Viljaneliöt
leivotaan sen mukaan mitä ruokakomerosta milloinkin löytyy ja tällä kertaa
kotoa löytyi viime vuotuisia kotona itse kuivattuja mansikoita sekä
hasselpähkinöitä.
Niiden maku on vain muuntunut kerrasta toiseen kuivattujen
hedelmien ja marjojen mukaan. Neliöitä on helppo ottaa mukaan evääksi vaikkapa
retkelle mutta ne ovat maukkaita ja terveellisiä välipaloja vaikka töissä tai lapsilla
koulussa.
Myllärin luomuleivonta kilpailu etenee ja nyt tammikuussa
oli aiheena oli ”terveellistä ja maukasta täysjyvästä” ja nämä kuitutäytteiset
välipalaneliöt ovat siihen sopivia. Ne ovat muodossa tai toisessa olleet ruokavaliossamme
mukana vuosia, ovat helppoja leipoa ja sopivat kuukauden teemaan loistavasti.
Välipalaneliöissä on vain niukasti rasvaa ja sekin on
laadultaan hyvää rasvaa, viinirypäleen siemenistä kylmäpuristettua öljyä joka
sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja, kuitenkin eniten Omega-6
ja vain vähän Omega-3.
Mansikat kuivurissa kuivumassa |
Viinirypäle siemenöljyssä on myös luonnostaan ihan kiva
määrä E-vitamiinia. Kylmäpuristettu viinirypäle siemenöljy on vihertävää tai
vaalean keltaista, lämpöpuristettu öljy on ruskeaa väriltään ja sillä on
voimakas tuoksu, kylmäpuristetulla taas on hyvin neutraali tuoksu, ja maistuu
hieman kitkerälle vaikka on vähän makeampaa.
Nesteenä näissä välipalaneliöissä käytetään omenatuoremehua
joten viljaneliöt ovat täysin laktoosittomia ja sopivat täten myös
laktoosi-intolerantikoille. Viljaneliöt vain kuivahtavat nopeasti ja kovettuvat
joten säilytä niitä kuivassa tiiviissä rasiassa jossa ne säilyvät viikon verran
hyvinä. Parhaimpia ne ovat samana vielä uunilämpiminä kylmän maidon kanssa. Tällä
reseptillä saat reilun tusinan viljaneliöitä tai enemmän pienempiä makupaloja.
Mansikkaiset välipalaneliöt
1 ¼ dl kauraleseitä
1 ¼ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl merisuolaa
½ tl raastettua muskottipähkinää
3 ¾ dl luomu seitsemän viljan hiutaleita
2 ½ dl kuivattuja mansikoita
½ dl pähkinärouhetta
1 ¼ dl omenatuoremehua
4 rkl viinirypäleen siemenöljyä
2 kananmunaa
Leikkaa kuivatut mansikat ja pähkinät pienemmiksi paloiksi
ja pane isoon kulhoon. Mitta kuivat ainekset ja sekoita kaikki keskenään. Riko
kananmunat toiseen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki haarukalla. Mittaa mehu
ja öljy ja lisää munien sekaan. Sekoita öljy ja mehu muniin ja kaada nesteet
kuivien ainesten sekaan. Sekoita kaikki kunnolla keskenään. Levitä taikina
voipaperille uunipellille noin reilun, puolen toista sentin paksuiseksi 15 x 30
cm suorakaiteeksi. Leikkaa taikinaan veitsellä noin tasakokoisia neliöitä ja
paista kypsäksi lämpimässä uunissa 200 asteen lämmössä noin 15–25 minuuttia
vähän uunistasi riippuen. Ota pelti ulos uunista ja leikkaa palat leikkuulaudalla
irti toisistaan. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä viljaneliöt tiiviissä
rasiassa.