Lisää luettavaa:

31. tammikuuta 2014

Mansikkaiset välipalaneliöt




Viljaneliöt leivotaan sen mukaan mitä ruokakomerosta milloinkin löytyy ja tällä kertaa kotoa löytyi viime vuotuisia kotona itse kuivattuja mansikoita sekä hasselpähkinöitä.
Niiden maku on vain muuntunut kerrasta toiseen kuivattujen hedelmien ja marjojen mukaan. Neliöitä on helppo ottaa mukaan evääksi vaikkapa retkelle mutta ne ovat maukkaita ja terveellisiä välipaloja vaikka töissä tai lapsilla koulussa.

Myllärin luomuleivonta kilpailu etenee ja nyt tammikuussa oli aiheena oli ”terveellistä ja maukasta täysjyvästä” ja nämä kuitutäytteiset välipalaneliöt ovat siihen sopivia. Ne ovat muodossa tai toisessa olleet ruokavaliossamme mukana vuosia, ovat helppoja leipoa ja sopivat kuukauden teemaan loistavasti. 

Välipalaneliöissä on vain niukasti rasvaa ja sekin on laadultaan hyvää rasvaa, viinirypäleen siemenistä kylmäpuristettua öljyä joka sisältää runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja, kuitenkin eniten Omega-6 ja vain vähän Omega-3. 

Mansikat kuivurissa kuivumassa
Viinirypäle siemenöljyssä on myös luonnostaan ihan kiva määrä E-vitamiinia. Kylmäpuristettu viinirypäle siemenöljy on vihertävää tai vaalean keltaista, lämpöpuristettu öljy on ruskeaa väriltään ja sillä on voimakas tuoksu, kylmäpuristetulla taas on hyvin neutraali tuoksu, ja maistuu hieman kitkerälle vaikka on vähän makeampaa.

Nesteenä näissä välipalaneliöissä käytetään omenatuoremehua joten viljaneliöt ovat täysin laktoosittomia ja sopivat täten myös laktoosi-intolerantikoille. Viljaneliöt vain kuivahtavat nopeasti ja kovettuvat joten säilytä niitä kuivassa tiiviissä rasiassa jossa ne säilyvät viikon verran hyvinä. Parhaimpia ne ovat samana vielä uunilämpiminä kylmän maidon kanssa. Tällä reseptillä saat reilun tusinan viljaneliöitä tai enemmän pienempiä makupaloja.

Mansikkaiset välipalaneliöt

1 ¼ dl kauraleseitä
1 ¼ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl merisuolaa
½ tl raastettua muskottipähkinää
3 ¾ dl luomu seitsemän viljan hiutaleita
2 ½ dl kuivattuja mansikoita
½ dl pähkinärouhetta
1 ¼ dl omenatuoremehua
4 rkl viinirypäleen siemenöljyä
2 kananmunaa

Leikkaa kuivatut mansikat ja pähkinät pienemmiksi paloiksi ja pane isoon kulhoon. Mitta kuivat ainekset ja sekoita kaikki keskenään. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja vispaa ne kevyesti rikki haarukalla. Mittaa mehu ja öljy ja lisää munien sekaan. Sekoita öljy ja mehu muniin ja kaada nesteet kuivien ainesten sekaan. Sekoita kaikki kunnolla keskenään. Levitä taikina voipaperille uunipellille noin reilun, puolen toista sentin paksuiseksi 15 x 30 cm suorakaiteeksi. Leikkaa taikinaan veitsellä noin tasakokoisia neliöitä ja paista kypsäksi lämpimässä uunissa 200 asteen lämmössä noin 15–25 minuuttia vähän uunistasi riippuen. Ota pelti ulos uunista ja leikkaa palat leikkuulaudalla irti toisistaan. Anna jäähtyä kokonaan ja säilytä viljaneliöt tiiviissä rasiassa.