19. helmikuuta 2010

Paistettu turska kermaisen Savoijinkaalin kanssa

Turskaa, oliiviöljyssä paistettua tuoretta turskaa ja kermassa haudutettua Savoijinkaalia. Nopea arkiruoka ilman hiilihydraatteja joten se sopii myös karppajille.

Jos joskus olen päättänyt kauppaan mennessä mitä aion laittaa ruoaksi, joudun useimmiten muuttamaan mieleni syystä tai toisesta. Näin taas viimeksi kun olin menossa Kauppahalliin ostoksille pari päivää sitten. Yllättäen Halli oli kiinni tulipalon vuoksi joten ajauduin kaiken muun kansan kanssa tungeksimaan naapurissa olevan ison tavaratalon ruokaosastolle. Asioimista siellä kellarissa hankaloittaa lisäksi paraikaa meneillään olevat laajennustyöt, mistään ei löydy mitään ja kaikki on sekaisin. Mutta onneksi löysin sieltä tuoretta Norjalaista turskaa jonka kanssa päätin kiehauttaa kermaisen Savoijinkaalin. Turska on nykyään valitettavasti niin vähissä meidän lähistöllä olevissa vesissä että sitä on hankala saada, ja siksi kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen kun sitä löytää. Muuten hauki tai ahven sopii hyvin tällä tavalla valmistettuna. Tällä reseptillä saat tarpeeksi kahdelle ruokailijalle.

Paistettua turskaa

250 g turskan fileitä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä
voita

Kermainen savoijinkaali

500 g Savoijinkaalia
2 dl kermaa
(perunaa)

Ensiksi kuoritut perunat kiehumaan jos niitä haluat lisukkeeksi, noin 20-30 minuuttia lajikkeesta ja vuoden ajasta riippuen. Peruna on valmis kun se jää tikkuun kiinni jonka siihen pistää. Nokare voita kannelliseen kattilaan johon suikaloitu kaali pyöräytetään. Kansi päälle ja antaa kaalin höyryyntyä omassa nesteessään, lisätään hieman kermaa ja annetaan kiehua pehmeäksi kerman saostuessa kannen alla. Suolaa ja valkoista pippuria antamaan makua. Turskalle suolaa ja mustaa pippuria jonka jälkeen se paistetaan oliiviöljyssä. Tässä kannattaa varoa liikaa lämpöä koska tässä kalan pitää jäädä hieman kosteaksi ja ”alikypsäksi” eikä se saa paistua rapeaksi. Keko Savoijinkaalia lämpimälle lautaselle, turskaa päälle ja perunaa lisukkeeksi sille joka sitä haluaa. Kalan paistinrasva sopii hyvin perunan kostukkeeksi.

1 kommentti:

  1. Turska lasketaan nykyään sukupuuton partaalla oleviin kaloihin ja sitä on tästä syystä nykyään vaikeata saada. Turska on melkein kalastettu loppuun Norjan ja Ruotsin vesiltä viime vuosikymmenien aikana. Kyseinen turska, jota tässä käytin, oli Ruotsissa kasvatettua kalaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...