Helsingin ensimmäinen yksityinen tislaamo sataan vuoteen syntyi
kolmen miehen rakkaudesta viskiin ja giniin. Tislaamo perustettiin Helsingin teurastamon alueelle sen
pannuhuoneeseen ja pääsin viime perjantaina paikan päälle käymään Viinipirun seurassa tutustumaan miten viskiä ja
giniä valmistetaan käsityönä The Helsinki Distillling
Companyssä.
Viski valmistetaan paikanpäällä maltaista joista 30 %
ohraa ja loput 70 % ruista joka mäskään samalla tavalla kuten sahti
ja saa käydä isoissa ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa käymisasioissa.
Tämän jälkeen mäski tislataan ja tuloksena on väritöntä raakatislettä.
Viskinkeittäjämestari |
Värinsä
sekä suuren osan maustaan viski saa tynnyrissä kypsyttämisestä. Viskin tisle on 80 % alkoholia ja se
jatketaan vedellä juomaystävällisempään muotoon jossa noin 60 % prosenttia
alkoholia ja kypsytetään tynnyreissä.
EU:n säädöksien mukaan viskiä tulee kypsyttää tynnyrissä vähintään
kolme vuotta jotta sitä saa kutsua viskiksi, joten Helsinki Distilling Companyn
ensimmäinen viski erä tulee vasta markkinoille vasta kolmen vuoden päästä. HDCO:n
ensimmäinen gini keitettiin jo syyskuussa mutta ensimmäinen myyntierä viskiä
keitettiin tämän vuoden tammikuussa. On kuitenkin mainittava että tämä ”White Dog”
ruisviskin toistaiseksi kypsyttämätön raakatisle voitti 1. palkinnon helmikuussa
Uisge 2015 viskifestivaaleilla
Helsingin vanhalla ylioppilastalolla.
Helsinki Distilling Company tarjoaa asiakkailleen
mahdollisuuden hankkia varausoikeuden omaan viskitynnyrin.
Yksityishenkilöillä tämä tarkoittaa sitä että viski ostetaan Alkon kautta
sen kypsyttyä. Tynnyreitä on kahta eri kokoa ja niitä on tarjolla ainoastaan
rajattu määrä.
Gini valmistus oli se joka minua kiinnosti enemmän kun en
ole ginitislaamossa ennen käynytkään. Helsinki Distilling Companyn gini tislataan
jo valmiista viinasta joka maustetaan. Osa ginin mausteista uutetaan viinaan ennen sen keittämistä ja ovat mukana tisleessä,
osasta maku taas otetaan talteen tislaushöyryjen avulla.
Mausteena
Helsinki Distilling Companyn ginissä on tietenkin kaikki perinteiset
ginimausteet kuten katajanmarja jota ilman gini ei olisi giniä, sekä muun muassa
korianteria, väinönputkea, sitruunakuorta, pomeranssin kuorta, fenkolin
siemeniä ja suomalaisena erikoisuutena puolukkaa. Ginin tislaamisen jälkeen
siihen ei saa lisää kuin ainoastaan vettä kunnes se on oikean vahvuista. Tässä tapauksessa
47 % alkoholipitoisena ja tuloksena on London Dry Gin-tyyppinen suomalainen
gini.
Helsinki Distilling Companyn giniä saa jo Alkosta ostettua kahdesta liikkeestä
Helsingissä. Sitä tarjoillaan myös joissakin ravintoloissa ainakin Helsingissä muuten
sitä voi tilata omaan paikalliseen Alkoon. Tislaamon tiloihin on tarkoitus avata
myös baari tämän vuoden kuluessa jotta viskiä ja giniä pääsee maistelemaan
paikan päälle joka Suomessa ei ole mahdollista kuin ainoastaan
anniskeluravintoloissa.
Kiitos HDCO:n pojille kattavasta sekä viskin että ginin tietopaketista
ja kiitos muille paikalla olijoille ihanasta ja asiasta innostuneesta seurasta.