Tomaattivedestä valmistettu maustettu vodkatiini. Tämä on yksi
vaihtoehtoinen tapa hyödyntää tomaatin fileoinnista ylijäänyttä tomaattien
sisustaa ja siitä valunutta nestettä samalla tavalla kuin tomaattihyytelön
valmistus.
Tomaattimehun ja sen nesteenmäärä vaihtelee
tomaattilajikkeiden myötä ja tähän kannatta käyttää vain sesongissa olevia
ehdottomasti tuoreita punaisia tomaatteja. Tomaatin sisustoja saat kun fileoit
tomaattia esimerkiksi keväiseen
katkarapusalaattiin, katkarapucocktailiin
tai aurinkokuivattuja
tomaatteja varten.
Tomaattivesi
Tomaattivesi on helppoa valmistaa, joko teet se tomaatin käsittelyn
sivutuotteena sen sisustasta tai kokonaisista tomaateista. Menettelytapa on
aivan sama kuin reseptissäni tomaattihyytelö,
kokonaiset tomaatit tai vain sen sisutan siemenet ja neste vain joko kahvifiltteriin
tai tiheään harsokankaaseen valumaan yön yli jääkaappiin. Samalla kun
tomaattivesi valuu sen sekaan lisätään Tomatiinicocktailia varten pari oksaa huolellisesti
pestyä basilikaa sitä maustamaan ja näin saadaan helpolla tavalla vähän
tavanomaisesta eriävä tomaattidrinkki, tomatiinicocktail.
Keltainen tomatiinicocktail |
Huomaa että tomaattiveden väri on kullan keltaista eikä
punaista vain jos annat tomaattimehun hiljalleen valua itsekseen, puristamine aiheuttaa
nesteen sameutumisen samalla kun sen muuttuu tomaatinpunaisen sakan myötä
punaiseksi. Valmiin tomaattiveden kannatta antaa kirkastua jääkaapissa, ja jos
vahingossa saat vähän sakkaa kaadettua drinkin sekaan värjää se sen vain
punertavammaksi. Itse suonin vaalean keltaista tomatiinia ja varon punaista
väriä, keltainen tomaatille maistuva drinkki on vaikuttavampi kuin punainen.
Maku
on aivan sama jos tomatiinissa on sakkaa joka on värjännyt sen punaiseksi kuin
keltaisessa ilman sakkaa. Tomaattivesi ei säily hyvin, korkeintaan päivän, pari jonka
jälkeen se saa ei toivotun sivumaun vaikka sitä säilyttäisi tiiviisti suljetussa
pullossa. Tomaattiveden pakastaminen toimii aivan samalla tavalla kuin mehun
pakastaminen. Tällä tavalla saat kokoon enemmän tomaattivettä kuin vain yhden
cocktailin verran kun valmistat hienostunutta salaattia johon fileoit tomaatit.
Tomaattivettä vain puhtaaseen steriloituun pulloon jossa tilaa tomaattiveden
tilavuuden kasvaa sen jäätyessä, ja se sulatetaan hitaasti jääkaapissa ennen
käyttöä.
Kylmää tomaattivettä |
Tomatiinicocktail on hienostunut ja erikoinen tervetuliaisdrinkki
ja se on parhaimmillaan kun käytät siihen yhden osa vodkaa sekä kaksi osaa
tomaattivettä. Tomaattivettä voit käyttää vieläkin enemmän (tai vodkaa
suhteessa vähemmän) ja valmistaa laimeamman cocktailin jollet halua niin
väkevää drinkkiä heti juhlien alkuun.
Lasit cocktaileihin voit kätevästi joko
jäähdyttää samalla tavalla kuin baareissa, täyttämällä ne piripintaan jäillä ja
antaa niiden tulla huurteisiksi, tai panna lasit tunniksi pariksi pakastimeen
jäähtymään jos niille on siellä tilaa. Ota lasit ulos vasta juuri ennen drinkin
laseihin siivilän läpi kaatamista. Tällä reseptillä saat kaksi tomaattivedestä
valmistettua tomatiinicocktail tai tomaattivesicocktailia.
Tomatiini
6 cl vodkaa
2 cl Noilly Prat
16–18 cl tomaattivettä
(2-3 tippaa Tabascoa)
viimeistelyyn:
tuoretta basilikaa
2 pientä kirsikkatomaattia
jäitä
Pese sekä tuore basilika että kirsikkatomaatit huolellisesti
ja anna niiden kuivahtaa. Lusikoi cocktaillasit täyteen jäitä ja anna niiden jäähtyä
viitisen minuuttia tai kunnes ne ovat aivan huurteisesta sameat. Mittaa
sekoituslasiin vodka, Noilly Prat sekä tomaattivesi ja lisää sekaan pari tippaa
Tabascoa jos haluat tulisen cocktailin. Täytä sekoituslasi jäillä ja sekoita
kaikki kunnolla keskenään tähän tarkoitetulla pitkällä cocktaillusikalla. Tyhjennä
cocktaillasit jäähdytysjäistä ja kaada siivilän läpi tomatiinicocktailia yhtä
paljon kumpaankin kylmään lasiin. Viillä kirsikkatomaattien pohjaan noin sentin
syvä viilto ja asettele tomaatit lasien reunoilla. Lisää cocktailin pinnalle
kaunis basilikanlehtilehdyke ja tarjoile tomatiinicocktail heti jääkylmänä, se
ei voi odottaa juojaansa.