29. heinäkuuta 2013

Mamman karviaismarjahillo
Karviaismarjahillo kuten ennen vanhaan ja mamma sen keitti. Meillä keitetään vuodesta toiseen vähän eri marjoista hilloja jotta hilloihin saadaan vähän vaihtelua, meillä on kuitenkin joitkin vakituisia hilloja joita keitetään joka vuosi, kuten mamman mainio mansikkahillo sekä vadelmahillo.

Tämä on hyvä hilloresepti, ja meidän suvussa jo kolmannessa polvessa käytetty ja hyväksi todettu, ja voit tähän käyttää sekä vihreitä että punaisia kypsiä karviaismarjoja. meillää karviaiset ovat usemmiten olleet vihreitä, ja joka kerta hilloa keittäessä pääsen samoihin lapsuuden muistoihin Kallen puutarhaan neljä kymmentä vuotta sitten jossa alunperin tutustuin karviaisiin.
Vihreät karviaismarjat

Mitään hilloa ei koskaan kannata keittää liian pienessä kattilassa, vaan sille kannattaa jättää tilaa nousta jottei se kiehu kattilan reunojen yli vahingossakaan. Tätä hilloa keitetään miedolla lämmöllä jotteivät maikki karviaiset menisi rikki ja jotta ne pysyvät kokonaisina hillossa.

Käytän hilloihin kerrasta toiseen vaihdellen joko tavallista vakoista taloussokeria, hillosokeria tai ruokosokeria vähän riippuen siitä mitä milloinkin sattuu olemaan kotona. On hyvä muistaa että ruokosokeri tekee hillosta tummempaa kuin se olisi taloussokeria tai hillosokeria käyttäessä.

Perkaamattomia punaisia karviaismarjoja
Samalla hillon perusreseptillä saa valmistettua useimmista marjoista hilloa. Voit myös kokeilla kuningatarhilloa, sekamarjahilloa sekä sitruunaista mansikkahilloa, mustikkahilloa tai lakkahilloa. Lisää säilöntäreseptejä löydät sivultani jossa olen niitä koonnut. Tällä reseptillä saat pari, kolme lasipurkillista karviaismarjahilloa vähän tietenkin riippuen lasipurkkiesi koosta.

Karviaismarjahillo

1 kg karviaismarjoja
750 g sokeria
3 dl vettä

Huuhtele karviaiset ja poista niistä karat ja niiden varret. Anna marjojen kuivahtaa lävikössä. Mittaa sokeri ja vesi isoon hillokattilaan ja keitä sokeriliuos ylös. Anna sokeriliuoksen kiehua keskilämmöllä kunnes se on kirkasta. Kuori sokeriliuoksen pinnalta siihen muodostunut vaahto pois isolla lusikalla. Tee sokerikuulakoe, ota teelusikallinen sokeri liuosta ja anna sen jäähtyä kunnes voit käsitellä sitä. Aseta sokeripallo etusormen ja peukalon väliin ja venytä sormet erilleen. Jos sokerikuula venyy lankamaiseksi pitkäksi säikeeksi sormiesi välissä on sokeriliuos valmista hilloon, jollei jatka keittämistä kunnes saat venytettyä sokerin säikeeksi. Lisää marjat siihen ja heiluta kattilaa liedellä jotta marjat painuisivat liuokseen. Keitä hilloa miedolla lämmöllä sitä yhtään hämmentämättä. Nosta kattila lämmöltä ja kuori sen pinnalta siihen muodostunut vaahto pois ja anna sen uudelleen kiehua. Nosta hillokattila taas lämmöltä ja heiluttele sitä, jatka keittämistä ja heiluttelemista kunnes marjat vajoavat ja uppoavat hilloon eivätkä enää kellu sen pinnalla. Hilloa heiluttaessa marjat täyttyvät nesteellä ja tulevat täyteläisemmän näköisiksi. Hillo on valmista noin puolen tunnin keittä­misen jälkeen kun hillon neste on kirkasta ja vähän paksuuntunutta. Kaada kuuma hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje ne tiivisti kannella hillon vielä ollessa lämmintä jotta lasipurkkiin muodostuu tyhjiö. Anna hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se vasta tämän jälkeen säilöön jääkaappiin tai kylmäkellariin. Avattu hillopurkki kannatta säilyttää jääkaapissa jossa se säilyy parisen viikkoa.

12 kommenttia:

 1. Viime vuonna tein karviaisista chutneyn, tänä vuonna on varmaan taas hillon vuoro. Kyllä tuo marja-sokeri-tilkka vettä -hilloresepti on vaan se kaikkein paras ilman mitään lisämausteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei tuplaespresso ja kiitos kommentistasi! kyllä se vanhan ajan perinteinen hillo vaan on parasta...

   Poista
 2. Karviaishillo on kyllä hyvää! Se on vähän erilaisempaa ja eksoottisempaa verrattuna niihin tavallisiin mansikka- ja vadelmahilloihin. Viime vuonna lisäsin punaisista karviaisista keittämäni hillon joukkoon tähtianista ja kanelitangon, ja täytyy sanoa että siitä tuli ehkä parasta hilloa, jota olen (myönnettäköön, lyhyehkön) hillourani aikana tehnyt.

  Vieraat jaksoivat joka kerta ihmetellä hilloa, kun tarjosin sitä talvella. Se oli vaniljajäätelön ja lettujen kanssa ihan loistava yhdistelmä, ja tosiaan vähän erikoisempi vaihtoehto perinteisten hillojen rinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anna ja kiitos kommentistasi! karviaisella on juuri kuten sen kuvailit hieman moniulotteinen maku, se ei ole vain yksi maku vaan jotenkin "enemmän kuin vain"...;)

   Poista
 3. Kuulostaapas hyvältä hillolta. Minulla on yksi pensas karviaisia ja aina mietin mitä niistä tekisin. Olen keittänyt perinteistä hilloa, mutta tämä ohje onkin mainio, kiitos tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei annekatariina ja kiitos kommentistasi! kyllä se vanha pelkistetty hillo vaan on parasta, vaikka voihan sitä joskus kokeilla jotian uttakin, karviainen vain ei välttämättä tarvitse mitään lisää...siinä on itsessään jo sitä jotain.:)

   Poista
 4. Hei, voiko tuon hillon pakastaa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos palautteestasi. kaiken hilloin voi pakastaa, muista vain jättää hillon tilavuuden kasvamiselle tarpeeksi tilaa astiassa jossa sen pakastat. säilyy hyvin pari kolmekin vuotta pakastettuna, hilllissa kun ei ole rasvaa mikä härskiintyy (hapettuu pilalle).

   Poista
 5. Säilyykö hillo avaamattomana kuinka pitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hillo säilyy avaamattomana ainakin vuoden huoneenlämmössä suojassa valolta säilytettynä. olen syönyt ihan hyvän makuista viisi vuotakin vanhaa hilloa, mutta senn hillon ravintoarvoista en mitenkään enää mene takuuseen. ;:

   Poista
 6. Kokeilin reseptiäsi ja maukasta tuli! Muutaman kerran kyllä piti harjoitella, jotta tuli leivällä pysyvää, mutta kaikki versiot ovat ihania! Meillä on syöty hyvin säilyneitä hilloja monta vuotta - jos vaan pysyvät syömättöminä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos annarilla kommentistasi. karviaiset ovat vaan niin ihania!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...