Vaikken vielä ole oikein saanut otettua tavallisesta arjesta
kiinni, jatkuu 5.2 paasto. Sitä ei ole keskeytetty edes kesäloman ajaksi ja paastomamme edelleen maanantaisin ja perjantaisin. Ei edes vaikka vähän ketutti kun kesäloma keskeytettiin tässä välissä viikolla ja sitä jatkettiin sitä
seuraavalle viikolle, siis tälle nyt olevalle viikolle. Kesän lämpöä riittää edelleen joten kokkaaminen on enemmän
salaattien kokoamista ja niiden ainesten sopivan kokoiseksi suuhun sopivaksi pienentämistä, grillaamisetkin ovat
jääneet vähemmälle vaikkevät ne ole aivan unohdettu.
Puolison verenpainelääkkeet ovat nyt lääkärin
suostumuksella puolitettu, ja kolesteroliarvot mitataan myöhemmin syksyllä, joten
edistystä on tapahtunut. Itse vain olen jotenkin vähän väsynyt, ja kuvittelen
etten laihdu vaikka käyn kävelylenkillä melkein joka päivä. Verenpaine on nyt
huolestuttavasti tyssännyt samaan paikkaan pitkäksi aikaa eikä vielä ole palautunut
aivan normaalin verenpaineen rajoihin mutta asian pitäisi selvitä kun ensi
viikolla menen lääkäriin jos jossain muussa on vikaa kuin mahdollisesti korvien välissä.
On myönnettävä etten ole käynyt
vaa’assakaan pitkään aikaan joten laihtumiseni (tai laihtumatta oleminen) johtuu varmaan enemmän mielikuvasta etten ole laitunut. Näin lämpimällä kun ei tule puettua liian
tiukkoja vaatteita muutenkaan joten löysät vkuminauhalla varustetut helposti venyvät hameet peittävät totuuden
alleen monellakin tapaa.
Tässä hyvä 5:2 paaston salaatti niille päiville kun ei ole
muistanut käydä kaupassa ollenkaan tai suunnittelematon paastopäivä yllättää,
mitä minulle tapahtuu joskus keskiviikkoisin, asia josta olenkin jo maininnut.
Kaikki salaatin raaka-aineet löytyvät kotoa jos olet seurannut
reseptejäni 5:2 paaston suhteen, selleriä ja kapriksia. Tähän hyödynnetään sekä
sellerin varret että niiden kauniit vaalean vihreät sisimmät lehdet jotka ovat
mietoja eivätkä yhtä karvaita kuin ulommat varret. Olen myös huomannut että olen aikaisemmin laskenut
kananmunalle hieman liian ison kalorimäärän, 77 kCal jokaista keskikokoista
kananmunaa kohden ja nyt tarkistanut ne 60 kCal per kananmunaa.
Huuhdeltua jäävuorisalaattia salaattiin |
Meillä käytetään useimmiten salaatteihin Dijon sinapilla
maustettua salaattikastiketta koska siitä saa niin kivasti paljon makua
helpolla, ja sinappi toimii myös salaattikastikkeen emulgaattorina ja sakeuttaa
sen paksummaksi ja kermaisemmaksi. Kermainen taitaa olla tabu laihdutuksen
yhteydessä. Salaattikastikkeen määrät ovat noin teelusikallinen vähän
riippuen miten kukkuralleen sitä kauhoo.
Valkosipulia tulee vai hivenen verran, 2-3 g on riittävästi.
Kastikkeessa tulee olla vain vieno valkosipulin maku. Raasta se
salaattikastikkeen joukkoon ja punnitse raastin ennen ja jälkeen valkosipulin
raastamisen niin teidät miten vähän valkosipulia sinne kastikkeen sekaan
raastoit.
Tämä salaatti sopii myös välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi
isomman paastoaterian lisäksi samalle päivälle jos käytät siihen vain kahden
kananmuna sijaan vain yhden.
5:2 paaston munasalaattia kapriksilla |
5:2 paaston munasalaatti kapriksilla
Kcal / 100 g | kpl | Kcal | |
60 | 2 | kananmunaa | 120 |
g/ml | |||
14 | 65 | salaattia | 9 |
8 | 35 | selleriä | 3 |
32 | 8 | kapriksia | 3 |
13 | 60 | retiisejä | 8 |
106 | 3 | valkosipulia | 3 |
823 | 5 | oliiviöljyä | 41 |
100 | 10 | viinietikkaa | 10 |
141 | 5 | dijon | 7 |
kalorit: | 204 |
Keitä kananmunat joko koviksi tai löysiksi oman
mieltymyksesi mukaan, 10 minuuttia kovaksi keitetyille ja 6 minuuttia löysille
kananmunille. Kaada kiehuva veisi pois ja anna munien höyryyntyä kuiviksi
kattilassa ennen kuin kaadat niiden päälle kylmää vettä pysäyttääksesi niiden
lisäkypsymisen. Anna munien jäähtyä kylmässä vedessä, mutta ne voi myös
tarjoilla haaleina jos näin haluaa. Huuhtele salaatti, retiisit ja selleri.
Valuta kapriksista suolaliuos pienessä siivilässä. Mittaa pieneen kulhoon teelusikallinen
öljyä, teelusikallinen sinappia ja kaksi teelusikallista valkoviinietikkaa. Kuori
valkosipulinkynsi ja punnitse se ja raastin erikseen. Raasta kynsi kastikkeen
sekaan ja punnitse raastin raastamisen jälkeen jotta tiedät paljonko
valkosipulia raastoit kastikkeeseen. Lisää kulhoon myös ripaus suolaa ja
mustapippuria ja sekoita aineksista salaattikastike. Revi salaatin lehdet
sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja leikkaa sellerinvarret noin sentin
paksuisiksi paloiksi. Asettele salaatti a selleri lautasella tai
salaattikulhoon. Pilko retiisit neljään jos ne ovat isoja ja niitä sinne tänne
salaatin ja sellerin sekaan. Valuta pienellä lusikalla salaattikastiketta sinne
tänne salaatin päälle ja viimeistele salaatti ripottelemalla kapriksia salaatin
sekaan. Nauti salaatti heti kylmänä.