Mahtavaa sormiruokaa jota kehtaa tarjoilla vaikkapa alkuruoaksi
nyt pääsiäisenä ja niin helppoa valmistaa kunhan liha vain itse saa padassa
hiljalleen hautua. Possunliha riivitään suikaleiksi ja tarjoillaan ohutleivän kuten
pitaleivän, raa’an sipulin, raikkaan salaatin sekä hapankerman ja syödään
siltään. Sopii myös pienemmiksi leikattuina sormiruokana tarjoiltavaksi
hienompiinkin juhliin.
En aina tiedä miksi teen jotain, inspiraatio iskee, ja tämä
ruoka on taas sellainen että alkuvaiheessa en olisi uskonut että siitä tule mitään,
ja oivallus on laiskan emännän parhaimmistoa. Tätä possua on viime aikoina
syöty jonkun kertaa se sehän on hyvä kun on ruokakaupoissa ollut tarjouksiakin joita hyödyntää.
Sitruunalla maustettua pulled porkia gojimarjoilla |
Olen aina pitänyt mureasta lihasta ja puhuin jo vuosia ennen
pulled pork villitystä ylikypsästä pitkään hartaudella mureaksi haudutetusta
"vähemmän hienosta lihasta", ja tämä on taas yksi sellainen resepti. Liha valmistettaan padassa
pitkään kannen alla hauduttaen, vähintään kaksi tuntia mutta neljäkin on hyvä joten tähän ei kannata käyttää mitään filettä vaan haaa lihaa, joko possun kylkeä, lapaa tai sen niskaa.
Haudutukseen ei käytetä mitään nesteitä sen lisäksi kuin
mitä itse lihassa, voissa ja sitruunassa on joten on tärkeää että pata ei
luovuta liikaa nestettä kannen alta. Lihan voi padan puutteessa yhtä hyvin
valmistaa uunissa uunivuoassa folioon käärittynä jottei kaikki nesteet haihdu.
Ruoan juju piilee sen pitkän haudutuksen lisäksi kahdessa
asiassa, toffeevoissa
sekä säilötyssä
sitruunassa joista se saa suurimman osan makuansa. Jollei sinulla ole toffeevoita
tai et ehdi sitä valmistaa ohjeen mukaan voit sen sijaan käyttää tavallista
voita joka on ihan hyvä korvike mutta kastike menettää vähän sitä jotain.
Pitkään padassa haudutettua mureaa possua |
Sitruuna
on säilötty suolaan joten älä lisää mitään suolaan ruokaan ennen kuin vasta
viime vaiheessa kastikkeen valmistuksen aikana jolloin jo olet tarkistanut
kastikkeen maun ja varmistanut ettei se ole liian suolainen. Poista sitruunan
päältä liika suola mutta älä turhaan huuhtele sitä vaan käytä sen sellaisena
kuin se on. Huomaa että tässä käytetään merisuolaan säilöttyjä sitruunoita
ilman mitään etikkaa tms.
Kastikkeen raaka-aineet kypsyvät niin pitkään että niiden
koostumus rikkoontuu ja ne mureneva itsestään. Nesteet tiivistyvät haudutuksen
aikana makean karvaaksi tahmeaksi ja paksuksi kastikkeeksi jonka maku
pyöristetään lusikallisella hunajaa.
Suolaan säilöttyjä sitruunoita |
Kastikkeen voi terästää miten tuliseksi
itse kukin haluaa, lisää sekaan vain lisää chiliöljyä tai Pop’s pimen
chilitahnaa. Chilitahnan puutteessa voit käyttää tuoretta chiliä. Aloita
chilin kanssa pienestä ja lisää sitä vasta kastikkeeseen kun se viimeistellään
makeuttamalla jottei ruoasta tule liian tulista. Tällä tavalla myös lapset
voivat syödä samaa ruokaa. Kotitekoisen smetanan
reseptin löydät täältä, Stroganoffin reseptistä.
Tällä reseptillä saat ruokittua neljästä kuuteen henkeä,
vähän riippuen nälästä. Jos tarjoilet sitruunapossua osana isompaa seisovan pöydän
kokonaisuutta riittää siitä isommallekin porukalle, muista vain varata isompi määrä
ohut leipää kuten esimerkiksi pitaleipää.
Sitruunainen pulled pork
1 kg possun lapaa tai niskaa
75 g toffeevoita
1 sipuli
1 laakerinlehti
3 valkosipulinkynttä
½-1 tl Pop’s Pimen
(suolaa)
1-2 rkl hunajaa
tuoretta Rucolaa tai muuta salaattia
1-2 sipulia
1-2 dl gojimarjoja
Lisää pataan toffeevoi ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä.
Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää liha ja kuoritut valkosipulin kynnet
kokonaisina pataan ja suikaloi sipuli viereen. Lisää pataan myös laakerinlehti,
säilötty sitruuna sekä vähän chiliä. Pane kansi päälle ja anna lihan hautua
padassa miedolla lämmöllä vähintään kaksi tuntia, mielellään neljä tuntia.
Varmista kypsennyksen aikana ettei patasi vuoda liikaa nestettä kannen alta, ja
lisää tilkka vettä jos neste uhkaa loppua. Padassa tulee olla vähän nestettä,
tarkista sen määrä kun liha on ollut padassa puolisen tuntia niin tiedät
määrän. Voit kääntää lihan kerran, pari kypsennyksen aikana. Pane gojimarjat
lämpöä kestävään kulhoon. Keitä vettä ja kaada niiden päälle kunnes ne nippa
nappa peittyvät. Anna marjojen imeä itseensä nestettä. Nosta pata lämmöltä kun
liha on kypsynyt valmiiksi. Nosta liha ulos padasta ja kaada tiivistynyt
kastike kulhoon. Nosta liha takaisin odottamaan lämpimässä padassa kunnes
viimeistelet kastikkeen. Lisää hunajaan ja varmista sauvasekoittimella surauttamalla
että kastike on sileää. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen lisää hunajaa,
hieman chiliä sekä ripaus suolaa jo se sitä tarvitsee. Huuhtele Rucola ja anna
sen kuivahtaa. Lämmitä ohutleivät uunissa tai leivän paahtimessa. Kuori sipuli
ja suikaloi se ohuelti. Nosta ylös liha padasta ja riivi se lempeästi
suikaleiksi kahdella haarukalla. Valutta liika neste gojimarjoista lävikössä. Leikkaa
pitaleipiin viilto sivun ja asettele ruoat kauniisti esille kulhoihin ja leivät
koriin ja anna kaikkien ottaa itse lihaa, salaattia, gojimarjoja, sipulia,
smetanaa ja kastiketta leipäänsä.