Nykyinen kotiruokamme on pääsääntöisesti sydänystävällinen, ja
kun puoliso oli kotona odottamassa sydämen ohitusleikkausta oli hänen ruokavalionsa
vieläkin kummallisempi kuin nyt leikkauksen jälkeen.
Miten korvata läski
läskisoosissa? Voiko se onnistua muikuilla?
Tein hänelle sopivan ”sydänystävällisen version
läskisoosista”, ruisjauhoissa kuorrutettuja muikkuja maa-artisokkasoseella. Tämä
ruoka istuu kuin nakutettu viileään kesään, joka muuten puolison leikkauksen toipumisen
puolesta on ollut erittäin sopiva.
Ruoan työläin vaihe on perata muikut, ja pyysin kalakauppiaalta
erittäin pieniä muikkuja, kun aikomukseni oli tehdä aivan jotain muuta mutta
ajan puutteessa sitten lopussa päädyin tähän.
Olen aika kronkeli kalan perkaamisen suhteen, eikö minulle riittänyt
vain ns. "puhkoa muikut" siis poistaa muikkujen päät ja vetää suolet
sen mukana, vaan halkaisin joka ikisen muikun ja kaikki niihin jääneet
sisälmykset ennen niiden huuhtomista.
Muikut ovat paistettu oliiviöljyssä, eikä myöskään soseessa
ole voita vaan miedon makuista hienoa oliiviöljyä mutta sen voi korvata voilla tai
margariinilla omien makutottumuksen mukaan. Maa-artisokkasoseessa on myös
hiukan perunaa ja annoksessa on tietenkin tilliä.
Annoksen sitoo yhteen ”läskisoosi”
joka valmistuu pannulla aivan itsestään muikkujen paistuttua kullan ruskean
kauniiksi ja rapeiksi, pannuun vaan lisätään tilkka vettä ja vispataan ja kastike
on siinä. Jos olet epävarma kastikkeen valmistuksesta kannattaa sinun
tarkistaa sen reseptistäni läskisoosi
jossa valmistusmenetelmä on selitettynä.
Huomaa että ruoka on sydänystävällinen sekä laktoositon eikä
sisällä tyydyttyneitä rasvoja, mutta jos väkisin haluat ruokaan niitä käytä
oliiviöljyn sijaan voita kohdissa joissa mainittu oliiviöljy sekä maitoa maa-artisokkasoseessa
keitinliemen sijaan. Perunat voi halutessaan jättää kokonaan pois jolloin ruoka
sopii myös diabeteksesta potevalle. Tällä reseptillä saat reilun kokoiset
annokset pääruoaksi.
Paistetut muikut
500 g perattuja ja puhdistettuja muikkuja
hienoja kokojyväruisjauhoja
loraus oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja valkopippuria oman makusi mukaan
vettä tai keitinlientä kastikkeeseen
Maa-artisokka-sose
200 g perunoita
300 g maa-artisokkaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2 dl keitinlientä (tai maitoa)
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2 dl keitinlientä (tai maitoa)
2-3 rkl oliiviöljyä (tai voita)
suolaa ja valkopippuria oman makusi mukaan
suolaa ja valkopippuria oman makusi mukaan
viimeistelyyn
säilykepunajuurta
säilykepunajuurta
tuoretta
tilliä
tirskahdus
tuoretta sitruunamehua
Huuhtele
tuore tilli ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Puhko muikut ja vedä pää
pois suolet mukana. Huuhtele peratut muikut kylmässä vedessä ja anna niiden valua
kunnolla lävikössä. Kuori perunat ja pane ne kattilaan kylmän veden kanssa.
Kuori myös maa-artisokat niin nopeasti kuin suinkin jotteivät ne tummu, ja lisää
kattilaan perunoiden sekaan. Pane kattila liedellä ja kiehauta ylös ja anna
niiden kiehua kypsiksi noin kaksikymmentä minuuttia, puolisen tuntia. Mausta kuivahtaneet
peratut muikut valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Kieritä muikut hienoissa
kokojyväruisjauhoissa ja paista ne rapeiksi lorauksessa oliiviöljyä. Ota paistetut
muikut sivuun ja pidä ne lämpiminä. Lisää pannulle ruisjauhojen sekaan tilkka vettä
jotta saat ”läskisoosin”. Perunat ovat
kypsiä kun niihin pistetty tikku jää niihin kiinni, ja peruna on tullut
pehmeäksi. Kaada keitinvesi pois mutta ota osa talteen soseeseen jos sitä
käytät. Lisää kattilaan keitinliemi ja soseuta vihannekset
sauvasekoittimilla Mausta lorauksella oliiviöljyä, pienellä ripauksella
suolaa sekä valkopippurilla että muskottipähkinällä. Sekoita mausteet kunnolla
soseeseen. Annostele
maa-artisokkasosetta lämpimille lautasille. Kuutioi punajuuret tasakokoisiksi kuutioiksi. Asettele muikut sinne muusiin pystyyn
jotta muodostuu kruunu, lorauttele ”läskisoosi”-kastiketta sinne tänne ja
annoksen ympärille. Ripottele sinne tänne hienoja tillinoksia, punajuurtta ja viimeistele annokset tirskahduksella
tuoretta sitruunamehua. Tarjoile ruoka raikkaan vihersalaatin ja mummon pikaetikkakurkkujen
kera.