31. tammikuuta 2014

Mansikkaiset välipalaneliöt




Viljaneliöt leivotaan sen mukaan mitä ruokakomerosta milloinkin löytyy ja tällä kertaa kotoa löytyi viime vuotuisia kotona itse kuivattuja mansikoita sekä hasselpähkinöitä.
Niiden maku on vain muuntunut kerrasta toiseen kuivattujen hedelmien ja marjojen mukaan. Neliöitä on helppo ottaa mukaan evääksi vaikkapa retkelle mutta ne ovat maukkaita ja terveellisiä välipaloja vaikka töissä tai lapsilla koulussa.

Myllärin luomuleivonta kilpailu etenee ja nyt tammikuussa oli aiheena oli ”terveellistä ja maukasta täysjyvästä” ja nämä kuitutäytteiset välipalaneliöt ovat siihen sopivia. Ne ovat muodossa tai toisessa olleet ruokavaliossamme mukana vuosia, ovat helppoja leipoa ja sopivat kuukauden teemaan loistavasti. 

Välipalaneliöissä on vain niukasti rasvaa ja sekin on laadultaan hyvää rasvaa, viinirypäleen siemenistä kylmäpuristettua öljyä joka sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja, kuitenkin eniten Omega-6 ja vain vähän Omega-3. 

Mansikat kuivurissa kuivumassa
Viinirypäle siemenöljyssä on myös luonnostaan ihan kiva määrä E-vitamiinia. Kylmäpuristettu viinirypäle siemenöljy on vihertävää tai vaalean keltaista, lämpöpuristettu öljy on ruskeaa väriltään ja sillä on voimakas tuoksu, kylmäpuristetulla taas on hyvin neutraali tuoksu, ja maistuu hieman kitkerälle vaikka on vähän makeampaa.

Nesteenä näissä välipalaneliöissä käytetään omenatuoremehua joten viljaneliöt ovat täysin laktoosittomia ja sopivat täten myös laktoosi-intolerantikoille. Viljaneliöt vain kuivahtavat nopeasti ja kovettuvat joten säilytä niitä kuivassa tiiviissä rasiassa jossa ne säilyvät viikon verran hyvinä. Parhaimpia ne ovat samana vielä uunilämpiminä kylmän maidon kanssa. Tällä reseptillä saat reilun tusinan viljaneliöitä tai enemmän pienempiä makupaloja.

Mansikkaiset välipalaneliöt

1 ¼ dl kauraleseitä
1 ¼ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl merisuolaa
½ tl raastettua muskottipähkinää
3 ¾ dl luomu seitsemän viljan hiutaleita
2 ½ dl kuivattuja mansikoita
½ dl pähkinärouhetta
1 ¼ dl omenatuoremehua
4 rkl viinirypäleen siemenöljyä
2 kananmunaa

Leikkaa kuivatut mansikat ja pähkinät pienemmiksi paloiksi ja pane isoon kulhoon. Mitta kuivat ainekset ja sekoita kaikki keskenään. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki haarukalla. Mittaa mehu ja öljy ja lisää munien sekaan. Sekoita öljy ja mehu muniin ja kaada nesteet kuivien ainesten sekaan. Sekoita kaikki kunnolla keskenään. Levitä taikina voipaperille uunipellille noin reilun, puolen toista sentin paksuiseksi 15 x 30 cm suorakaiteeksi. Leikkaa taikinaan veitsellä noin tasakokoisia neliöitä ja paista kypsäksi lämpimässä uunissa 200 asteen lämmössä noin 15–25 minuuttia vähän uunistasi riippuen. Ota pelti ulos uunista ja leikkaa palat leikkuulaudalla irti toisistaan. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä viljaneliöt tiiviissä rasiassa.

10 kommenttia:

  1. Pitääkin kokeilla mansikoiden kuivaamista kuivurilla. Tähän saakka kuivuri on humissut vain sienten takia. Kiitos vinkistä ja hyvältä kuulostavasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei ja kiitos kommentistasi. meillä kuivuri ostettiin juurikin sieniä varten mutta olen sillä kokeillut aika paljonkin hyvällä tuloksella, vain pienen pienet marjat kuten esim herukat jne on jätettävä varsiin kiinni kuivauksen ajaksi ja on hyvä että kaikki kuivattava on tasapaksua jos ne viipaloi ja saman kokoisia paloja jotta kuivuu suunnilleen samaan aikaan.:)

      Poista
  2. Kiinnitin huomiota noihin kuivattuihin mansikoihin. Näköjään onnistuu, pakko kokeilla ensi kesänä. Kokeilin kerran mustikoita, mutta niistä ei ollut kuivattaviksi. Tuo reseptikin vaikuttaa maukkaalta, kokeilenpas sitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei ja kiitos kommentistasi. mustikat voivat olla hankalia kun eivät pysy paikoillaan, kutistuvat kuivuessaan ja putoavat reikiin. joku jossain sanoi että paperia voisi panna lokeroihin jolloin ne pysyvät paremmin paikallaan. itse olen miettinyt pihlajanmarjoja mutten vielä päässyt tositoimiin.

      Poista
    2. Hyvin olen onnistunut kuivurilla (meillä samannäköiset kuivurinritilät kuin kuvassa) kuivattamaan mustikat ja puolukat. Lisäksi tietenkin omenat, erilaiset sienet, lehtikaalit jne. Mansikkaa pitääkin kokeilla ensi kesänä, samoin pihlajanmarjaa.

      Poista
    3. meinaatteko ettei mustikat mene ritilän lävistä kun ova kuivuesssaan pienentyneet? vai kuivatteko mustikat varpuineen?

      Poista
  3. Meillä kuivurissa hurisee yleensä sienet, mutta ensi kesänä pitääkin kokeilla mansikoiden kuivaamista. Monikäyttöistä ja varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, kyllä kuivattuja mansikoita on tullut käytettyä moneenkin paikkaan, ja säilyvät hyvin. aina ei vain lopputuloksen kuva ole ollut tänne kelpaavan tasoinen julkaistavaksi...;)

      Poista
  4. Mistä olet löytänyt viinirypäleen siemenöljyä? Itse olen lähialueen isoimmista marketeista sekä kauppahallista koittanut tuota löytää heikolla menestyksellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei betoni ja kiitos kommentistasi! olen ostanut viinirypäleen siemenöljyä herkkukaupoista, luontaistuotekaupasa ja joskus satunnaisesti jostain isosta ruokamarketista. vähän vaihtelee, ja sitä voi tilata netistä.:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...