8. huhtikuuta 2014

Keitettyä haukea munakastikkeella





Ruokatietoyhdistys ylläpitää ”Ruokaa omasta maasta”-tuotemerkkiä ja juuri nyt on meneillään ruokabloggareille suunnattu ”Hyvää Suomesta kotiruoka reseptikisa”. Tarkoitus on kirjoittaa paras Suomiresepti jossa on käytetty vähintään kolmea ”Ruokaa omasta maasta” merkittyä ainesta joista lopulta onnistuin käyttämään neljää. Ja mainitsen jo nyt alkuun että kisaan osallistuessani sain 10 euron lahjakortin S-ryhmän kauppoihin ja tulen myös saamaan keittiöpyyhkeen kisan jälkeen. Kisan voittajan äänestetykseen voit osallistua Ruoka.fi sivuilla.

Vietin lapsuuteni ulkomailla, ja suomalaiset juhlaperinteet ja ruoat olivat yksi tärkeimmistä tavoista joilla ylläpidimme suomalaisuutta neljännesvuosisadan ajan ja palasin tällä kertaa takaisin lapsuuteeni niin pitkälle kuin muistini vielä riittää. Ruoka ja sen tuoksu saa minut muistin siivin lentämään takaisin aikaan ja paikkoihin joita ei enää ole. 

Tuoretta haukea
Avatun perunapussin tuoksu lennättää minut joka kerta isosetä Kallen perunakellariin Visulahteen, hauki ja sen lisukkeena munakastike taas mamman ja papan mökille maalle kauas lapsuuteeni yli 40 vuoden taakse jossa vietin lapsuuden kesiä. Yksi rakkaimpia lapsuuden makumuistoja on mamman herkkua, keitettyä haukea isäni valmistamassa munakastikkeessa.

Tämä ruoka koostui silloin aikoinaan samana päivänä järvestä katiskalla pyydetystä hauesta. Mamma tappoi hauet heti ne veneeseen saatuaan, ja perkasi ne järven rannassa, joten kala oli todella tuoretta.

Kastikkeeseen tuli omassa kasvimaassa viljeltyä tuoretta tilliä, kyläkaupasta ostettua meijerivoita, ja perunoita Salon torilta jos ne olivat mamman omasta maasta loppuneet. Tilli on yrtti josta en paremmin pidä, mutta se on joissakin ruoissa elintärkeää kuten tässä isän munakastikkeessa, veloutekastikkeessa johon lisättiin tilliä ja kovaksi keitettyjä kananmunia enkä voisi kuvitella syöväni tätä ruokaa ilman tilliä koska se kuuluu siihen.

Tuoretta tilliä kastikkeeseen
Kastikkeen tuoreita kanan munia ja raakamaitoa taas noudettiin naapuritilalta, jossa vielä silloin oli lypsykarjaa ja kanala. Maitoa sain jo varhaisesta iästäni huolimatta hakea tonkassa yksin, kananmunien hakemiseen minusta ei ollut, koska ne rikkoontuivat liian usein enkä saanut niitä kokonaisina koskaan perille. Maitokin oli joskus kaatunut maahan, varsinkin jos paluumatkalla oli metsän kohdalla jo alkanut hämärtää. Pelkäsin aivan hirvittävästi kuusimetsikössä asuvia ihmislapsosia nälkäisiin suihinsa syöviä susia ja mörköjä joten juoksin joka kerta kovaa vauhtia ylämäkeen ja mökille jolloin maito tonkkineen joskus siinä tuoksinassa kaatui maahan.

Ihan näin tuoreilla tuotteilla ei mennä enää nykyään. Koska en käytä eineksiä vaan valmistan kaiken ruoan itse koton alusta alkaen olikin tuotteiden löytäminen kaupasta odotettua haasteellisempaa kuin olin osannut ennakoida. 

Vaikeinta tässä reseptikilpailussa oli löytää ne oikeat tuotteet jotka eivät vain olleet hyvää suomesta vaan olivat meille muuten sopivia, kuten laktoosittomia kuten Arla-Ingmanin maito ja voi, sekä eettisesti tuotettuja Kieku suomalaisia vapaan kanan munia Loimaalta. Tilli tuli Järvikylän Famifarmilta, ja suomalainen hauki oli tästä jostain lähijärvestä ja ostettiin lähikauppiaalta jolla sattumoisin on Tampereen seudun parhain kalatiski. 

Kovaksi keitettyjä munia kastikkeeseen
Hauki on aina enemmän tai vähemmän limaista, ja limaisuus vain lisääntyy kalan kuoltua, joten valmista hauki heti kun se vain on mahdollista ja sen saat kotiin kuljetettua. Voit halutessasi pyytää kalakauppiasta perkaamaan sen sinulle valmiiksi. Tällä reseptillä saat perinteistä haukea munakastikkeella neljälle hengelle.

Mamman keitettyä haukea

750 g- 1 kg tuoretta haukea
800 g perunoita
vettä
1-2 tl suolaa
4 maustepippuria
1 pieni sipuli

Keittiömestarin munakastike:

4 kananmunaa
1 rkl voita
1½ rkl vehnäjauhoja
3 dl kalan keitinlientä
1 dl maitoa
4 rkl hienonnettua tilliä
merisuolaa
valkopippuria

Keitetty hauki:

Perkaa kala. Poista hauen kidukset, leikkaa sen maha auki mahan alla olevasta takimmaisesta evästä aivan leuan alle asti ja poista sen sisälmykset. Huuhtele kala huolellisesti sekä ulkoa että sisältä, kuivaa se talouspaperilla ja pane se isoon kattilaan. Jollei hauki mahdu suorana kattilaan kierrä se ympyrälle ja kiinnitä se leuasta sen pyrstöön cocktailtikulla. Lisää kattilaan mausteet ja vettä kunnes hauki juuri ja juuri peittyy ja lämmitä vesi miedolla lämmöllä hienon hienosti poreilevaksi. Vesi ei saa kiehua, vaan sen pitää poreilla, jottei kala kiehu rikki. Anna hauen hautua kunnes sen tuntuu pehmeälle selkäruodon kohdalta. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin parikymmentä minuuttia. Nosta varovasti kala vadille ja poista sen nahka suomuineen heti kun voi käsitellä haukea. Poista kuitenkin kalan hanka ennen kuin se on jäähtynyt, jäähtyneenä nahka poisto on melkein mahdotonta. Pidä hauki lämpimänä ja valmista munakastike.

Munakastike:

Keitä kananmunat koviksi 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna munien höyryyntyä kattilassa kuiviksi, lisää vasta tämän jälkeen kylmää vettä munien päälle. Tällä tavalla munankuoret irtoavat helposti vaikka munat olisivat aivan tuoreita. Anna munien jäähtyä kokonaan kylmässä vedessä. Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa. Mittaa voi kattilaan ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä, lisää sekaan vehnäjauho ja sekoita vispilällä. Anna jauhojen kypsyä pari, kolme minuuttia ennen kuin lisäät nestettä. Älä anna jauhojen saada yhtään väriä vaan kastikkeen on tarkoitus pysyä valkoisena. Lisää kattilaan maitoa koko ajan sekoittaen ja vähitellen pienissä osissa kalan keitinlientä. Sekoita kastike kunnolla ja anna sen lämmetä kunnolla läpikotaisin parisen minuuttia miedolla lämmöllä. Hienonna munat haarukalla ja lisää en kastikkeeseen ja anna niiden lämmetä siinä, kastikkeen ei tule enää kiehua.Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa tilli hienon hienoksi ja lisää se viimeiseksi kastikkeeseen juuri ennen se tarjoilua. 

Annosten kokoaminen:

Anna jokaisen itse kuoria perunansa pöydässä, kerä kuoret risteilijään joka kiertää pöydässä. Annostele kalaa jokaisen lautaselle ja lusikoi munakastiketta päälle. Viimeistele annokset tillin oksilla ja nauti vahan ajan perinteistä keitettyä haukea munakastikkeessa.


8 kommenttia:

  1. Ihana resepti ja jota juuri etsinkin. Onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. hauskaa että sain olla avuksi reseptin löytämisessä, ja kiitos onnitteluista.

      Poista
  2. Tuo ei voi olla kuin hyvää, pitää varmaan kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei eija ja kiitos kommentistasi. kyllä kannattaa kokeilla, suosittelen lämpimästi!

      Poista
  3. Missä välissä se muna laitetaan sinne kastikkeeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei marie ja kiitos kommentistasi, nekä maininnut tekstissä että munat lisätään kastikkeeseen aivan lopuksi? korjaan sen nyt heti, kiitos etä mainitsit asiasta.

      Poista
  4. Tämä on herkullinen resepti. Hauella on se oma hyvä hauen maku! Tein vähän aika sitten tavallisesta seitistä samantyyppisen ruuan. Hyvää Pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei voisula ja kiitos kommentistasi, hauki on kala ja kalaruoan tulee maistua kalalle, olet siinä aivan oikeassa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...