18. kesäkuuta 2014

Juhannuksen piparjuurisilli




Juhannus ilman silliä ei olisi juhannus, ja sillin kanssa pitää olla kermaviiliä tai hapatettua kermaa ja tässä ne ovat yhdistettynä hyväksi todettuun piparjuurisilliin joka sopii enemmän lämpimille kesäpäiville kuin tämän vuoden sateiseksi ja koleaksi ennustettuna Jussina. Lisää ideoita Juhannukseksi löydät sivulta kesän herkut jonne olen koonnut kesään sopivia herkkuja.

Tuore piparjuuri on parasta, raasta se juuri ennen kuin lisät sen hapan kermakastikkeeseen. Piparjuuren määrä vaihtelee sen vahvuuden mukaan, ja miten paljon sitä itse haluat silliin. Itse rakastan piparjuurta kun taas puoliso on sen kanssa varovaisempi.

Silli kannatta maustaa yön yli kaksi kertaa, joten ehdit juuri tehdä sen viikonlopuksi, ensin mausteliemessä ja toisen kerran hapankermassa. Voit tähän käyttää sekä kermaviiliä, ranskan kermaa tai smetanaa. Kermanviili vain tuppaa ohenemaan kun sitä sekoittaa liikaa, mitä taas smetana ja creme Fraiche eivät tee.

Juhannuksen piparjuurisilli tarjolla
Käytä tähän kevytsuolattuja sillifileitä jos haluat oikaista kalan fileoinnista, kaksi 150 g sillipakettia on riittävästi tälle satsille. Tässä reseptillä saat piparjuurisilli alkuruoaksi 6-8 hengen porukalle sekä myöhäisillan huikopalaksi, jos sillilajeja on tarjolla enemmän kuin yksi on tästä riittävää vieläkin isommalle porukalle.

Juhannuksen piparjuurisilli

300 g sillifileetä


Sillin mausteliemi:


¾ dl väkiviinaetikkaa
1 sitruunan mehu
4 dl sokeria
1 sipuli
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
5 mustapippuria
1 tl fenkolin siemeniä

Piparjuurikastike:

1 iso (tai 2 pientä) hopeasipuli
3 dl smetanaa (tai kermaviiliä)
3-4 rkl sitruunamehua
4-8 rkl raastettua tuoretta piparjuurta
ripaus valkopippuria
ripaus sokeria

Viimeistelyyn:
fenkolin lehtiä ja kukintoja

Sillin mausteliemi:

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja etikka. Halkaise sitruuna ja purista kattilaan sen mehu. Rouhi fenkolin siemenet ja ne kattilaan muiden mausteiden kera. Kiehauta ylös ja anna liemen kiehua pari minuuttia. Anna liemen jäähtyä kokonaan, voit nopeuttaa jäähtymistä panemalla kattilan kylmään veteen tiskialtaaseen. Leikkaa filee suupaloiksi ja lado ne huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin tai muuhun astiaan. Kaada päälle kylmä liemi, sulje astia tiiviisti ja pane se jääkaappiin yön yli maustumaan. Valuta silli mausteliemestä siivilässä. 

Piparjuurikastike sillille:

Kuori hopea sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. pane sipulireknaat kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Anna sipulin tekeytyä viitisin minuuttia.Kuori piparjuuri ja raasta se hienosti, lisää kulhoon sipulin kanssa ja lisää smetana. Sekoita kunnolla. Lisää valutetut sillipalat kastikkeeseen ja sekoita kaikki varovasti keskenään sekaisiin. Tarkista kastikkeen maku ja lisää jauhettua valkopippuria sekä ripaus sokeria oman makusi mukaan. Peitä kulho tiiviisti muovilla ja pane ne vähintään kolmeksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään, mieluiten yön yli. Tarjoile höyryävän kuumien uusien perunoiden kanssa. Piparjuurisilli säilyy jääkaapissa säilytettynä 2-3 päivää.

6 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, tätä kokeilen tänään!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi, toivottavasti sinulla oli hyvä juhannus vaikka satoikin ja oli kylmää. ;)

      Poista
  2. Ooh, kuulostaa niin herkulliselta että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi, voin vakuttaa että oli hyvää, varsinkin jos pitää piparjuuresta, sitä voi myös raastaa llisää niille joita pitävät siitä erityisen paljon.

      Poista
  3. Taidanpa kokeilla joulusilliksi. Piparjuuren pirteys sopii varmaan sillin pehmeään rasvaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! on aina yhtä saada positiivista palautetta, ja voida olla avuksi ruokainspiraation suhteen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...