelusikallinen sinappia ja kaksi teelusikallista valkoviinietikkaa. Kuori valkosipulinkynsi ja punnitse se ja raastin erikseen. Raasta kynsi kastikkeen sekaan ja punnitse raastin raastamisen jälkeen jotta tiedät paljonko valkosipulia raastoit kastikkeeseen. Lisää kulhoon myös ripaus suolaa ja mustapippuria ja sekoita aineksista salaattikastike. Revi salaatin lehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja leikkaa sellerinvarret noin sentin paksuisiksi paloiksi. Asettele salaatti a selleri lautasella tai salaattikulhoon. Pilko retiisit neljään jos ne ovat isoja ja niitä sinne tänne salaatin ja sellerin sekaan. Valuta pienellä lusikalla salaattikastiketta sinne tänne salaatin päälle ja viimeistele salaatti ripottelemalla kapriksia salaatin sekaan. Nauti salaatti heti kylmänä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...