20. huhtikuuta 2015

Lohta punajuurella aasialaisittain





Osallistun kolmen muun ruokablogin kanssa Vino Nostrumin asettamaan haasteeseen yhdistää kuohuviiniä ruoan kanssa. Mukana haasteessa on Herkkusuun lautasella lisäksi  Beachhousekitchen, Paleokeittiö sekä Mukanamaku ja kaikki neljä blogia sai eri kuohuvaa viiniä johon kehitellä oma reseptinsä nyyt vapuksi. 

Katso myös reseptin alla oleva tarjous jotta ehdit tilata kuohuviinit kotiin vapuksi!

Itse sain Vino Nostrumilta kaksi pulloa puoli makeaa Bele Casel Dry Millesimato Proseccoa, kuohuvaa viiniä jota en miellä kuin korkeintaan puolimakeaksi koska olen tottunut ranskalaiseen samppanjaan ja kuivaan sellaiseen. 

Maistoin Proseccoa ja mietin että mitähän tästäkin tulee kun se oli aivan liian makeaa minun makuuni, mutta haaste on haaste joten vietin leppoisin sunnuntain maistellen viiniä erilaisten raaka-aineiden kanssa. Ja maistettuani tovin aloinkin jo suureksi yllätyksekseni innostua sitä mitä tämä viini kesti ja kantoi kumppaninaan. Ja tulos on aika yllättävä, on minun myönnettävä.

Tämä puoli makea italialainen Prosecco kestää hyvin muhkeitta maanläheisiä makuja, umamia, ja aasialaisia makuja sekä muun muassa inkivääriä, sieniä ja punajuurta. Tuloksena on aasialaistyylinen maustekastike jolla maustetaan raaka lohi ja tarjoillaan punajuuren, porkkanoiden ja korianterin kera. 

Olen jo aikaisemmin helmikuussa 2012 yhdistänyt punajuuren ja lohen reseptissäni punajuurigraavattulohi joka myös sopii Bele Casel Dry Millesimato Proseccolle. Myös japanilainen teriyakitofu tai tempuramunakoiso sopii oivallisesti sen kumppaniksi.

Itse syön lohen vai pikaisesti mustettuna kastikkeella, pari, kolme minuuttia riittää minulle. Rakastan raakaa kalaa sashimina, mutta jos olet tottumaton raa’an kalan syöjä, etkä ole ennen syönyt raakaa kalaa voit antaa lohen maustua pidemmän ajan maustekastikkeessa. 

Silloin kannattaa leikata kala jo valmiiksi sopivan kokoisiksi paloiksi ja panna isolle lautaselle ja kaataa valmiiksi tekeytynyttä siivilöityä kastiketta päälle. Kalan voi antaa maustua jääkaapissa jopa parisen tuntia, mutta huomaa että kala raakakypsyy kastikkeessa, eikä sen maku enää ole yhtä freesi kuin raaempana. Kalan väri myös muuttuu harmaaksi sen kypsyessä, joten näet että kala ei enää ole raakaa. 

Siivilöi kastike raakakypsytystä varten ja kaada se isolle lautaselle. Lisää kalapalat kastikkeeseen ja lusikoi kastiketta päälle. Annan kalan raakakypsyä jääkaapissa noin puolisen tuntia. Nosta kalapalat varovasti ylös kastikkeesta ja annokseen. 

Tämä on samantapainen raakakypsytys joka tapahtuu kalalle kun sen graavisuolaa ja valmistaa graavilohta. Kala kannattaa paloitella vasta aivan viime tipassa ennen sen tarjoilua, tai maustumista joten osta kala fileenä ja leikkaa se itse irti nahasta terävällä veitsellä kun paloittelet sen. Ja tarkista varmuuden vuoksi että kalakauppias on poistanut kaikki pystyrudot kalasta. Ja jos niitä vielä on jäljellä poista ne pihdeillä.

Varmista että käytät tähän aasialaistyyliseen alkuruokaan ehdottomasti aivan tuoretta lohta jotta saat siitä hyvän maun, kala ei saa haista kalalle vaan sen pitää tuoksua vienosti suolaiselle merelle ja kalalle.

Voit toki käyttää tulista chiliä mutta suosittelen että tähän annokseen hillitset itseäsi, annoksen hienostuneisuus ei tule esille jos annos on liian tulinen. Käytä mieluummin paria kolmea eriväristä mutta miedompaa chiliä jotta annos saa upean ilmeen.

Annoksen eri osat voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja yhdistää ne upeaksi kokonaisuudeksi lautaselle juuri ennen tarjoilua. Kuori ja leikkaa porkkanan ja punajuuri Julienneksi joko mandoliinilla tai terävällä veitsellä ja pane ne likoon kylmään veteen kaikki ainekset yksitellen. 

Punajuuresta kannattaa vaihtaa liotus vesi pari, kolme kerta ennen tarjoilua jottei punajuuresta vuoda sen tumman punaista väriä ja se tahraa muuten upeaa annosta. Kastikkeen ainekset voi yhdistää ja antaa maustua hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja panna jääkaappiin maustumaan. 

Tällä reseptillä saat upean alkuruoan tai kevyen lounaan lisäämällä vihersalaattia annoksen pohjaksi.

Lohta punajuurella aasialaisittain

200 g tuoretta lohta
2 punajuurta
1 iso porkkana
3 cm tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä

Aasialainen kastike kalalle

korianterin varsia
1 valkosipulin kynsi
1 iso mieto chili
3 cm tuoretta inkivääriä
1 tl palmusokeria
1 rkl riisiviinietikka
1 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 tl seesamiöljyä

Annosten viimeistelyyn
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
Nigellan siemeniä tai seesamin siemeniä

Pese minttu, korianteri ja chilit huolellisesti. Irrota korianterin lehdet varsista ja säilytät ne kosteina erikseen varsista. Anna chilien ja varsien kuivahtaa talouspaperilla. Hienonna korianterin varret  hienon hienoksi pieneksi silpuksi. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se ja pane se korianterin varsien kanssa pieneen kulhoon. Leikkaa chilistä osa ohuiksi renkaiksi, kuori inkivääriä teelusikalla ja raasta se hienoksi ja lisää ne kulhoon korianterin ja valkosipulin kanssa. Mittaa päälle kalakastike, soijakastike, riisiviinietikka sekä seesamiöljy ja sekoita kaikki keskenään. Tarkista kastikkeen maku ja lisää chiliä mutta muista olla liioittelematta sen kanssa. Lisää myös palmusokeria jos kastike on mielestäsi liian hapanta. Ota kuitenkin huomioon että lohi on hieman makeahkoa joten hieman hapan kastike on vain hyväksi kalalle. Anna kastikkeen tekeytyä puolituntia, tunnin huoneenlämmössä. Jääkaapissa kastike voi tekeytyä pari, kolmekin tuntia. Kuori porkkanan ja leikkaa se Julienneksi, siis ohuiksi tulitikuiksi. Pane porkkana kylmään veteen odottaman jollet tarjoile annoksia heti. Tee samoin punajuurelle mutta vaihda sen vesi, pari kolmekin kertaa kunnes vesi ei enää värjäydy punaiseksi. Ota lohi ulos jääkaapista ja leikkaa lohi irti nahastaan ja poista mahdolliset pystyruodot kalasta pihdeillä. Leikkaa kalanpala kahtia ja kumpikin kalanpala samalla tavalla kahtia niin saa neljä tasakokoista kalanpalaa annoksiin. Jaa annospalat puolen sentin paksuisiksi kuutioiksi. Valuta porkkanat ja punajuuret erikseen lävikössä ja pane talouspaperille kuivahtamaan. Siivilöi kastike pieneen kulhoon. Kuori inkiväärinpala teelusikalla ja leikkaa se veitsellä ohuen ohuiksi melkein läpinäkyviksi suikaleiksi. Asettele kylmille lautasille punajuurta ja porkkana ja pane lohipalat sinne tänne niiden lomaan. Lisää korianterinlehtiä, minttua ja inkivääritikkuja sinne tänne ympärille ja päälle. Sekoita kastike kunnolla ja lusikoi annosten päälle kastiketta. Viimeistele annokset ripottele niiden päälle mustan Nigellan siemeniä ja tarjoile annokset oitis kylmän kuplivan Proseccon kanssa.

-------

Vino Nostrum 

Vino Nostrum on uusi viinintuonti yritys. Sen valikoimassa olevat viinit ovat kaikki käsintehtyjä ns ”boutique viinejä”, ne ovat ekologisia ja ilman turhia lisäaineita ja niitä tuotetaan hyvin rajoitettu määrä, toiset vain alle 1000 pulloa vuodessa. Tilaamasi viinit kuljetetaan suoraan kotiovelle italialaisilta pientiloilta ilman välikäsiä eikä näitä viinejä käytännössä saa muualta. Tilaaminen on täysin laillista, kaikki verot on maksettu valmiiksi eikä niistä tarvitse huolehtia. Viinien hintaa lisätään vain 18 euroa kotiinkuljetuksesta. 


Vapputarjous!

Ja teillä lukijoilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä ensimmäisinä kokeilemaan näitä hippuviinejä tarjoushintaan. Saat 20 % alennuksen tehdessäsi tilauksen Vino Nostrumin sivuilta kun mainitset koodin: lautasella20off

Tarjous on voimassa 30.4.2015 asti. Ja jos tilaat nyt pikaisesti viimeistään 21.4.2015 ehdit vielä saada kuohujuomat vapuksi kotiin kuljetettuna.

Kannattaa myös lukea kollegojen vappupostaukset kuohareille. Beachousekitchenin Vappu mielessä ja Ciao viiinitilalta, Paleokeittiön Kevätkääryleitä ja kuohujuomaa vappuun sekä mukana maun kuohuviinissä kypsennettyä kananpoikaa.


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...