Karviaismarjahillo kuten ennen vanhaan ja mamma sen keitti. Meillä keitetään vuodesta toiseen vähän eri marjoista hilloja jotta hilloihin saadaan
vähän vaihtelua, meillä on kuitenkin joitkin vakituisia hilloja joita keitetään
joka vuosi, kuten mamman mainio mansikkahillo sekä vadelmahillo.
Tämä on hyvä hilloresepti, ja meidän suvussa jo kolmannessa polvessa
käytetty ja hyväksi todettu, ja voit tähän käyttää sekä vihreitä että punaisia kypsiä
karviaismarjoja. meillää karviaiset ovat usemmiten olleet vihreitä, ja joka kerta hilloa keittäessä pääsen samoihin lapsuuden muistoihin Kallen puutarhaan neljä kymmentä vuotta sitten jossa alunperin tutustuin karviaisiin.
Vihreät karviaismarjat |
Mitään hilloa ei koskaan kannata keittää liian pienessä kattilassa,
vaan sille kannattaa jättää tilaa nousta jottei se kiehu kattilan reunojen yli vahingossakaan. Tätä hilloa keitetään miedolla lämmöllä jotteivät maikki karviaiset menisi rikki ja jotta ne pysyvät
kokonaisina hillossa.
Käytän hilloihin kerrasta toiseen vaihdellen joko tavallista vakoista taloussokeria,
hillosokeria tai ruokosokeria vähän riippuen siitä mitä milloinkin sattuu
olemaan kotona. On hyvä muistaa että ruokosokeri tekee hillosta tummempaa kuin
se olisi taloussokeria tai hillosokeria käyttäessä.
Perkaamattomia punaisia karviaismarjoja |
Samalla hillon perusreseptillä saa valmistettua useimmista marjoista
hilloa. Voit myös kokeilla kuningatarhilloa, sekamarjahilloa sekä sitruunaista mansikkahilloa,
mustikkahilloa tai lakkahilloa. Lisää säilöntäreseptejä löydät sivultani jossa olen niitä koonnut. Tällä reseptillä saat pari, kolme lasipurkillista karviaismarjahilloa vähän
tietenkin riippuen lasipurkkiesi koosta.
Karviaismarjahillo
1 kg karviaismarjoja
750 g sokeria
3 dl vettä
Huuhtele karviaiset ja poista niistä karat ja niiden varret. Anna marjojen
kuivahtaa lävikössä. Mittaa sokeri ja vesi isoon hillokattilaan ja keitä sokeriliuos
ylös. Anna sokeriliuoksen kiehua keskilämmöllä kunnes se on kirkasta. Kuori sokeriliuoksen
pinnalta siihen muodostunut vaahto pois isolla lusikalla. Tee sokerikuulakoe,
ota teelusikallinen sokeri liuosta ja anna sen jäähtyä kunnes voit käsitellä
sitä. Aseta sokeripallo etusormen ja peukalon väliin ja venytä sormet erilleen.
Jos sokerikuula venyy lankamaiseksi pitkäksi säikeeksi sormiesi välissä on
sokeriliuos valmista hilloon, jollei jatka keittämistä kunnes saat venytettyä
sokerin säikeeksi. Lisää marjat siihen ja heiluta kattilaa liedellä jotta
marjat painuisivat liuokseen. Keitä hilloa miedolla lämmöllä sitä yhtään
hämmentämättä. Nosta kattila lämmöltä ja kuori sen pinnalta siihen muodostunut vaahto
pois ja anna sen uudelleen kiehua. Nosta hillokattila taas lämmöltä ja
heiluttele sitä, jatka keittämistä ja heiluttelemista kunnes marjat vajoavat ja
uppoavat hilloon eivätkä enää kellu sen pinnalla. Hilloa heiluttaessa marjat
täyttyvät nesteellä ja tulevat täyteläisemmän näköisiksi. Hillo on valmista noin
puolen tunnin keittämisen jälkeen kun hillon neste on kirkasta ja vähän paksuuntunutta.
Kaada kuuma hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje ne
tiivisti kannella hillon vielä ollessa lämmintä jotta lasipurkkiin muodostuu
tyhjiö. Anna hillon jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se vasta tämän jälkeen
säilöön jääkaappiin tai kylmäkellariin. Avattu hillopurkki kannatta säilyttää
jääkaapissa jossa se säilyy parisen viikkoa.